Ontdek Spanje » De Spaanse Costa's » Costa de la Luz - Spaanse kust

De SPAANSE COSTA DE LA LUZ 

De Spaanse Costa de la Luz - Spaanse kust van het licht - Ontdek en beleef de Spaanse kustlijn die verdeeld is in diversen ‘Costa's’. Deze vakantiekusten hebben elk een eigen gezicht. Hier nu de Costa de la Luz met leuke informatie en wetenswaardigheden over de Costa de la Luz in Spanje, voor een leuke vakantie aan de Spaanse kust!De Costa de la Luz

De Costa de la Luz (Nederlands: Kust van het Licht) is de Atlantische kust van Andalusië. De kust strekt zich uit van Tarifa in het zuidwesten tot Ilsa Cristina de aan de grens van Portugal in het noordwesten en omvat de provincies van Cádiz en Huelva. De kust dankt zijn naam aan het felle zonlicht (meer dan 3000 zonuren per jaar) dat weerkaatst op de oceaan en de witte zandstranden. De Costa de la Luz is een populaire vakantiebestemming bij Spanjaarden en trekt de laatste jaren ook steeds meer buitenlandse toeristen, maar heeft zijn authentieke Andalusische karakter nog grotendeels bewaard.

De belangrijkste steden, dorpen en toeristische trekpleisters aan de Costa de la Luz zijn (van noordwest naar zuidoost): Ayamonte, Isla Cristina, Lepe, El Portil, Huelva, Punta Umbría, Matalascañas, Sanlúcar de Barrameda, Chipiona, Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María, Cádiz, Chiclana de la Frontera, Conil de la Frontera, Vejer de la Frontera, Los Caños de Meca, Zahara de los Atunes, Bolonia en Tarifa.

 

Er is ook een aantal natuurgebieden waarvan Nationaal park Doñana het belangrijkste is. In dit gebied, dat wat grootte en belangrijkheid betreft met de Waddenzee te vergelijken is, zijn veel “Nederlandse” vogels te vinden die hier overwinteren of op hun tocht van Noord-Europa naar Afrika hier een rustpauze inlassen. De Costa de la Luz wordt door de rivier Guadalquivir, die uitmondt in het park, in tweeën gedeeld.

Daarnaast is er een natuurgebied, het Parque Natural Bahia de Cádiz, in de baai van Cádiz. Boven het kustplaatsje Barbate is een pijnbomenbos dat aan zee grenst. Dit is het Parque Natural de la Breña y Marismas del Barbate. Hier komen nog vossen voor en grazen oerrunderen.

De Costa de la Luz is als het om toerisme gaat niet te vergelijken met de andere Costa's. Men kent hier geen massatoerisme. Er zijn weliswaar een aantal badplaatsen aan de kust maar de regering van deze Costa heeft er voor gezorgd, dat deze kust niet wordt volgebouwd met appartementen en hotels. Wegens zeer strenge bouwvoorschriften mogen flatgebouwen niet hoger zijn dan een bepaald aantal meters en zijn er ook voorschriften die bebouwing van de kust tot een minimum beperken.


Veilig, vertrouwd en 100% zorgeloos een auto huren doe je bij Sunnycars

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

 De vuurtoren bij Cabo Travelgar

In dit natuurgebied ligt ook Cabo Trafalgar, een grote rots met een vuurtoren erop aan een mooi strand, waar in 1805 de Engelse vloot onder Horatio Nelson de gecombineerde Spaans/Franse vloot versloeg.

Cádiz is een van de oudste steden van Europa. [1] Columbus vertrok er op ontdekkingsreis naar Amerika. De stad was ook het vertrekpunt van een deel van de Spaanse Armada. In de tijd van Jose I was Cádiz even de hoofdstad van Spanje.

Vlak bij de stad Tarifa bevinden zich de resten van de Romeinse stad Baelo Claudia.

 

Deze Costa bestaat vrijwel geheel uit een lange reeks fijne zandstranden, omzoomd met dennenbossen. Land inwaarts vindt men met olijfbomen begroeide berg-hellingen waar zich kleine witte dorpen bevinden.

De plaats Tarifa is vooral bekend bij windsurfers omdat in Tarifa de wind uit het oosten en uit het westen komt. Men kan vanuit de oude vesting of vanuit het schiereilandje Punta de Tarifa, de Afrikaanse kust ontwaren. Tarifa beschikt over 3 langgerekte stranden van samen 20 kilometer. Tussen Tarifa en Cádiz ligt de Atlantische kust van Cádiz waarlangs zich veel grasland met woeste stieren bevindt. In Cádiz (zilveren kopje) begint en eindigt alles met de zee, het centrum van Cádiz is gelegen op het uiteinde van de landtong.

 

De beste manier om deze stad te bereiken is via de baai vanuit de zee en alleen dan begrijpt men waarom deze stad Het Zilveren Kopje heet. Cádiz is behalve een monumentale stad ook een stad waar men heerlijk kan eten. Wat verder landinwaarts in het plaatsje Jerez de la Frontera kan men drinken van de heerlijke wijnen in een van de vele te bezoeken bodega’s die een bezienswaardigheid op zich vormen. Ten noorden van Cádiz ligt de plaats Chipiona. Dit is een plaats die omringd is door wijngaarden. Naast het uitgestrekte strand en de uitgebreide carnavalsfeesten is deze plaats bekend vanwege het Heiligdom van Nuestra Señora Regla.

Dan komen we bij Heulva. Deze plaats heeft nog altijd de karakteristieke sfeer van een kustplaats weten te behouden. In deze plaats vindt men vele overblijfselen uit de tijd van de Moren zoals de kathedraal met bijzondere voorgevel, zeeboulevard de las Palmeras en de witgekalkte kapel van Virgen de la cinta, de beschermheilige van de stad. Deze kapel staat op het hooggelegen deel van de stad en van hieruit heeft men een schitterend uitzicht op Huelva en het natuurgebied Marismas del Odiel. Het plaatsje Isla Cristina is de laatste plaats in de Costa de La Luz voor de Portugese grens.

 

SPORT
De Costa de la Luz  is een waar paradijs voor allerlei soorten sporten. Het uitermate fijne klimaat en uitstekende faciliteiten trekken niet alleen de recreant maar ook de professionele sporters aan. Watersport neemt een prominente plaats aan de kust.

FLORA EN FAUNA
Aan de Costa de la Luz vinden we veel natuurlijk schoon vanwege het feit dat de regering natuurgebieden beschermt en strenge bouwvoorschriften hanteert. De meest bekende is natuurpark Coto de Doñana. Dichtbij één van de belangrijkste duingebieden van Europa vinden met uitsterven bedreigde diersoorten de gewenste bescherming. In de lente vormen de duizenden boven het moerasland rondvliegende vogels een indrukwekkend schouwspel. Bij het gebergte Grazalema, dat tot natuurpark verklaard is, kan men de pinsapo bewonderen, een zilverspar die als een ware relikwie wordt beschouwd aangezien deze boomsoort een overblijfsel is van de laatste Alpijnse ijstijd.


Vergelijk gratis goedkope vliegtickets


UITGAANSGELEGENHEDEN

Aan de Costa de la Luz  kan men de lokale vlooienmarkten bezoeken. In de kleinere dorpen landinwaarts vindt men nog de traditionele handwerken en producten uit het gebied. In alle steden en dorpen zijn tal van activiteiten, restaurants en bars.

 

VOLKSFEESTEN EN FESTIVITEITEN
De belangrijkste elementen van de feesten zijn stieren, paarden, wijn en gezang. Zo kennen vele dorpen hier hun eigen feesten met historische achtergrond Er worden aan de Costa de la Luz in Cádiz 3 feesten gevierd die van Internationaal Toeristisch Belang zijn verklaard; carnaval van Cádiz, de paardenjaarmarkt van Jerez de la Frontera samen met de paardenraces op het strand van Sanlúcar de Barra-meda en de Paasweek. In Huelva wordt de beroemdste bedevaart gehouden die rond Pinksteren plaatsvindt.

GASTRONOMIE
Wijn, olie, worstsoorten en niet te vergeten de verschillende soorten ham maar bovenal ook schel- en schaaldieren, vissoep en gefrituurde vis zoals calamares komen hier vooral voor op de menukaarten. Men wordt aangeraden om de tapa’s te proberen in één van de talrijke eetgelegenheden. Landinwaarts vinden we vooral stoofpotten en dikke groentesoep. Maar ook gerechten met Joodse en Arabische invloeden zoals kleine kruimelige cakes en amandel-honing snoepjes.


Voordelige vakanties naar de Costa de la Luz - Hier schijnt de  zon!!!!!!

sunweb-zonvakantie-Spanje zonvakantie-tui, Spanje zonvakantie-Spanje Reisburo-zonvakantie
kras-vakantiereizen Spanje
Eliza was here!
Solmar Zon bestemmingen - Spanje
Parkeren op Schiphol Met Neckermann naar Spanje
De Jong- zonvakanties Spanje

Met Vrijuit naar het zonnige Spanje Traveltroef-koffer vol kortingen
Trivago hotel vergelijker Vliegtickets Spanje Hotels-Booking.com