Paella een typisch Spaans gerecht

Gepubliceerd op 22 september 2018 om 19:23


Paella een typisch Spaans gerecht - Paella wordt uitgesproken als pa'eʎa want een dubbele l wordt uitgesproken als lj. Dit oorspronkelijk Valenciaans en tegenwoordig typisch Spaanse rijstschotel die zijn specifieke smaak krijgt door de speciale manier van koken. De rijst wordt namelijk gekookt in bouillon en terwijl men de rijst kookt in een grote paella pan.

 

De overige ingrediënten worden er één voor één erbij gedaan, zoals zeevruchten als vis en schaaldieren, stukjes kip, konijn, garrofónes een speciaal soort witte bonen uit Valencia, snijbonen en saffraan. De oorspronkelijke Valenciaanse paella was met kip en konijn.

 

Naast rijst, kip, konijn, vis, schaaldieren, groenten en bouillon is een belangrijk element van de paella het saffraan. Het zijn deze dure kruiden die ervoor zorgen dat de paella de typische gele kleur en smaak krijgt. Tegenwoordig kun je in de supermarkt een goedkopere versie kopen een kleurstof (Colorante, of Colorante con azafrán )

 

Essentieel bij alle paella's is de rijst, de bouillon en de basis van tomate frito saus. Bij een goed gemaakte paella valenciana is de rijst nét niet plakkerig, maar ook niet te droog, en heeft hij alle vocht geabsorbeerd. Een paella de marisco is doorgaans vochtiger dan een paella valenciana, maar heeft ook minder soccarat; een knapperige en zeer smaakvolle korst die met een lepel van de bodem van de pan wordt geschraapt, favoriet bij alle paella-eters, ook bekend onder de naam quemada. De paella wordt geserveerd met citroen.

 

Ontstaansgeschiedenis

De bakermat van de paella is de regio Valencia waar sinds de 8e eeuw de typische paella-rijst, een korte dikke korrel met een groot absorberend vermogen, verbouwd wordt. Hier ontstond dan ook de Paella Valenciana met als ingrediënten de lokaal aanwezige producten als konijn, kip en eventueel slakken. Aan de kust werd echter een andere paella gemaakt de Paella de Marisco of Paella Marinera, de bekende paella met vis en schaaldieren. Daarnaast bestaan er ook nog Paella Mixtas van vlees en vis en vegetarische paella’s met artisjokken die het vlees vervangen. Van een oorspronkelijk eenvoudig boerengerecht is de paella veranderd in een feestmaaltijd.De naamgeving

Het gerecht paella dankt zijn naam aan de pan waarin het bereid wordt. Het woord paella vindt zijn oorsprong in de Latijnse benaming voor pan, namelijk patella. Taalkundigen zien vanuit dit woord het ontstaan van het Catalaanse/Valenciaanse woord paella (patella) voor pan. Door de jaren heen werd het woord paella in de rest van Spanje synoniem voor arroz valenciano (of arroz a la valenciana) zoals het gerecht voorheen bekendstond, en is het een afgeleide van 'arroz en paella'/ 'arroz a la paella'. In Valencia worden in tegenstelling tot de rest van Spanje de woorden "paella" en "paellera" beide gebruikt voor het aanduiden van deze pan.

 

Naast bovengenoemde oorsprong van het woord paella zijn er vele geromantiseerde en folkloristische vertellingen over de naamgeving. Zo zou de naam paella mogelijk afgeleid zijn van het gebruik dat de mannen eens per jaar voor de vrouwen van het dorp kookten. Aangezien ze de restjes van de dagen ervoor gebruikten, werd het een bonte maaltijd. De platte manier om "voor haar" (para ella) te zeggen, is pa' ella. Dit is later een woord geworden, paella.

 

Een variant op het "voor haar" (para ella)-verhaal is dat de koningin van Spanje een Valenciaans dorp zou aandoen en dat de dorpsbewoners hierop een speciale maaltijd para ella wilden bereiden.

 

Een ander oud verhaal vertelt over hoe de hofhoudingen van Moorse koningen rijstschotels bereidden met de kliekjes van de koninklijke banketten. 'Paella' zou daarbij afgeleid kunnen zijn van het Arabische woord voor restjes: 'baqiyah'. In het algemeen wordt aangenomen dat paella reeds aan de koningshuizen van Frankrijk en Spanje werd geserveerd. De Romeinen zouden zelfs al een vroege vorm van paella kunnen hebben gehad.

 

Bron: Spanje Vandaag en Wikipedia


ACSI Kampeerreizen