Carajillo - een typisch Spaanse koffie

Gepubliceerd op 22 september 2018 om 19:41


Carajillo - Carajillo een typisch Spaanse koffie met brandy Het ontstaan gaat zo vermoed men terug naar de onafhankelijkheidsoorlog, einde negentiende eeuw in Cuba. Hier dronken de Spaanse soldaten zich moed " coraje " in met koffie en rum en zo ontstond de corajillo. Tegenwoordig carajillo genoemd.

 

Voor de mensen die het niet weten wat dit is, carajillo is een typisch Spaans drankje een combinatie van sterk glas of kopje koffie met rum of brandy. Tegenwoordig wordt er ook gedronken met whiskey, rum of een andere sterke drank. Maar ik neem een carajillo met een lekkere brandy niet teveel maar zeker ook niet te weinig en heet moet de koffie zijn, dan als de brandy erbij komt is deze op goede temperatuur om te drinken. Dat laatste is in Spanje soms een probleem dus ik zeg zeker twee keer dat hij warm moet zijn.

 

Nog een leuk verhaal

Ooit veroverde de Spanjaarden niet alleen voetbal prijzen. Ooit veroverde de Spanjaarden hele landen. Cuba bijvoorbeeld.

Daar is volgens de legende de Carajillo ontstaan. De sterke Spaanse koffie werd verrijkt met een flinke scheut Cubaanse Rum. Bij het nemen van een der eerste slokken moet iemand geroepen hebben als"carajo". Sterke koffie die nog eens pittiger werd gemaakt door de toevoeging van alcohol. Om dat te drinken was moed nodig. Courage in het Engels. Toeval of niet. Deze koffie werd alleen gedronken door echte mannen, ruige mannen, soldaten, ordinaire mannen. Mannen met moed. 

 

Luxere variant "Quemado"

De luxere variant is de quemado, een paar hele koffiebonen en een schijfje citroen worden samen met de Brandy verhit. Dit mengsel wordt in brand gestoken, in het glaasje gegoten en met de koffie "geblust".

Cafe del Tiempo

Van de Carajillo is ook een zomer versie, deze heeft de mooie naam Cafe del Tiempo. Hier wordt de brandy door een Anijs likeur vervangen en geserveerd met een glas ijsblokjes. Eerst de Carajillo met suiker op smaak maken en vervolgens in het glas met ijs te schenken.

 

En hier in Spanje kan het zo maar voorkomen dat s'morgens iemand in een bar een carajillo ziet bestellen.

 

"Keep calm and drink a Carajillo"

 

P.S. In Nederland wordt gemiddeld 6,5 miljoen liter koffie per dag gedronken


ACSI Kampeerreizen