Het middeleeuwse stadje Besalú

Gepubliceerd op 1 augustus 2018 om 07:58


Het middeleeuwse stadje Besalú

Het middeleeuwse stadje Besalú in de regio Garrotxa.  - Het middeleeuwse stadje Besalú en de Romaanse brug, de Puente Romano de Besalú over de rivier de 'Rio Fluviá', het wordt beschermd als een cultureel goed van nationaal belang. Het oudste gedeelte van de brug over de rivier de 'Rio Fluviá'en dateert uit de 11e of 12e eeuw

 

De Besalú-brug, aan de rivier de Fluvià, is in de loop van de eeuwen door verschillende reconstructies, renovaties, toevoegingen en restauraties verandert maar werd ook vaak beschadigd door oorlogen en natuurgeweld.

 

Er is ook een toren met stadspoort waar vroeger  het ‘bruggengeld’ werd geïnd, De eerste poort is de Pont Fortificat, van hier uit loop je over middeleeuwse keitjes naar de daarop volgende poort met een raster hek, dat naar onder gelaten kan worden.

 

De brug maakt een bijna haakse bocht dat komt omdat man gebruik heeft gemaakt van de rotspartijen in de rivier. Deze rotsen zijn het fundament waarop de brug is gebouwd, dus zeer stabiel. Je hebt vanaf hier een mooi uitzicht over de oude middeleeuwse stadje.wirwar van gezellige en smalle straatjes, waarvan er veel hun middeleeuwse karakter hebben behouden

Via een wirwar van gezellige en smalle straatjes van keistenen en trapjes kom je op een plein bij de kerk St. Pere Antic Monestir.

In dit historische centrum ligt ook het kerkje van het Monasterio de San Pedro (benedictijnen klooster verwoest begin 19de eeuw).

  • Daarachter ligt San Julián, vroeger was dit een hospitaal voor pelgrims.
  • De Casa Cornellá, een Romaanse bouw (12de eeuw) met een schitterende stenen patio met zuilenrijen.
  • Het San Vicente kerkje (13de eeuw) beheerst het centrum van Besalú met haar romaans-gotische architectuur.
  • Vergeet vooral niet de gotische zaal van het Palacio de la Curia Real te bekijken.
  • Ga het joodse rituele badhuis of ‘mikvah’ en de synagoge bekijken, een van de weinige joodse badhuizen in Europa.
  • Leuk en gezellig is het Comte Tallaferro straatje met arcades en antieke gevels,  loop dit straatje helemaal uit, en loop dan een stukje terug en loop de Muralla de Rocafort in. Kijk omhoog en bekijk dan de stoelen die als kunstuiting tegen de gevels zijn "geplakt".

Loop door naar het nabij gelegen 6de-eeuwse plein Plaça Llibertat, als je geluk hebt is het marktdag welke plaats vindt onder de romantische zuilengangen van het plein. Waar vooral exotische kruiden en land verse groenten worden aangeboden alles natuurlijk keurig gerangschikt.


TIP: Op dit plein is ook het toeristenbureau gevestigd, via dit VVV bureau kun je deelnemen aan rondleidingen langs de historische gebouwen. Dit is een unieke kans om bepaalde adressen te bezoeken, vooral omdat deze buiten het toeristenseizoen vaak gesloten zijn. Dit is zeker een aanrader om hier aan deel te nemen.


Booking.com

Bovenop een heuvel ligt het kasteel ‘Bisuldunum’ deze vestiging was al in de tijd van het Romeinse imperium belangrijk. Besalú ligt strategisch op een kruispunt afgeschermd door de rivieren Fluvià rivier ten zuiden en de revier Capellades ten noorden.

 

Middeleeuwse feesten

In begin september strijden hier ridders tijdens een middeleeuwse feest, met deze prachtige middeleeuwse achtergrond van Besalú wordt je terug gezet in deze tijd, opgevrolijkt door straatmuzikanten, troubadours en jongleurs terwijl prestigieuze leden van het hof door het dorp schrijden…

Je ziet hier ambachtslui aan het werk die hier oude ambachten uit oefenen. Als je zelf geen middeleeuws tenue aan hebt kom je je vreemd voor bijna als een indringer, zo imponerend is het.

 

Festivals

  • Feria Medieval: begin september
  • Besalú Ciudad Judía: begin maart
  • Fira de la Ratafia of artisanale markt met lokale likeur Ratafia eind november

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars