Ontdek Spanje » Wandelroute "Vereda del Faro" - Het vuurtoren pad


La Vereda del Faro - het Vuurtoren Pad

Zoekt je een wandelvakantie in Spanje? Op Ontdek Spanje vind je de wandelvakantie van jouw dromen, ontdek de veelzijdigheid tijdens een wandelvakantie van de verschillende regio's in Spanje.Prachtige wandelroute achter Marbella

La Vereda del Faro is een prachtige wandelroute direct achter Marbella. De Vereda del Faro oftewel het Vuurtoren Pad is een van de vele bergpaden die je kunt bewandelen in de Sierra Blanca direct achter Marbella. Voor biologen, geologen en zelfs ongeschoolde natuurliefhebbers biedt dit pad, ongeacht het jaargetijde, een overvloed aan bezienswaardigheden. In de zomer moet je natuurlijk wel voldoende water meenemen en een hoed is ook noodzakelijk om de felle zon enigszins te temperen.

De lengte van dit tamelijk geaccidenteerde pad is ongeveer 4 km en kan door geoefende en iets minder bedreven wandelaars op ontspannen wijze binnen drie uur afgelegd worden.

LA VEREDA DEL FARO-wandelen-spanje.jpg

Wat is er te zien

Deze route is uitstekend geschikt om de imponerende luchtacrobatiek van gieren en adelaars te bewonderen. Op de paden ziet men voornamelijk salamanders die van de zon genieten maar snel weer het struikgewas in schieten zodra ze de nabijheid van mensen gewaar worden. Met wat geluk kunt je zelfs berggeiten en wilde zwijnen tegen komen hoewel de laatste soort gevaarlijk kan zijn, vooral als ze vergezeld zijn van jongen. Deze alleseters zijn echter hoofdzakelijk actief na zonsondergang en de omgeploegde grond die men af en toe aan weerszijden van het pad ziet ontstaat door het gewroet naar voedsel van de zwijnen.

Ook kruidenvrouwtjes en kruidenmannetjes kunnen op deze route, middels het vergaren van lavendel, rozemarijn en tijm, aan hun trekken komen maar mocht u het geluk hebben een wilde orchidee te zien spreekt het natuurlijk vanzelf deze rustig te laten staan.

De route in grove trekken

Vanuit Marbella rijdt u richting Ojen en een paar honderd meter na de kruising van La Cañada slaat u links af bij het crematorium. U komt dan op een smalle geasfalteerde weg die naar de Urbanisatie La Montua voert maar na 200 meter slaat u rechts af om vervolgens nog een kleine 500 meter omhoog te rijden tot een ketting over de weg de doorgang versperd. U bevindt zich nu in een gebied dat Puerto Rico Bajo heet. Men kan hier de auto parkeren en op een informatiebord is een duidelijke routebeschrijving te zien.

Ruwweg loopt u eerst langzaam stijgend iets meer dan een kilometer omhoog in noordelijke richting, vervolgens links af iets minder dan een kilometer in westelijke richting, daarna wederom linksaf langzaam dalend iets meer dan een kilometer in zuidelijke richting en ten slotte oostwaarts iets minder dan een kilometer terug naar het uitgangspunt zodat u eigenlijk een blokje om bent gegaan. Het gedeelte dat men in westelijke richting loopt zal de meeste energie vereisen aangezien het twee dalen doorkruist en men dus twee keer berg op en berg af gaat.De route in detail vanaf de ketting bij Puerto Rico Bajo

De eerste paar honderd meter gaan via een breed verhard pad en na ongeveer 700 meter ziet u aan de rechterkant heerlijk fris bergwater uit de rotsen stromen, sijpelen of druppelen, al naar gelang het jaargetijde. Het pad wordt nu smaller en de route gaat gestadig omhoog richting Puerto Rico Alto. Vanwege de vele losliggende stenen moet men goed opletten waar de voeten te plaatsen en het is dan ook aan te raden het aanwezige natuurschoon voornamelijk uit een stilstaande positie te bewonderen. Aan de linkerkant ziet u een loodrechte, met holen geperforeerde rotswand die in de steentijd als onderkomen diende voor homo sapiens. De alhier gevonden potscherven en gebruiksvoorwerpen zijn stille getuigen van de eerste Spanjaarden die het milde klimaat van Marbella wisten te waarderen en in het plaatselijke museum Cortijo Miraflores is een kleine collectie van deze voorwerpen te zien.

Als het pad niet meer stijgt, bent u aangeland op een plateau genaamd Puerto Rico Alto en even later ziet u aan de linkerkant de resten van een boerderijtje waarachter een vervallen boomgaard met sinaasappel- en amandelbomen te zien is. Aldaar geeft een wegwijzer aan waar u links af moet teneinde de Vereda del Faro te vervolgen. Na een paar honderd meter begint het klimmen en dalen via een smal kronkelend pad en bent u belandt op het moeilijkste gedeelte van de wandeling. Na het doorkruisen van twee dalen wordt het hoogste punt van deze wandeling bereikt. U bent nu 500 meter boven zeeniveau op een plek genaamd Puerto las Pitas en Marbella is al in de verte te zien. Bij helder weer ziet men zelfs Puerto Banus, Gibraltar en de kust van Marokko en ook hier is een wegwijzer geplaatst die laat zien hoe u terugloopt naar de kust. Het nog steeds smalle pad is af en toe moeilijk waarneembaar maar men heeft hier en daar steenhoopjes gemaakt die duidelijk aangeven in welke richting u moet lopen. Zodra het eerste huis van de urbanisatie La Montua is bereikt ziet u aan de linkerkant een smal pad dat met haarspeldbochten door een bos afdaalt en uiteindelijk weer naar het beginpunt van deze wandeling leidt.


De enige wanklank in de bijna ongerepte schoonheid die u gedurende deze wandeling kunt waarnemen bevindt zich vlak voor het einde als de laatste meters u door een gebiedje voeren waar men zich tijdens weekeindes tracht te verpozen middels zang, dans en meegebracht voedsel. Dit laatste attribuut is evenwel de oorzaak dat deze picknickplaats constant ontsierd wordt door lege flessen en blikjes, plastic verpakkingen en voedsel in alle staten van ontbinding maar Nihil est perfectum zoals de oude Romeinse wandelaars reeds zeiden. ( Berry J. Prinsen)