Ontdek Spanje » Sevilla  » Keramiekproductie in de stad Sevilla

Triana is meer dan zomaar een wijk in Sevilla

In de wijk Triana wordt het beroemde keramiek aardewerk gemaakt, Triana is de thuisbasis van Sevilla´s beroemde tegel- en aardewerk.De wijk Triana

Triana wordt ook wel de Zigeunerbuurt van Sevilla genoemd en ligt aan de westoever van Guadalquivir. Deze wijk is de bakermat van beroemde stierenvechters, zeelieden en flamenco artiesten. Het is nog altijd een arbeiderswijk met smalle straten vol bloemen en een voelbaar onafhankelijke levensstijl. De wijk is van oudsher beroemd om het pottenbakken en de tegel- en keramiekproductie en is sinds 1852 verbonden met het centrum van Sevilla door de Puente de Triana. Aan deze kant van het water zijn talrijke cafés en bars te vinden (Calle Betis) met felgekleurde gevels aan smalle straatjes.

Triana heeft een geheel eigen identiteit, waarschijnlijk omdat het aan de andere kant van de rivier ligt. Vanaf de Paseo de Cristóbal Colón kijk je uit op Triana met haar pittoreske gevelpanden uit de 18e eeuw, net zo indrukwekkend als de grachtenpanden van Amsterdam.

Keramiek

De inwoners van Triana worden Trianeros genoemd en de naam Triana komt niet van de Romeinse stichter Traianus zoals velen denken. Als we José María de Mena mogen geloven komt Triana van het Keltisch-Iberische woord ana, dat rivier betekent en het Romijnse woord tri. Tri staat voor drie, precies daar waar drie riviermondingen liepen.Triana is hét thuis van Sevilla´s beroemde tegel- en aardewerk. Bijna alle tegels die je tegenkomt in Sevilla´s kerken, hotels, barretjes en huizen zijn vervaardigd in Triana. Deze industrie dateert uit de Romeinse tijd toen men klei gebruikte uit 'La Cartuja' dat ten noorden van Triana ligt. Onlangs is het keurmerk 'Hecho en Triana' op de markt gebracht om het ambachtswerk te beschermen en te promoten.

 

Om dit voor een grote publiek toegankelijk te maken werd eind juli 2014 het “Museo de Cerámica de Triana” geopend. Dit museum bevindt zich in de gerestaureerde en voormalige pottenbakkerij Santa Ana, hier kun je het gehele productie proces volgen. Naast de permanente collectie bestaat er ook een wisselende uitstelling.


Op heel de route door het gebouw staan informatie panelen met uitleg over de geschiedenis van het vervaardigen van aardewerk in deze wijk aan de oevers van de Guadalquivir.

Triana was namelijk de belangrijkste handelsbuurt van Sevilla. Vanaf deze locatie werd al in de zestiende eeuw handel gedreven met Amerika. Dit zorgde ervoor dat Sevilla in die tijd een van de rijkste steden van Europa was.

Het is jammer dat deze historische industrie de concurrentie met “made in China” niet aankan waardoor deze industrie steeds meer uitsterft.

Een aantal aanraders in en rondom deze straten

   1. In Calle San Jorge staat de keramiekfabriek Santa Ana uit 1870. Hier is het museum van pottenbakkerskunst van Sevilla.

   2. De oudste kerk van Sevilla vind men in Calle Pureza. Deze gotische-mudéjar kerk Iglesia Santa Ana stamt uit 1280 en werd onder bevel van koning Alfonso X gebouwd. Na de aardbeving van 1755 werd deze gedeeltelijk herbouwd. De kerk wordt ook wel gezien als de kathedraal van Triana.

   3. In Calle San Jacinto staat het huis 'Casa de los Mensaque', uit 1900. Gemaakt door één van de bekende keramiekschilders uit die tijd.

   4. Een wandeling langs Paseo de Nuestra Señora de la O, dat pal naast de rivier loopt en waar men kan vissen en pootjebaden. Bereikbaar via Calle Castilla.

   5. El Cachorro is een multifunctioneel centrum waar men tijdens het nuttigen van de lunch of borrelhap cultuur kan proeven. Er worden theatervoorstellingen, muziekuitvoeringen, monologen en exposities georganiseerd. Er is ook een terras om buiten te zitten.- Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt -