Ontdek Spanje »  El Gordo loterij - Kerstloterij


El Gordo loterij - Kerstloterij - Spaanse loterij

Deze bijzondere Spaanse kerstloterij vindt elk jaar plaats op 22 december. Heb je al een lot gekocht? Opvallend is dat steeds meer mensen die niet van Spaanse komaf zijn eraan deel nemen. Vele kopen een lot of een deel van een lot met de vakantie of tijdens het overwinteren maar ook mensen die hun lot kopen via internet.

Op 22 december is er eigenlijk niet een Spanjaard die niet mee gokt in dit twee eeuwen oude volksevenement van tradities, sterke verhalen en bijgeloof.

Maar hoe functioneert het nu als je toevallig wat wint, en wat is "El Gordo" überhaupt?Kerstloterij El Gordo

El Gordo is de naam van een speciale, jaarlijkse kersttrekking of kerstloterij op 22 december van de Lotería Nacional (Nationale Loterij van Spanje) in Spanje. Deze Spaanse kerstloterij wordt door velen El Gordo genoemd vanwege de grote jackpot. El Gordo betekent zoiets als De Dikke of De Vette.

De Lotería Nacional organiseert wekelijks loterijen in Spanje, El Gordo is echter een bijzondere kerstloterij. Deze kerstloterij wordt ook wel Sorteo Extraordinario de Navidad (Bijzondere Kersttrekking), Sorteo de Navidad (Kersttrekking) of Lotería de Navidad (Kerstloterij) genoemd. Opvallend zijn de weeskinderen van het Colegio de San Ildefonso uit Madrid, die de winnende getallen en prijzen trekken, waarna ze deze zingend voorlezen.


Kerstloterij El Gordo

Geschiedenis van El Gordo

El Gordo wordt sinds 1812 door de Spaanse overheid georganiseerd. Algemeen wordt aangenomen dat de eerste trekking plaatsvond op 18 december 1812. Het duurde tot de trekking van 23 december 1892 voordat men de naam Sorteo de Navidad (Kersttrekking) ging gebruiken en vijf jaar later, in 1897, werd dit ook expliciet op de loten gedrukt.

Al bij de eerste trekking liet men de Niños de San Ildefonso (de weeskinderen van Colegio de San Ildefonso, de oudste school van Madrid) de nummers zingen die in die tijd op papier gedrukt waren. In 1913 ging men over op het huidige systeem, waarbij uit een grote trommel houten balletjes rollen met de nummers die in de trekking zitten.

Loterijtrekking

De trekking begint op 22 december om 08.00 uur, wanneer het publiek de zaal mag binnenkomen, om 08.30 uur gevolgd door de installatie van de president en notaris. Onder het toeziend oog van alle aanwezigen worden de ballen, via een geautomatiseerd systeem, naar de tombola geleid, die op zijn beurt weer door de president verzegeld wordt. De eigenlijke trekking wordt gedaan door kinderen van het Colegio de San Ildefonso. Twee kinderen halen twee ballen uit twee buizen, die uit twee aparte tombola's komen, waarbij één kind uiteindelijk al zingend het nummer bekendmaakt en de ander het bedrag. De bedragen zijn in principe altijd 1.000 euro en af en toe komt er een balletje uit rollen met een hoofdbedrag, dat dan naar de tafel van de president en zijn team gebracht wordt en aan het publiek wordt getoond. De ballen worden daarna door de twee kinderen op twee paaltjes geplaatst en als deze vol zijn op de tafel van de notaris in een kistje gedaan. Wanneer dat kistje vol is, zijn er 200 ballen van een serie verzegeld en worden de twee kinderen vervangen door andere leerlingen van de school. De uiteindelijke lijsten met winnaars worden samengesteld door een veertigtal anonieme personen, die via een geautomatiseerd systeem de winnaars en bijbehorende dorpen en steden op lijsten vermelden. Dit gebeurt 45 minuten nadat de laatste ballen zijn getrokken. Deze lijsten worden naar de Fábrica Nacional de Moneda y Timbre gebracht, de enige instantie die de lijsten mag afdrukken. Deze verspreidt de lijsten door Spanje en 's middags zijn de winnaars bekend.

De hele dag op 22 december zendt de Spaanse nationale tv-zender TVE de trekkingen uit en worden winnaars opgezocht en geïnterviewd. Het is een waar spektakel in Spanje. De rechtstreekse uitzending is ook te volgen via de nationale radio RNE en te bekijken via de website van TVE.


Bij de hieronder genoemde reisorganisaties vindt u een groot aanbod aan verschillende vakantieaanbiedingen en reisaanbiedingen voor u zomervakantie naar Spanje. Door op het logo van u keuze te klikken vindt u groot vakantieaanbod aan zomervakanties naar Spanje.  Bent u op zoek naar een strandvakantie, stedentrip, last minute aanbieding of een all inclusieve vakantie? Hier vindt u altijd wel een vakantie naar Spanje die aan al u wensen voldoet!Populariteit

El Gordo is bijzonder populair onder de Spanjaarden; ieder jaar doen dan ook veel Spanjaarden mee aan deze Spaanse kerstloterij. Sommige inwoners van kleine dorpen of straten in Spanje kopen vaak gezamenlijk een lot. De kerstloterij is net zo populair bij de Spanjaarden als Kerstmis zelf. Elk jaar tegen Kerstmis, in de aanloop naar deze jaarlijkse kerstloterij, neemt de spanning toe.

Organisatie

De loten zijn verdeeld in series. Een lotnummer komt terug in elke serie. Loten kunnen weer zijn onderverdeeld in tienden, een tiende deel oftewel een décimo in het Spaans. El Gordo is een van de oudste loterijen ter wereld en heeft ook een van de grootste bedragen aan prijzengeld. De trekking gebeurt jaarlijks op 22 december en bij deze kerstloterij worden de meeste prijzen verdeeld in de Nationale Loterij van Spanje. Het beheer van de kerstloterij is in handen van S.L. Loterías Y Apuestas Del Estado.

De kerstloterij wordt net als alle andere loterijen van de Lotería Nacional georganiseerd door de Spaanse overheid. Prijzen worden belastingvrij uitgekeerd. Daarnaast wordt 70% van het prijzengeld uitgekeerd. De Spaanse overheid houdt jaarlijks zo'n 1 miljard euro aan de kerstloterij over. Deze opbrengst wordt besteed aan sociale, goede doelen.

De prijs van een heel lot kost 200 euro, de meesten kopen echter een décimo, een tiende lot voor 20 euro. Loten zijn al te koop vanaf eind juli bij verkooppunten en sinds 1996 ook op de website van de Nationale Loterij. Een voordeel van het bestellen van een lot op internet is, dat men zelf het lotnummer of eindcijfer kan bepalen. Deze website is gesteld in de Spaanse en Engelse taal en ook steeds meer buitenlanders doen mee.
Prijzengeld

In 2016 werd voor ruim 2,5 miljard euro aan prijzengeld in El Gordo uitgekeerd. De hoofdprijs in 2011 viel in een klein dorpje, Grañén, in de provincie Huesca in Noord-Spanje. De inwoners met een winnend lot mochten 720 miljoen euro onderling verdelen. De 1.800 houders van het winnende lot 58268 wonnen ieder 400.000 euro.


Een huurauto zonder zorgen van Sunnycars

Met een huurauto van Sunny Cars hoef je je nergens druk om te maken. Je huurauto is namelijk standaard optimaal verzekerd. Dus ook tegen schade aan glas-banden-bodem-dak en diefstal. Gaat er toch iets mis? Geen paniek. Tenzij je het zelf wel heel bont gemaakt hebt, betalen we het eigen risico gewoon aan je terug. En van bijbetalen voor extra kilometers en oneerlijke tankregelingen moeten we niets weten.

Spanje autohuur

Waar kan ik winnende nummers terug vinden?

Bijvoorbeeld op de websites van RTVE de Spaanse nationale televisie. Op de officiële website van de Spaanse loterij "loterías y apuestas" te kijken deze is zowel in het Spaans als in het Engels. En natuurlijk op de websites van alle landelijke en regionale Spaanse kranten zoals El País, El Mundo, La Vanguardia etc. etc.

 

Ik heb iets gewonnen, en nu?

Heb je met je kerstlot iets gewonnen dan kun je vanaf 18.00 uur dezelfde dag, dus op 22 december, al je prijzengeld ophalen. Het ligt aan de grootte van uw prijs waar je naartoe moet gaan.

Heb je minder dan 3.000 euro gewonnen dan kun je dat innen bij elk willekeurig loterij verkooppunt in Spanje. Heb je meer dan 3.000 euro gewonnen dan dien je naar een Spaanse bank (BBVA, Santander, Caixabank) te gaan om je geld te innen.

Je kunt in dat geval ook terecht bij de commerciële afdelingen van de Spaanse loterij maar die zijn niet overal te vinden.

Hoe lang heb je tijd om uw winst te innen?

Je hebt maximaal drie maanden de tijd om je prijzengeld te innen. Dat wil zeggen, je moett je gewonnen bedrag bij de kerstloterij vóór 22 maart van het volgende jaar te hebben geïnd. Anders is er een kans dat je geen recht meer hebt op je gewonnen prijs waarbij jouw prijzengeld of een groot deel daarvan naar de Spaanse belastingdienst gaat.

Overigens dien je in Spanje te zijn om je prijzengeld op te halen want het gaat uiteindelijk om een Spaanse loterij al is dat enige onduidelijkheid over.

Belastingen

Sinds 2013 moeten winnaars van de loterij vanaf 2.500 euro belasting betalen. Het gaat hier om een percentage van 20% over het gewonnen bedrag. Dat geldt in principe ook voor de buitenlandse kopers van kerstloten maar het is niet helemaal duidelijk waar en hoe je dan belasting dient te betalen maar dat moet in principe in Spanje gebeuren.

Wat de Nederlandse of Belgische belastingdienst zal zewggen als je met duizenden of miljoenen euro’s naar je eigen land komt, verschilt natuurlijk van zaak tot zaak.