La batalla del vino in La Rioja - Het Haro wijnfestival

Gepubliceerd op 18 juni 2018 om 13:00
La batalla del vino in La Rioja - Het Haro wijnfestival

La batalla del vino in La Rioja - Het Haro wijnfestival. Het Haro Wijn Festival is een feest in de stad Haro in de regio La Rioja in Noord- Spanje. Het wordt elk jaar gehouden op 29 juni, de dag van de patroonheilige San Pedro. en omvat een Batalla de Vino (Slag om de Wijn), waar wijn emmers vol over je heen wordt gegooid.Terwijl men in Valencia met tomaten gooit tijdens het Tomatina festival gebeurt dat in La Rioja met wijn tijdens het Haro festival beter bekend als “la batalla del vino”. Het feest vindt plaats in het kleine middeleeuwse dorp Haro in de La Rioja Alta wijnstreek waar 40% van alle Rioja wijnen vandaan komen. Tijdens het feest is het de gewoonste zaak van de wereld om compleet doordrenkt met wijn door de straten te lopen en te feesten … en uiteraard wijn te drinken.

 

De viering vindt plaats op 29 juni, de dag van de patroonheilige San Pedro. gekleed in witte shirts en rode sjaals.

De dag begint rond 07:00 uur met een optocht van oude en jonge mensen, lokale mensen en toeristen, gekleed in witte shirts en rode sjaals. Iedereen draagt kruiken, flessen, bota's, kannen, flessen, waterpistolen of andere containers, gevuld met rode wijn.

Onder leiding van de burgemeester van de stad, te paard, slingert de stoet zich door de stad naar de kliffen van Bilibio, waar een mis wordt gevierd in de Hermitage van San Felices de Bilibio. Na de mis begint een echte free-for-all, waarbij iedereen wijn op en naar elkaar gooit totdat iedereen van top tot teen doorweekt is. Daarna keert iedereen terug naar de stad om het verder te vieren op de Plaza de la Paz, gevolgd door stierengevechten in de arena van de stad. Maar de stierengevechten zijn alleen voor de jeugd, en de "stieren" zijn eigenlijk gewoon vaarzen. Ook worden geen van de vaarzen gedood.