Hoe bestel je eigenlijk een biertje in Spanje

Gepubliceerd op 7 augustus 2018 om 16:07

Hoe bestel je eigenlijk een biertje in Spanje - Je kunt op verschillende manieren een biertje c.q. pilsje bestellen in Spanje. Maar buitenlanders maken veel al de fout om eenvoudig “een of una cerveza” te bestellen. Maar wat voor  biertje wil je dan een kleine een grote of wil je een fles bier of toch een glas. In Spanje is het wel een kleine kunst om een biertje te bestellen.Helaas is het niet zo makkelijk als je denkt. Er zijn vele regio's en dus gewoontes in Spanje. Een lekker biertje bestellen in het Spaans aan de costa Brava is anders dan in Baskenland of aan de zuidkust.

Hoe bestel je eigenlijk een biertje in Spanje

Als je Spaans leert dan leer je vaak als eerste dit zinnetje: una cerveza por favor. Dit betekent natuurlijk letterlijk: een biertje astublieft. Het probleem is echter dat hierna een wedervraag komt namelijk; welk biertje wil je hebben? Als je op dit artikel terecht bent gekomen dan ben je duidelijk nog niet op dit niveau aangekomen. Daarom is het handig om het meteen goed te doen; bestel direct het goede biertje. Het goede biertje in de goede vorm. Kijk daarom snel verder om het goede biertje in Spanje te vinden!

Het kleinste biertje: 100 tot 150ml

Het kleinste biertje heet een corto in het noorden van Spanje. We praten over de regio Galicië en La Rioja. In Baskenland is dit echter een zurito. In Aragón een penalti. We hopen dat je dit niet bestelt omdat dit toch maar een klein biertje is. Gelukkig maar, want deze is al meteen vrij ingewikkeld.

Iets groter: 200ml

Ook het biertje van 1/5 liter heeft door heel Spanje verschillende benamingen. In Nederland zou je een fluitje zeggen. In de meeste regio's van Spanje heeft het ook 1 vertaling; een caña. Je spreekt dit uit als canja. Aan de costa del Sol, Barcelona en in het noorden heet het inderdaad een caña. In Madrid is het echter een doble. Dit omdat het eigenlijk 2 keer de corto is. Wat hebben we nu geleerd? Je zegt dus niet una cerveza por favor, maar una caña por favor.

We hebben het nu wel over een fluitje, en dus een biertje in een glas. Wil je een flesje (botella), dan is het eigenlijk een botellin, of een botijo. Soms zegt men ook quinto. Dat is dus een flesje van 200ml.Formaat bierflesje; 333ml

We komen aan bij de iets grotere formaten. Een hoeveelheid van 333ml in een glas noemt men in Spanje een tubo. Wil je het wel in een flesje hebben dan zeg je tercio, behalve in Asturië waar het een media is en in Catalonië waar men het heeft over een mediana.

Een halve liter; 500ml

De toeristen uit Groot-Brittannië en de Duitsers hebben dit formaat graag. Het is een halve liter, een pint. In Spanje zeggen ze soms ook pinta, of tanque. Je kunt ook een jarra (spreek uit als garra) of een maceta in Andalusië bestellen.

Een liter; 1000ml

Dit is natuurlijk niet alleen voor jezelf, toch? Een liter bier bestel je met een paar vrienden of vriendinnen. In Asturië heb je het over een cachi. In Madrid kennen ze dat weer niet, daar bestel je voor een liter bier een mini. In Cantabrië een tanque, niet te verwarren met de 500ml die je daarmee bestelt in de rest van Spanje. Ben je in Bilbao, dan zeg je katxi. Als je echt duidelijk wil zijn, dan zeg je gewoon een litro


Hier schijnt de zon!

Spanje beschikt over een lange kustlijn dit verdeeld over diversen prachtige zonovergoten Costa's, de bijna magische steden neem daarbij Andalusië. Heerlijke tapas: hier kun je  'la buena vida' beleven tijdens je vakantie in het vakantieland Spanje. Gelegen aan de Middellandse Zee het favoriete plekje voor een vliegvakantie of autovakantie naar de Spaanse Costas


Bier met limonade; clara

Populair vooral in Andalusië is de clara. Het is bier gemengd met limonade. Meestal schenkt men eerst limonade in een glas, daarna komt er bier bij. Het is 40% limonade en 60% bier. Zegt men in heel Spanje dus een clara? Nee, je kunt ook shandy (vooral op Mallorca) zeggen. Of een mixta. In Andalusië zegt men overigens vaak clara con limon wat zoveel betekent als een clara met citroen.

Dus, bestel je nu nog zomaar una cerveza por favor? Ik dacht het toch niet!

De mooiste ontdekkingen van Spanje

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’

Oook interessant