Het historisch centrum van Jávea

Gepubliceerd op 24 augustus 2018 om 19:24


Het historisch centrum van Jávea

Het historisch centrum van Jávea - Het stadje Jávea is vooral bekend door zijn prachtige strandbaaien en vanaf de kliffen heb je een mooi uitzicht over de Middellandse zee. Het aan een brede baai liggende stadje Jávea ligt tussen Cap San Antoni en de Cap de La Nao, elk kaap met een eigen vuurtoren. Het historische centrum van Javea ligt ongeveer één kilometer landinwaarts.

Wandel door het oude centrum

Het historisch centrum van Jávea heeft nog steeds middeleeuwse uitstraling, met smalle straatjes,  waar je heerlijk rond slentern kunt en je terug verzet voelt in de tijd, met witte gevels en bloemdecoraties, mooie stenen bogen die leiden naar verrassende hoekjes, gotische ramen, knap ijzerwerk in de balkonnetjes, grote houten voordeuren,...waarbij je kunt genieten van de prachtige details. Hier ervaar je de rijke historie van de stad Javea!

De historische gebouwen zijn gebouwd met ‘tosca’ zandsteen, dat in dit gebied voorhanden is.  Een wandeling door dit leuke oude centrum met zijn historische constructies als het Convento de las Agustinas. Ook zul je museums, leuke winkeltjes en allerlei kunstgallerijtjes tegenkomen.

In het hart van dit historische gedeelte staat Iglesia de San Bartolomé, die in het eind van 14de eeuw is gebouwd en sinds 1931 een Nationaal Historisch Monument is. Het Palau dels Sapena (15e eeuw) en de Casa dels Bolufer (18-19 eeuw) zijn twee herenhuizen die zich hier bevinden. Het bureau van de VVV (Dienst Toerisme) bevindt zich hier waar je informatie over stad Jávea kunt krijgen.


Het historisch centrum van Jávea heeft nog steeds middeleeuwse uitstraling, met smalle straatjes,  waar je heerlijk rond slentern

Bij de kerk bevindt zich verder het gemeentehuis (18de eeuw, gerenoveerd vorige eeuw) en de markt of Mercado Municipal de Jávea, ook gekend als de Mercado de Abastos (Plaça Celestino Pons). Deze markt is al sinds 1946 geïnstalleerd in een vroeger nonnenklooster, wat het een speciale uitstraling geeft.

Restanten van rozijnenhandel

In het Parque Montaner is het Riurau de los Català d´Arnauda, waar vroeger rozijnen werden gedroogd. Vroeger was de rozijnenhandel een belangrijke bron van inkomsten.

De plaatselijke markt van Jávea

De Mercado is zeker een bezoek waard waar je kunt genieten van verschillende gastronomische producten.  Zeker een aanrader in de markt is de authentieke Bar Mercat.

Houd bij een bezoek wel rekening met de 'siesta'

De markt is open van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 14:00 en van 17:00 tot 21:00 uur.

Op zaterdag is de markt enkel open van 08:00 tot 14:00 uur.

 

Zeker 's avonds is de sfeer erg gezellig, in de smalle steegjes en op de pleintjes omgeven door de historische setting van Jávea.