Natuurpark Bardenes Reales Navarra

Gepubliceerd op 18 september 2018 om 18:29

Natuurpark Bardenas Reales (soms Bárdenas Reales, in Basque, Errege Bardeak) is een woestijnachtige dorre vlakte in Navarra. Dit Natuurpark met zijn prachtige wilde natuurschoonis door UNESCO ook uitgeroepen tot een biosfeer reservaat.

Dit woestijnachtige dorre landschap van 42.500 hectare zorgt altijd weer voor verrassingen. Het zeldzaam schitterende gebied in het zuidoosten van Navarra vlakbij de stad Tudela (Baskisch: Tutera) ziet er kaal en onherbergzaam uit. Het verbergt echter vele grote natuurlijke schatten.Natuurpark Bardenes Reales Navarra

Hoe ziet het eruit?

De bodem bestaat uit klei, krijt en zandsteen. Het is geërodeerd door water en wind waardoor verrassende vormen, canyons, plateaus, tabellarische structuren en geïsoleerde heuvels ontstaan. Bardenas Reales mist stedelijke gebieden, de vegetatie is schaars en de vele beken die het gebied doorkruisen hebben een opvallende seizoensstroom die het grootste deel van het jaar droog blijft.

Waar ligt het park?

Het park Bardenas ligt in het zuidoosten van de de Spaanse autonome gemeenschap Navarra. In het midden van de Ebro vallei en naast de Yugo-bergen. Er zijn slechts 16 gemeenten, waarvan er 13 in Navarra zijn en 3 in de provincie Zaragoza. Las Bardenas zijn verdeeld in verschillende afzonderlijke gebieden. De twee hoofdgebieden zijn Bardena Blanca en  Bardena Negra.

Bardena Blanca

Berdena Blanca ligt vrij centraal en is een soort woestijn. Uitgestrekte vlaktes met niets, en diepe kloven met rivieren. Waarom heet het dan blanca, het is toch immers niet wit? Jawel, je kunt het witte zout aan het oppervlak goed zien. Er zit namelijk heel veel gips in de bodem. Bij Bardena Blanca zie je ook de Castildetierra en de Pisquerra, twee mooie rotsformaties met een aparte vorm.

Bardena Negra

Bardena Negra is het zuidoostelijk deel van het natuurpark, in Aragon. Het zijn hier meer plateaus die bijzonder zijn. Ook stromen hier rivieren door diepe kliffen in de bodem. Hier groeit tenminste nog iets; pijnboombossen en veel struiken. 


Booking.com

Wandelroutes

Dit natuurpark staat bekend om de mooie wandelroutes. Je kunt dit doen met de fiets, zelfs met een paard of met de auto. Er gelden in het park wel andere regels wat betreft snelheid en andere zaken. Je kunt het park ook bezoeken met een gids. Deze kan jou prachtige plekken laten zien. Zo'n gids kan jou ook mooie verhalen vertellen, zoals die van de struikrover Sanchicorrota die de hoefijzers van zijn paard omgekeerd besloeg. Zo kon hij steeds ontsnappen.

Ingangen

De ingangen van het park zijn niet moeilijk te vinden. Pas wel op dat je niet met de auto richting een fietsingang rijdt. Met de auto kun je via het noorden en vanuit het westen. Deze wegen zijn onverhard. Natuurpark Bardenas Reales telt meer dan 700 kilometer aan paden. Wandelen, hiken, fietsen of mountainbiken kan allemaal. Toch ligt er een gevaar op de loer wat betreft wandelen in Bardenas Reales; verdwalen! Zorg dat je niet verdwaald, het is echt een woestijn met alle gevaren die daar mee gepaard gaan.


Natuurpark Bardenes Reales Navarra

Mijd de zomermaanden

Mocht je toch zelf het park ingaan, ga dan niet van de paden vandaan. Neem ook genoeg water mee. Stoor geen dieren en houd je aan de regels. En de beste maanden om natuurpark Bardenas Reales te bezoeken zijn toch buiten de zomermaanden. Mijd vooral juli en augustus vanwege de hitte.

Openingstijden

Van 08:00 tot een uur voor zonsondergang.

Informatie

Adres: Bardenas Reales, C/San Marcial, 19-Tudela;

Tel: 0034 948 82 00 20


ACSI Kampeerreizen