De flamenco in Sevilla

Flamenco is Sevilla - Sevilla is Flamenco.  Het ontstaan is eigenlijk niet echt bekend, het berust hoofdzakelijk op vermoedens. En dat is; zigeunermuziek vermengd met Indiase, christelijke, Joodse en Moorse invloeden. Heel eenvoudig toch? Ga eenvoudig naar een Flamenco bar in Sevilla.

In de bekende flamenco steden als Cadiz, Granada, Jerez de la Frontera en Sevilla, zie je dat de de flamenco spontaan in een bar of andere gelegenheid ontstaat. Zonder poes, pas zoals klederdracht, etc. maar wel vol overgave. Vaak begeleid met een gitaar en hese stem met klappende mannen of vrouwen met stampende voeten wordt het ritme van de dans ondersteund. Niet altijd mooi en zuiver maar wel vol emoties wordt liefde, kommer en smart tot uiting gebracht. Zoals gezegd wordt, een goed gedanste flamenco moet pijn doen.

Prachtig! Een rasechte flamencoshow is een echte aanrader voor op je lijstje wanneer je een weekendje in Sevilla vertoeft.

Vijf locals uit deze geliefde stad in Andalusië tippen hun favoriet.


Flamenco bij Lola De Los Reyes

De Spaanse Ana tipt haar favoriet Lola De Los Reyes. Een typisch Spaans barretje waar flamenco nog echt leeft. Dat betekent dat de zangers en zangeressen nog zonder microfoon optreden. Vaak wippen ze binnen, geven een spetterende performance en vertrekken ze weer. Ook eigenaresse Lola heeft haar strepen in de flamencowereld verdiend. Maar je moet echt geluk hebben wil je haar op ’t podium zien.

Waar? Calle Pureza 107 in Sevilla.


Beroemd in flamencoland: La Anselma

Ook komt Ana graag bij La Anselma, maar ‘het is wel een van de meest populaire flamencobars’, zegt ze erbij. Dat betekent dat het er druk is. En ja, ook met veel medevakantiegangers. Toch is het de moeite waard. Het is namelijk zo’n barretje dat geen groot bord boven de deur nodig heeft om iedere avond stampvol te zitten. Goed om te weten: voor 23 uur hoef je niet aan te kloppen, dan is er nog geen kip.

Waar? Calle Pagés del Corro in Sevilla.


La Carbonería weet hoe flamenco écht moet

Local Juan Antonio heeft een andere favoriet: La Carbonería in het joodse gedeelte van de wijk Santa Cruz. Aan flamencotoppers in Sevilla geen gebrek. Van maandag tot en met zondag kun je tot midden in de nacht helemaal los in deze flamencobar waar zowel jong als oud uit zijn dak gaat. ‘Toerist of local, iedereen zit gezellig op de houten banken te luisteren en swingen.’ Zorg dat je er rond 23 uur bent, wil je het begin niet missen.

Waar? Calle Céspedes 21 in Sevilla.


De ultieme flamencobeleving bij Casa de la Guitarra

Als de geboren en getogen Sevillaanse Alena het voor het kiezen heeft, gaat ze voor de ultieme flamencobeleving naar Casa de la Guitarra. Een gitaarmuseum in een indrukwekkend achttiende eeuws huis. Ook in de wijk Santa Cruz, dus je kunt prima een avond flamencohoppen om meerdere optredens mee te pakken.

Waar? Calle Mesón del Moro 12 in Sevilla.Nederlandse Spaanse tipt Casa de la Memoria

De van origine Nederlandse Feikje mag Sevilla alweer jarenlang haar thuis noemen, dus zij weet als de beste waar je moet zijn. Ook zij heeft twee tips als je een flamenco-avondje wel ziet zitten. Casa de la Memoria is haar favoriet, maar ook in de wijk Triana vind je een aantal hele fijne plaatsen voor mooie flamenco-optredens. Bij cultureel centrum Casa de la Memoria pakken ze trouwens big time uit! Je krijgt hier een echte show. Feikje: ‘Deze show is nog puur en echt’.

Waar? Calle Cuna 6 in Sevilla.

 

Bron: Zoover.nl   |   `Geschreven door MarloesSpanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt