Ontdek Spanje » Andalusië » Magisch Sevilla » Wijken in Sevilla » De wijk Triana


DE WIJK Triana in sevilla

De wijk de Triana -  Barrio Triana in Sevilla - Andalusië, Spanje -  Loop over de brug Puente de Isabel II, onder je stroomt Guadalquivir-rivier en je komt in een van de traditioneelste en beroemdste wijken van de stad Sevilla. 



Triana werd ook wel de Zigeunerbuurt van Sevilla genoemd en ligt aan de westoever van Guadalquivir. Deze wijk was de bakermat van beroemde stierenvechters, zeelieden en flamenco artiesten. Anders dan in het verleden zie je hier minder vaak kleine, geïmproviseerde flamenco-evenementen, die vind je nu namelijk veel vaker in Macarena. Het historische Triana is nu een populaire wijk onder families, en er zijn veel meer chique tapasbars. Het nachtleven wordt vooral bezocht door een wat ouder publiek, en de stapavonden eindigen hier ook eerder omdat Triana merendeels een woonwijk is.

 
De wijk de Triana -  Barrio Triana in Sevilla

Het is een wijk met smalle straten vol bloemen en een voelbaar onafhankelijke levensstijl. De wijk is van oudsher beroemd om het pottenbakken en de tegel- en keramiekproductie en is sinds 1852 verbonden met het centrum van Sevilla door de Puente de Triana. Aan deze kant van het water zijn talrijke cafés en bars te vinden (Calle Betis) met felgekleurde gevels aan smalle straatjes.

 

Triana is echt een geweldige plek om wat te gaan eten. Er zijn een aantal traditionele tapasbars, en aangezien alles hier vrij dicht bij elkaar ligt, kun je een tapastour maken en bij verschillende restaurants een paar tapas eten, zoals bij Bar Las Golondrinas 1en Blanca Paloma.

 

Triana heeft een geheel eigen identiteit, waarschijnlijk omdat het aan de andere kant van de rivier ligt. Vanaf de Paseo de Cristóbal Colón kijk je uit op Triana met haar pittoreske gevelpanden uit de 18e eeuw, net zo indrukwekkend als de grachtenpanden van Amsterdam.



Als je de brug oversteekt, loop je langs een overdekte markt waar je lokale producten kunt kopen, maar waar je ook iets kunt eten en drinken. Als je tijd hebt, reserveer dan een tafel in de bar-restaurant Mariatrifulca die uitkijkt over de brug en de rivier. Het uitzicht is werkelijk fantastisch. Iets verderop ligt Calle San Jacinto, een van de grote straten vol barretjes. Maar als je nog lekkerder wilt eten, tegen een nog betere prijs, zou je een barretje in een van de zijstraatjes moeten bezoeken. De restaurantjes op San Jacinto zijn namelijk nogal toeristisch en het menu is vaak beperkt.

 

Niet alleen in La Macarena, maar ook in Triana is een zeer beroemde Heilige Maagd van de Hoop te bewonderen, in de Capilla de los Marineros. Triana is het startpunt voor de beroemde El Rocío-pelgrimstocht in mei/juni (50 dagen na Paaszondag). Dan zie je karren voorbijrijden die worden getrokken door ossen, en pelgrims lopen naar het stadje El Rocío, op ongeveer 60 kilometer van Sevilla. Als je in Triana bent gedurende de week voor Pasen, dan zie je vele nazarenos (volgelingen in traditionele kledij) en processies met religieuze figuren door de straten lopen.

 

Keramiek

De inwoners van Triana worden Trianeros genoemd en de naam Triana komt niet van de Romeinse stichter Traianus zoals velen denken. Als we José María de Mena mogen geloven komt Triana van het Keltisch-Iberische woord ana, dat rivier betekent en het Romijnse woord tri. Tri staat voor drie, precies daar waar drie riviermondingen liepen.

 

Triana is hét thuis van Sevilla´s beroemde tegel- en aardewerk. Bijna alle tegels die je tegenkomt in Sevilla´s kerken, hotels, barretjes en huizen zijn vervaardigd in Triana. Deze industrie dateert uit de Romeinse tijd toen men klei gebruikte uit 'La Cartuja' dat ten noorden van Triana ligt. Onlangs is het keurmerk 'Hecho en Triana' op de markt gebracht om het ambachtswerk te beschermen en te promoten.

Booking.com

Om dit voor een grote publiek toegankelijk te maken werd eind juli 2014 het “Museo de Cerámica de Triana” geopend. Dit museum bevindt zich in de gerestaureerde en voormalige pottenbakkerij Santa Ana, hier kun je het gehele productie proces volgen. Naast de permanente collectie bestaat er ook een wisselende uitstelling.

Op heel de route door het gebouw staan informatie panelen met uitleg over de geschiedenis van het vervaardigen van aardewerk in deze wijk aan de oevers van de Guadalquivir.

 

Triana was namelijk de belangrijkste handelsbuurt van Sevilla. Vanaf deze locatie werd al in de zestiende eeuw handel gedreven met Amerika. Dit zorgde ervoor dat Sevilla in die tijd een van de rijkste steden van Europa was.

Het is jammer dat deze historische industrie de concurrentie met “made in China” niet aankan waardoor deze industrie steeds meer uitsterft.

Een aantal aanraders in en rondom deze straten:


   1. In Calle San Jorge staat de keramiekfabriek Santa Ana uit 1870. Hier is het museum van pottenbakkerskunst van Sevilla.


   2. De oudste kerk van Sevilla vind men in Calle Pureza. Deze gotische-mudéjar kerk Iglesia Santa Ana stamt uit 1280 en werd onder bevel van koning Alfonso X gebouwd. Na de aardbeving van 1755 werd deze gedeeltelijk herbouwd. De kerk wordt ook wel gezien als de kathedraal van Triana.


   3. In Calle San Jacinto staat het huis 'Casa de los Mensaque', uit 1900. Gemaakt door één van de bekende keramiekschilders uit die tijd.


   4. Een wandeling langs Paseo de Nuestra Señora de la O, dat pal naast de rivier loopt en waar men kan vissen en pootjebaden. Bereikbaar via Calle Castilla.


   5. El Cachorro is een multifunctioneel centrum waar men tijdens het nuttigen van de lunch of borrelhap cultuur kan proeven. Er worden theatervoorstellingen, muziekuitvoeringen, monologen en exposities georganiseerd. Er is ook een terras om buiten te zitten.

Neem plaats in een van de bars of restaurants aan het water op Calle Betis, en geniet van de sfeer en het fantastische uitzicht op de stad.

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’

Misschien ook interessant in Sevilla:

Bron: Tix.nl