Proost! Op wijntour in Alicante

Gepubliceerd op 22 augustus 2018 om 10:17


wijntour in Alicante

Proost! Op wijntour in Alicante - Hier vind je een zon geblaakt landschap dat gecombineerd met kalkrijke en kurkdroge grond dat gepaard gaat met glooiende rijen noeste wijnranken, die vast bezwijken van de trossen sappige donkerpaarse druiven – vind je dat klinkt als een bekend tableau?

Bezoek je graag wijngaarden, maar het liefste neem je een kijkje in de kelder om daarna van een heerlijke proeverij te genieten. Dan ben je in Alicante op de goede plaats dan hier is een kant-en-klare route voor je uitgestippeld: de Ruta del Vino.

 

Als zelfs de Alicantinos liever een Rioja of een Ribera del Duero bestellen, dan is het mis met het imago van de lokale wijn. Toch is dat onterecht: in deze provincie wordt uitstekende wijn geproduceerd, die in de zeventiende eeuw zelfs net zo wereldberoemd was als Rioja nu. Die D.O. Alicante (Denominación de Origen) maakt nu een comeback. De sumilleres (sommeliers) van de betere taveernes in de stad vertellen er hartstochtelijk over en wijzen graag de weg naar de bezoek waardige bodega’s in de provincie Alicante. En daar smaakt de wijn zo goed dat u hem liever niet uitspuugt.


Booking.com

Meer wetenschap dan romantiek

Alicantese wijn komt uit twee afgebakende gebieden: La Marina aan de noordkust boven Benidorm, waar ze overwegend witte wijn maken van muskaatdruiven, en Vinalopó in het zuiden, op de oevers van de gelijknamige rivier, waar vooral monastrelldruiven worden verbouwd voor rode wijn. Het wemelt er van de wijnhuizen tussen de wijngaarden waar u veelal met open armen wordt ontvangen. Een van de modernste is El Sequé bij het dorpje Pinoso. Bij de productie komt meer wetenschap dan romantiek kijken: het gisten gebeurt in kolossale roestvrijstalen vaten, in een steriel lab wordt de kwaliteit gecontroleerd, en het proeflokaal lijkt op de lobby van een designhotel. Vooruit, een beetje romantiek is er nog wel: in de kelder liggen de eikenhouten vaten waarin de topwijn, El Sequé, een jaar rijpt. Die slobber je dan ook niet zomaar weg: in Nederland kost een fles 30 euro. Hier betaalt u bijna een tientje minder! Liever een meer traditionele ervaring? Bezoek dan Casa Cesilia in Novelda, waar u niet alleen wijn kan proeven, maar ook uitstekend kan eten.


wijntour in Alicante

Wijnadressen in Alicante-stad

Voor een goed glas Alicantese wijn hoeft u niet per se de provincie in, ook in de stad is het steeds beter te vinden. Het populaire El Portal Taberna & Wines (Calle Bilbao) biedt keuze uit tientallen tapas, driehonderd wijnen en vier sommeliers. La Taberna del Gourmet (Calle San Fernando) serveert trendy tapas, verse vis en ruim twintig Alicantese wijnen. Elk jaar in juni is er een wijnfestival in het archeologisch museum MARQ. Een voorraadje voor thuis inslaan? Dan naar wijnwinkel Vino y Más (Calle San Francisco) met keuze uit ruim vijftig Alicantese wijnen. Neem ook een flesje Fondillón mee, de typisch Alicantese halfzoete dessertwijn.

 

Bron: K.L.M.


ACSI Kampeerreizen