Hogueras de Sant Juan

Gepubliceerd op 18 juni 2018 om 12:06
Hogueras de Sant Juan

 Las Hogueras de San JuanHet feest van Sant Juan de geboortedag van Johannes de doper en het begin van de zomer. Van 23 op 24 juni viert men in Spanje immers de geboorte van San Juan. Noche de San Juan ( de heilige Johannes de Doper ) dit magisch feest vieren de Spanjaarden dat de zomer weer terug is.In de nacht van 23 op 24 juni barst het feest los, een bijzondere nacht vol plezier met familie en/of vrienden lekker eten en drinken, op de stranden worden enorme vreugdevuren aangestoken, muziek, dans en veel bijzondere rituelen.

Ontdek en beleef dit  Midzomerfeest in Spanje, dit  evenement vindt vooral plaats in Alicante, Málaga, Catalonië en op de Balearen. Op veel plaatsen in Spanje vinden dan bijeenkomsten plaats op onder andere stranden waarbij kampvuren worden aangemaakt, rotjes worden afgestoken en veel wordt gedronken en gegeten. 

 

In vuur en vlam voor San Juan

Vuur heeft eigenlijk nog nooit ontbroken tijdens dergelijke zomerfeesten. De verering van dit rode element is niet alleen een zuiverend ritueel; vuur staat ook symbool voor de kracht van de zon – een kracht die vanaf het feest met steeds kortere dagen steeds verder afneemt, tot de winter zonnewende.
 
Zelfs de oudste beschavingen vierden de komst van de zomer al met het stoken van vuur. In Rome was het de god Janus die de seizoensveranderingen beheerste. De komst van de zomer werd er ‘janua inferni’ genoemd, die van de winter ‘janua coeli’, en met vuurtjes gaf men de zon meer kracht!
 
De Noche de San Juan gaat over het vieren van het leven. Over geluk, gezondheid, vrienden en familie. Vuur en water. Het vuur zuivert lichaam en geest; het water herstelt, verfrist en verjongt. Traditioneel wordt er over de brandende vuren gesprongen om zo weer een gezond en gelukkig jaar tegemoet te kunnen zien en bovendien mag je dan tevens drie wensen doen. Papieren poppen worden verbrand en ook een duik in de zee nemen is een geliefde bezigheid tijdens de festiviteiten omdat dit je eeuwige jeugd en schoonheid zal bezorgen.

Het verhaal gaat dat wanneer je precies om middernacht de zee in gaat, je gezegend zult zijn met eeuwige schoonheid. Bovendien zou het ook de kwade geesten uit het lichaam verdrijven. Het is een erg bijzonder gezicht om de zee vol te zien staan met mensen, terwijl het felle licht van de vuren weerkaatst op het water.

Drie keer over het vreugdevuur heen springen dan word je lichaam gezuiverd en al je problemen zijn verdwenen.
 
Meer informatie over Las Hogueras de San Juan vind je HIER