Mag ik al mijn medicijnen meenemen op vakantie?

Gepubliceerd op 21 maart 2019 om 07:23

Welke medicijnen mag ik allemaal meenemen op vakantie? Mag ik überhaupt medicijnen meenemen op vakantie? Het antwoord is ja, maar let op de opiumwet! Gelukkig hoef je die niet helemaal door te nemen en hebben wij een paar handige tips voor je. Soms moet je namelijk de juiste papieren bij je hebben. 

In het kort:

  • Valt jouw medicijn onder de opiumwet?
  • Zoja, regel een verklaring bij het CAK. Wachttijd kan tot 4 weken duren!
  • Medicijnpaspoort
  • Neem ze mee in je handbagage


Valt jouw medicijn onder de opiumwet?

Vraag allereerst of je medicijnen onder de opiumwet vallen. Gewone medicijnen zoals simpele pijnstillers (paracetamol, ibuprofen) vallen daar natuurlijk niet onder. Je zult hier niets voor nodig hebben. Medicijnen die hier wel onder vallen zijn strafbaar om bij je te hebben, tenzij je over de juiste documenten bezit. Je snapt wel dat dit voor problemen kan zorgen als je het vliegtuig neemt naar Spanje. ADHD-medicatie zoals ritalin, medicinale cannabis, rustgevende slaapmiddelen zoals oxazepam en sterke pijnstillers zoals morfine en methadon vallen wel onder de opiumwet.

Mijn medicijnen vallen onder de opiumwet

Als dit het geval is, zul je een verklaring moeten regelen. Je hebt soms een Schengen verklaring nodig, welke ook in het Engels moet zijn. Deze Schengen verklaring geldt alleen voor binnen het Schengen-gebied, waar Spanje (incl. de Canarische Eilanden) onder valt! Zo'n verklaring vraag je aan bij het CAK, het centraal administratie kantoor. Met 1 zo'n Schengen verklaring kun je 1 medicijn meenemen naar maximaal 4 landen. De verklaring is 30 dagen geldig. Duurt je reis langer? Vraag dan een ander soort verklaring aan. De aanvraag voor zo'n verklaring kan tot wel 4 weken duren!

Ga je naar een land buiten de Schengen-zone? (hier valt Spanje niet onder, dus geen zorgen!) Vraag dan een Engelstalige medische verklaring aan bij je huisarts. 


Reisaanbod, zonnige aanbiedingen naar Spanje


Medicijnpaspoort

Zo'n verklaring wordt ook wel een medicijnpaspoort genoemd. Vanzelfsprekend is dit niet een vervanging van jouw echte paspoort! Toch is het handig om altijd bij je te hebben, net als je normale paspoort.

Neem je medicijnen mee in je handbagage, net als je medicijnpaspoort! Dit geldt niet alleen voor medicijnen die onder de opiumwet vallen, maar ook voor normale medicijnen! Zo kan de douane de medicijnen controleren. Anders moeten ze je koffer openmaken en is er een grote kans dat jouw koffer niet mee mag. Bovendien kan het erg koud worden onderin het vliegtuig.