Home » Spaanse evenementen » Día de Santos Inocentes - Dag van de Onnozele kinderen


Día de Los Santos Inocentes

Spanje, Día de Los Santos Inocentes - Dag van de Onnozele kinderen - Het Spaanse 1 april


Día de Los Santos Inocentes: het Spaanse 1 april
Op 28 december viert Spanje de dag Día de Los Santos Inocentes - Dag van de Onnozele kinderen, de Spaanse variant op onze 1 april. Echt feestelijk is de gelegenheid eigenlijk niet, in feite is de dag, waarop men de massale kindermoord herdenkt, die door koning Herodes werd bevolen in Jeruzalem ten tijde van de geboorte van Jezus. Toen die hoorde van de geboorte van de toekomstige koning der Joden, vreesde hij voor zijn troon en zond hij zijn soldaten uit om in Bethlehem alle jongetjes onder de twee jaar om het leven te brengen. Dat ging de geschiedenis in als de ‘Kindermoord van Bethlehem’. Echter, Jozef werd in een droom gewaarschuwd en trok met Maria en de baby Jezus naar Egypte. De koning der joden bleef zo in leven, maar andere onschuldige kinderen stierven.

 

Het volksfeest

Het feest van de Onnozele kinderen werd voor het eerst in het jaar 505 in Carthago gevierd. Het stamt van een oud Romeins kinderfeest, het festum puerorum. Dit verkleedfeest, waarin oosterse, Romeinse en Keltische elementen waren opgenomen, werd door de kerk verboden. Onnozele Kinderen is in Nederland en België uiteindelijk overschaduwd door (en geïntegreerd in) de viering van Sint Nicolaas, en daarmee weer door de kerk erkend.

Op het feest van Onnozele Kinderen gingen, net als bij Sint Maarten kinderen de straat op om te bedelen om snoep en geld. Kenmerkend is dat de kinderen verkleed als volwassenen langs de deuren gingen om hun lied te zingen. Dit bedelen om snoep en geld gaat terug op het kinderbisschopspel.Bij het kinderbisschop spel werd tijdens de Vespers onder het Magnificat onder de scholieren een kinderbisschop gekozen. Deze jongen trad dan enkele dagen in klooster- en kapittelkerk als bisschop op. Met een groep kinderen als aanhang ging hij bij hoogstaande personen van kerk en gemeente eten en kreeg daar ook kleine geschenken. Ook verkleedpartijen hoorden bij het feest en er werden geschenken gegeven aan de koorknapen. In veel gezinnen mag het jongste kind op onnozele kinderen kiezen wat er die dag gegeten wordt.

Ook in Nederland had 28 december lang geleden een feestelijk tintje in de volkscultuur. Zo trokken kinderen in het zuiden van het land tijdens ‘Onnozele Kinderen’ verkleed langs de deuren voor snoep en geld. Tegen de jaren vijftig was het echter afgelopen. Het woord ‘onnozel’ in de naam vanhet feest had toen nog de betekenis van ‘onschuldig’.

In Spanje, traditioneel een katholiek land, is deze dag dus niet verdwenen. Toch is de oorspronkelijke feestdag ‘Santos inocentes’ tegenwoordig niet altijd meer een vrije dag. Het is meer en meer de Spaanse variant geworden van 1 april. Kerstmis en op 6 januari Driekoningen, de dag dat alle brave Spaanse kinderen cadeaus in hun schoen ontvangen, zijn deze feestdag in belangrijkheid voorbij gestevend.Mocht je eind december in Spanje verblijven, wees dan gewaarschuwd voor een zg. 'Inocentada', een ‘onschuldig’ grapje. Veel kinderen en collega’s, maar ook kranten en andere media zien hun kans om anderen eens ongestraft in de maling te nemen. Populaire grappen zijn het verzetten van de klok, het losdraaien van lampen of het opplakken van een papieren poppetje met daarop geschreven ‘¡inocente!’ (zie boven) op de rug van het slachtoffer.

Ook in de kranten kunnen nieuwsfeiten worden vermeld die simpelweg zijn verzonnen en de Spaanse televisie doet er nog wel eens aan mee om haar kijkers eens goed voor de gek houden. In 1996 beweerde bijvoorbeeld de televisiezender Telecinco dat Boris Jeltsin, op dat moment de president van Rusland, van origine Spaans was, geboren in het Andalusische Ronda onder de naam Juan Manuel Sánchez Fernández.

Bron: www.spanje-blog.blogspot.nl


Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt