Ontdek Spanje » De feestdag van Sint Antonius-Abt


Feestdag van Sint Antonius - Abt San Antonio Abad

San Antonio Abad, dieren zegening in Spanje

Sint Antonius-Abt - ook wel San Antonio Abad, Sint Antonius van Egypte of Antonius de Grote genoemd- is een christelijke heilige, die bekendstaat als de vader van het kloosterleven. Hij is de beschermheilige van velen, zoals de wevers, slagers, suikerbakkers, mandenmakers, begrafenisondernemers, zakkendragers, zwijnenhoeders, varkens en huisdieren. Je herkent Sint Antonius aan het varken en de kluizenaarsstaf. In Spanje wordt de feestdag (17 januari) van deze heilige gevierd met vele kermissen en bijna overal met een dierenzegening, wat stilaan een toeristisch gebeuren is geworden.Dieren zegening in Spanje

Wie denkt dat hier in Spanje na de Reyes Magos (Driekoningen) alle feestdagen en daarbij behorende tradities achter de rug zijn heeft het mis.

Wij beginnen gewoon weer van vooraf aan.

17 januari is eigenlijk de officiële dag. Maar ook daarna vinden er in heel veel dorpen en steden nog festiviteiten plaats onder de naam van San Antonio Abad, de patroonheilige van de dieren. Op deze dag komen van alle uithoeken mensen met hun geliefde huisdier naar de parochiekerk om de zegen van San Antonio te ontvangen.

De priester staat aan de ingang van de kerk en zwaait met z'n wijwaterkwast enkele keren over de passerende kudde van honden of katten, een paard, schaap of os. En zelfs de kleinste vogeltjes of vissen in een kom worden niet vergeten. Zo zijn deze het komende jaar beschermd tegen allerlei narigheid en verzekerd van een goed en gezond leven. Ik vind het persoonlijk een hele leuke en mooieSan Antonio werd in 251 geboren in Egypte. De legende beschrijft dat hij, nadat z'n beide ouders gestorven waren, z'n hele hebben en houwen verkocht, en het daarmee verdiende geld aan de armen schonk. Na wat omzwervingen kwam hij terecht in de woestijn, waar hij leefde als een kluizenaar en niets anders deed dan bidden. Ook werd hij op deze plek verschillende keren bezocht door een duivel die hem wilde verleiden met wereldse zaken. Maar Antonio ging daar niet op in. Door zijn standvastigheid kreeg hij steeds meer volgelingen die geloofden in z'n bijzondere gaven, en die van hem wilden leren. Iedereen vroeg om raad, zelfs de dieren kwamen naar hem toe. Langzaamaan vormde zich een gemeenschap van monniken, waarvoor hij later een klooster stichtte. Daarom wordt hij tot op de dag van vandaag gezien als de beschermheilige van de dieren, én grondlegger van het kloosterleven. San Antonio stierf toen hij 105 jaar oud was.

 

Bron: Hast ProntoSpanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt