Het mooie dorpje in Spanje: Lekeitio

Gepubliceerd op 9 september 2018 om 19:30


Het mooie dorpje in Lekeitio in Spanje - Aan de Golf van Biskaje in het noorden van Spanje

Het mooie dorpje in Lekeitio in Spanje - Aan de Golf van Biskaje in het noorden van Spanje,  in de provincie Biskaje, regio Baskenland op ongeveer 55 kilometer van Bilbao ligt dorpje Lekeitio. Het dorpje Lekeitio ligt aan de Golf van Biskaje en de belangrijkste economische activiteit is het toerisme.

 

Lekeitio is een badplaats en heeft twee prachtige stranden die gescheiden zijn door de revier de Lea. In een kleine baai bevindt zich een jachthaven en een piep klein eiland genaamd San Nicolás waar je bij laag water te voet heen kunt lopen

 

Bezienswaardigheden

Het meest opvallende monument van Lekeitio is ongetwijfeld de kerk van Santa María de la Asunción, sinds lang geklasseerd als monument van nationaal belang, monumento nacional. De basiliek bevindt zich in de onmiddellijke omgeving van de haven. Ze is opgetrokken in laatgotische stijl en dateert uit de 15de eeuw. Ze wordt beschouwd als één van de mooiste voorbeelden van Baskische gotische architectuur. Aan de buitenkant trekken de door pinakels bekroonde steunberen, de elegante toren en het hoofdportaal de aandacht. Binnen valt vooral het polychroom Vlaams gotisch retabel op dat dateert uit 1512. De kroonlijst is in mudéjar stijl versierd met geometrische en abstacte motieven en vergulde sterren. Het is één van de grootste (12,5 m hoog, 9,5 m breed) van Spanje, samen met de retabels van de kathedralen van Toledo, Sevilla en Oviedo.


Het Palacio Uriarte is een barok paleis uit de 17de eeuw en opgenomen op de monumentenlijst.

In de smalle straten het visserskwartier achter de haven staan nog enkele goed bewaarde middeleeuwse huizen.

 

Taal

In Lekeitio is het Baskisch de meest gesproken taal. In 1981 werd de officiële naam van de plaats/gemeente veranderd van het Spaanse Lequeitio naar het Baskische Lekeitio.

 

Trivia

Zita van Bourbon-Parma (1892-1989), de laatste keizerin van Oostenrijk en de laatste koningin van Hongarije vestigde zich na het overlijden van haar echtgenoot Karel in Madrid, waar ze een dochter baarde, Elisabeth (1922-1993). Na de kraamtijd huurde ze een kasteeltje in Lekeitio. In 1929 vertrok ze met haar kinderen naar het Belgische Steenokkerzeel.

 

 Bron: Wikipedia 


ACSI Kampeerreizen