Santiago de Compostella - Spaanse Pelgrimsroute

Gepubliceerd op 30 mei 2019 om 19:31

De Spaanse pelgrimsroute naar Santiago de Compostella deze route wordt ook wel de Sint Jacobsroute of Jacobsweg genoemd in het Spaans heet deze Camino de Santiago en het  Galicisch: Camiño de Santiago.



Al deze pelgrimsroute hebben allemaal hetzelfde doel een bezoek brengen naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostella.

De bekendste en belangrijkste route door Spanje is de Camino Francés, die de voortzetting is van verschillende routes die uit Frankrijk komen.

Santiago de Compostella

De Camino Francés was vroeger in de middeleeuwse een verkeersas die door Noord-Spanje loopt via de Pyreneeën naar het graf van apostel Jakobus. Deze pelgrims route loopt via de steden Pamplona, Estella, Logroño, Burgos, León, Astorga en Ponferrada.

 

Er bestaan ook verschillende andere routes via de Pyreneeën naar Santiago. Trouwens vanaf verschillende Europese landen lopen ook diversen Jacobswegen naar Frankrijk en Spanje. Deze pelgrims routes vormen eigenlijk een netwerk aan pelgrimsroutes, met als eind doel Santiago de Compostella.

 

De legende van de apostel Jakobus, die in het jaar 44 na Chr. de marteldood is gestorven.

De legende vertelt dat hij naar Spanje vertrok om daar het evangelie te verspreiden onder de ongelovige bewoners. Al snel bleek dit geen succes, en keerde hij terug naar Jeruzalem, waar hij later op bevel van koning Herodes in koelen bloede werd onthoofd. Zijn volgelingen stalen zijn lichaam en vluchtten naar de kust. Na dagenlang in een piepkleine boot op zee te hebben rondgedobberd, voerde de wind hen naar Padrón in de provincie A Coruña. Daar begroeven ze hun vriend op een heuvel in de buurt van Compostela.



Achthonderd jaar lang lag Jakobus daar, zonder dat er ook maar een haan naar kraaide. Tot op een nacht een monnik een wonderbaarlijke sterrenhemel boven de kleine berg zag verschijnen. Na onderzoek ontdekte hij het graf met de resten van apostel Jakobus. Het nieuws van de vondst ging als een lopend vuurtje rond. Er was veel belangstelling om de plek te bezoeken, en daarom besloot men op de vindplaats een kleine kapel te bouwen. Deze bleek echter veel te klein voor de enorme stroom van pelgrims die de crypte wilden bezichtigen, dus werd hij later omgetoverd tot de kathedraal die we tegenwoordig kennen.

 

Om de apostel te eren benoemde men hem tot beschermheilige van de stad en de regio Galicië. Zijn naamdag op 25 juli wordt daarom ook uitbundig gevierd. Wanneer deze dag eens in de zoveel jaar dan ook nog eens op zondag valt, is het een Heilig jaar. Wie er tijdens deze periode in slaagt een bepaald deel van de route te voet, op de fiets of te paard af te leggen wordt na z’n bezoek aan de kathedraal zogezegd beloond met de vergeving van alle, ooit begane zonden. Er wordt verwacht dat er in 2021 een record aantal pelgrims de weg naar de kathedraal zullen weten te vinden.

Booking.com

Gedurende de Middeleeuwen was de route erg in trek bij hooggeplaatste personen en heiligen. Vanuit verschillende landen maakten zij de reis naar Santiago. Om er voor te zorgen dat iedereen een gevoel van bescherming had werden er langs de route overnachtingsadressen en kleine ziekenhuizen gebouwd. De Reformatie in de 16de-eeuwse gooide echter roet in het eten, en droeg eraan bij dat de kathedraal bijna niet meer werd bezocht. In de twintigste eeuw werd de Camino echter opnieuw ontdekt. Sindsdien is de stad een druk bedevaartsoord. De Camino de Santiago werd in 1993 bijgeschreven op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Vlakbij Santiago liggen de Bed and Breakfast en de vakantieappartementen van Casa Grande de Cornide, een sfeervol adres van waaruit je de historische stad met de beroemde kathedraal kunt bezoeken.

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’

Misschien ook interessant: