Het spookhuis "El Cortijo jurado" van Málaga

Gepubliceerd op 12 december 2018 om 19:10


Het spookhuis "El Cortijo jurado" van Málaga

Het spookhuis "El Cortijo jurado" van Málaga - Het lugubere spookhuis "El Cortijo jurado" van Malaga. Op een heuvel vlakbij Málaga staat een verlaten gammel restant van een imposante villa. Deze imposante villa behoorde eens één van de meest invloedrijke families van Málaga


Rond deze villa "El Cortijo Jurado", schijnt het regelmatig te spoken. Groepjes jongeren waagden zich in dit verlaten gammel restant van deze imposante villa om met eigen ogen te zien of al deze spookverhalen wel klopten.
 
Ruim honderd jaar geleden tinkelden in deze  nu zo desolaat aandoende villa,  kristallen glazen als door de familie Heredia werd geproost op een lucratieve zakelijke deal.

Maar zoals het in goed Hollands heet ieder huisje heeft zijn kruisje, dan onder villa Cortijo Jurado  waren kelders met gewelven gelegen, die met tunnels verbonden waren met elkaar. Hier verteld het verhaal dat de zwarte schapen van deze familie Heredia rituele, satanische moorden op kleine meisjes uit de omgeving zouden hebben gepleegd.

Nu, bijna honderd jaar later zo verteld de legende, zouden de geesten van deze tieners regelmatig op bezoek zijn om gerechtigheid te vinden voor de brutale misdaden die zij hier in de kelders van villa Cortijo Jurado moesten ondergaan.


Kampeerreizen Spanje

De Families Heredia en Larios

Aan het einde van de achttiendejaarhondert en begin van de negentiende jaarhondert woonden er in Málaga twee zeer welgestelde families, de familie Heredia en Larios. Dankzij deze twee machtige ondernemende families behoorde Málaga damaals tot één van de machtigste en belangrijkste industrië steden van Spanje.

Dan door de in 1834 door Manuel Agustin Heredia opgerichte staalfabrieken en ijzersmelterijen behoorde al heel snel tot de grootste van Spanje. Dan door de familie Heredia daarbij gebouwde spoorlijnen voor het transport was de stad Málaga booming.

De twee families, die bevriend waren zijn afkomstig uit La Rioja, de familie Larios bouwde later een imperium in de textielindustrie op.

 

De Heredia's villa

Rond het jaar 1850 – de precieze datum is niet bekend bouwde de familie Heredia deze indrukwekkende villa "Cortijo Jurado" in Angelsaksisch bouwstijle en met veel gotische elementen. Deze enorme villa bestond uit, ruim honderd kamers en over 365 ramen, een uitkijktoren, een patio, een kapel, stallen en de daarbij behorende koetshuizen.

Meerdere generaties Heredia’s bewoonden de villa Cortijo Jurado totdat 75 jaar later de grote crises zowel de stad Málaga als ook de familie Heredia trof en deze werdt gedwongen zijnt huis te verkopen aan de familie Larios.

 

De legende

Voor de verschrikkelijke spook verhalen die over de familie Heredia verteld worden is nooit bewijs gevonden. Alleen subjectieve ervaringen, verteld door personen die bij de familie Heradia gewerkt hebben, de dorpelingen en de ervaringen van mensen die het waagden dit 'gevaarlijke pand' te betreden.

De familie Heredia behoorde tot een satanische sekte die rituele moorden pleegde, teminste dat wordt verteld. Van ongeveer 1890 tot ongeveer 1920 verdwenen er uit de omgeving en het dicht bij liggende dorp Campanillas regelmatig meisjes zo tussen de twaalf en achttien jaar.

Onder valse voorwendselen zouden zij door leden van de familie naar de Cortijo zijn gelokt waarna er nooit meer iets van hen werd vernomen. Deze meisjes zouden in de catacomben van villa "Cortijo Jurado" op verschrikkelijke manier seksueel mishandelt zijn en vervolgens vermoord. Maar hiervan zijn alleen mondelinge verklaringen te vinden. En in gemeente- of politiearchieven is hier helemaal niets over terug te vinden.

De meisjes werden begraven ergens onder villa Cortijo Jurado. Deze misdaden zouden zijn gepleegd in een tunnel die onder villa "Cortijo Jurado" begint en eindigd onder het huis van de familie Larios, deze villa lag trouwens twee kilometer verderop.

Volgens overleveringen zou de tunnel tot in de vijftiger jaren van de vorige eeuw nog bestaan hebben.
Na het einde van deze twee families zijn de tunnels en kelders zo afgesloten dat het tot heden niemand meer is gelukt een spoor van de ondergrondse tunnels en kelders terug te vinden.

Maar ook op de bouwtekeningen van villa Cortijo Jurado is niets te vinden van een tunnel en/of kelders. Nou wil dat niet zoveel zeggen aangezien Manuel AgustínDe ervaringen

Er bestaan diversen website's c.q. blogs op het internet, waar mensen over hun ervaringen vertellen nadat zij een bezoek aan de spookvilla gebracht hebben. Er zijn verschillende Malagueños die dit mysterie kosten wat kosten op willen lossen.

Het gemeentearchief van Málaga werd door de journaliste Rosa María Padilla nageplozen en deze nam zelfs een helderziende mee naar de plaats des onheils.. Maar die werd al vlug zó bang dat ze het hazenpad koos.

Vele van de dorpeling uit het dorpje Campanillas, heeft wel een verhaal over de villa Cortijo Jurado. Wat zeker tot nadenken stemt is wel dat al die verhalen veel op elkaar lijken en niets te maken hebben met de realiteit.

Er zouden schaduwen en ronde lichtvlekken gezien zijn voor de vele honderden ramen. ja zelfs geluiden gehoord zijn van gegil duidelijke uitspraken als ‘que’ (wat), ‘soy yo’ (ik ben het) en ‘hola’ (hallo).

Juan een van de dorpelingen vertelt over een conversatie die hij had met een geest een zekere Elena en zei vertelde dat zij twaalf jaar was toen ze verschrikkelijke pijnen leed om daarna vermoord te worden.

Ze werd diep onder de patio begraven samen met de resten van nog meer jonge meisjes. Nadat Juan dit ijzingwekkende verhaal hoorde vroeg Juan geef me een signaal, waarop de ‘gids’ van dit groepje een paar minuten volledig verlamd was, waarop het geschrokken groepje vluchten zo snel hun voeten ze dragen konden.

Manuel Martin, nu reeds ver in de zeventig verteld dat hij ruim vijftig jaar geleden de toen nog bereikbare tunnel in zijn eentje wist te vinden en er ook in wist te komen. Hij was via een ventilatiegat in de paardenstal binnen gekomen en hier ontdekte hij de toegang tot de lege wijnkelder, hij  opende het kelderluik, en ging de houten trap af naar beneden en kwam in een ronde ruimte.

Hij liet zijn zaklamp schijnen naar de andere kant van deze ruimte. Het daar aanwezige schouwspel benam hem de adem. Op een plavuizenvloer bedekt met geïmproviseerde graftombes stonden en lagen daar scherpe stalen punten en boeien die hem deden denken aan roestige martelwerktuigen, .

Midden in deze ronde ruimte op de vloer zag hij een hoopje van vermoedelijk menselijke botten en iets verderop lag een schedel waar heel luguber nog lang, zwart haar aan zat.

Niemand in het dorp wilde hem geloven en korte tijd daarna was de tunnel verborgen om nooit meer tevoorschijn te komen.

Toen een vrachtwagen met bouwmateriaal vlakbij de villa voorbij reed verzakte de weg twee meter weg, nieuwsgierigen werden vlug verwijderd en het gat in de weg werd vlug volgestort.

De plaatselijke overheid wil van dit alles niets weten. Misschien wil de overheid niet dat de geschiedenis van Málaga nieuw geschreven moet worden?Hotel Mirador
Nadat villa "Cortijo Jurado" jaren lang had leeg gestaan kreeg het in 2001 een nieuwe eigenaar. Projectontwikkelaar Grupo Mirador kocht de villa en het bijbehorende terrein. Het plan was om hier een groot, luxe hotel met 220 kamers, tientallen conferentiezalen en een tuin met zwembaden te bouwen. Volgens de toenmalige plannen zou villia  Cortijo worden gerestaureerd en plaats bieden aan het management, de receptie en de vergaderzalen. Het nieuwe luxe hotel zou naast villa Cortijo Jurado verrijzen.

Duidelijk is wel waarom Projectontwikkelaar Grupo Mirador de villa ondanks haar dubieuze imago kocht. Commercieel gezien bestaat er in de omgeving geen aantrekkelijker locatie. Centraal gelegen tussen het Palacio de Congresos van Málaga, de Universiteit van dezelfde stad, het vliegveld en het Parque Tecnológico, zou het hotel vooral zakelijke klanten moeten aantrekken.

Maar de twee eigenaren, Enrique en Leopoldo Faura van Grupo Mirador raakte verstrikt in een groot fraudeschandaal. Kort gezegd het vijf sterrenhotel werd nooit afgebouwd.

Niemand weet of de spokende en dolende geesten van de tienermeisjes eindelijk hun rust hebben gevonden.

 

P.s. Dit spookhuis is ondertussen gerestaureerd en staat te koop voor een slordige 16.000.000 euro


Bron:  Elpensante.com  en  Meer Spanje


Kampeerreizen Spanje