Ontdek Spanje » De Spaanse Costa's » Costa Brava - Spaanse kust 

De Spaanse Costa Brava

De Spaanse Costa Brava - Spaanse kust - De Costa Brava, ga eens op vakantie naar de Costa Brava ook wel de ruige of woeste kust genoemd, deze kust bevindt zich in het noordoosten van Spanje. Ontdek en beleef deze Spaanse kustlijn die verdeeld is in diversen ‘Costa's’. Deze vakantiekusten hebben elk een eigen gezicht. Hier nu de Costa Brava met leuke informatie en wetenswaardigheden over de Costa de Brava in Spanje, voor een unieke en leuke zonvakantie aan de Spaanse kust!De Costa Brava

 

De Costa Brava - Catalaans voor Ruige, wilde kust - is een 200 kilometer lange kuststrook in Catalonië n het noordoosten van Spanje, in de provincie Girona.  Die begint bij Portbou aan de Franse grens en loopt tot Blanes. Spanje heeft een kustlijn die verdeeld is in diversen ‘Costa's’. Deze vakantiekusten hebben elk een eigen gezicht.

 

Hier nu de Costa Brava.

Oorsprong van de naam de “wilde” kust gezien van het Ermitatge de Sant Elm gedenkstreen bij het Ermitatge de Sant Elm met de tekst:  « Des d'aquesta trona de Sant-Elm Ferran Agulló intuí la idea de batejar la Costa Brava »
Vertaling: Op deze vooruitgestoken rots kwam Ferran Agullò op het idee van de naam “Costa Brava”

 

De term Costa Brava vindt men voor de eerste keer terug in de Catalaanse krant La Veu de Catalunya op 12 september 1908 in een artikel van de schrijver en dichter Ferran Agulló. Hij beschrijft daarmee het ruige, toen nog onherbergzame, karakter van de kust met zijn vele onregelmatige rotsen en baaien. Op 29 september 1963, heeft het stadsbestuur van Sant Feliu de Guíxols op de kaap van het Ermitatge de Sant Elm een gedenksteen opgericht, precies op de plaats waar Ferran Agulló de inspiratie voor de naam van de kust gevonden zou hebben, al wordt de authenticiteit van deze anekdote betwist.

De Costa Brava is de meest noordelijke kuststreek van Catalonië die zich uitstrekt van Portbou tot Blanes. Het is een onregelmatige kust met grillig gevormde rotsen en grote hoogteverschillen met als gevolg het ontstaan van een serie bergketens die steil tot in de zee aflopen. Om deze reden wordt de Costa Brava ook wel de “ Woeste Kust ”genoemd. Het toeristische aanbod van de Costa Brava is even uitgebreid als interessant, afgestemd op de meest veeleisende reiziger of bewoner. Geschiedenis, kunst, architectuur, de mogelijkheid tot het beoefenen van allerlei takken van sport, in het bijzonder de watersport, gaan gepaard met een uitstekende infrastructuur. U wordt aangeraden aan geen van deze aspecten voorbij te gaan, zodat u de Costa Brava echt leert kennen, met zijn tradities, levenswijze en vormen van vermaak.


Vergelijk gratis goedkope vliegtickets


De Costa Brava begint net onder de bergketen Sierra de la Albera, het laatste stukje Pyreneeën, bij de 1e Spaanse plaats Portbou. Van daaruit loopt de kust uit in een schiereiland dat ongeveer 10 kilometer de zee inloopt en het karakteristieke landschap van de Costa Brava duidelijk weergeeft. Op dit schiereiland vinden we de plaats Cadaqués. Talrijke kunstenaars en intellectuelen hebben een band gehad met Cadaqués, waaronder Picasso. Daarom vinden we in Cadaqués en de nabije omgeving ook vele musea en andere culturele bezienswaardigheden. Verder naar het zuiden langs de onregelmatige kust vinden we talloze pittoreske vissersplaatsjes en stadjes met mooie zandstranden waarvan Platja d’Aro het drukst bezochte toeristencentra is. Deze levendige badplaats beschikt over een groot aanbod aan winkels, restaurants, uitgaansgelegenheden en heeft 4 stranden.

Naast Platja d’Aro is ook de plaats Lloret de mar een belangrijk toeristencentrum wat betreft de uitgaansgelegenheden. Lloret combineert dit aspect echter ook met belangrijke monumenten en een interessante stadsgeschiedenis. De laatste plaats in het zuiden van de Costa Brava is Blanes dat net als Lloret de Mar een gerenommeerd toeristencentrum is. De hoofdstad van de Costa Brava is Girona, ook wel de stad van de vier rivieren genoemd omdat deze plaats in een dal ligt waar vier rivieren samenkomen. Girona kent een rijke historie en men vindt hier vele overblijfselen van verschillende volkeren zoals de Romeinen.

 KLIMAAT
Er heerst een mediterraan klimaat. De streek wordt soms geplaagd door de tramontana, een felle, koude noordenwind die vooral in de winter ijzige lucht aanvoert in een wolkeloze stralend blauwe hemel.

FLORA EN FAUNA
De natuur- en wandelliefhebber kan een van de natuurparken in de Costa Brava bezoeken. Ook liggen er
vier botanische tuinen aan zee in de Costa Brava waar de best gecatalogiseerde plantenverzamelingen van
Europa samengebracht zijn.

KUSTMORFOLOGIE
De kust is zeer woest en wild door de vele rotsformaties die soms tot in zee uitlopen, dit zijn uitlopers van de Pyreneeën. Langs de 200 kilometer lange, rotsige kust zijn er vele fraaie baaien.
Brede zandstranden zijn zeldzaam. Eigenlijk zijn de enige twee de stranden in de enorme Golf van Roses en in de Golf van Pals. Maar juist aan de kleine, door pijnbomen omgeven baaitjes ontleent de streek zijn uitstraling. De stranden bestaan meestal uit grof zand, fijn grind of kiezels. Het water is er vaak buitengewoon helder, wat overigens geen garantie is voor 'zuiver' water.

 SPORT
De sportievelingen onder ons kunnen in de Costa Brava, door de verscheidenheid aan landschappen en het klimaat, allerlei takken van sport beoefenen en elke tak is ruim vertegenwoordigd. Men kan skiën in de Pyreneeën, verscheidende watersportfaciliteiten uitoefenen die u zowel aan de 200 kilometer lange kust als landinwaarts bij natuur- en stuwmeren kunt vinden, een duik maken om de rijke natuur op de zeebodem te bewonderen of een balletje slaan op een van de golfcourses die de Costa Brava bezit.

 

UITGAANSGELEGENHEDEN
De Costa Brava staat bekend om het gezellige uitgaansleven, vooral gedurende de zomermaanden. Aan de
gehele kust zijn er talrijke discotheken, bars en pubs te vinden. Men kan ook een van de twee casino’s
bezoeken.
Overdag vindt men zowel in de kustplaatsen als in het binnenland markten waar men allerlei souvenirs,
plaatselijke volkskunst of andere producten kan kopen.

VOLKSFEESTEN EN FESTIVITEITEN
In Februari viert men carnaval waarvan de carnavalsfeesten in Platja d’Aro en Palamos de meest befaamde
zijn, in de nacht van 23 op 24 juni wordt het feest van Sant Joan gevierd met vreugdevuren en vuurwerk om
de zomer te verwelkomen. Een ander vuurwerkspektakel is het vuurwerkconcours in Blanes, een spektakel
dat internationaal bekend is. De liefhebbers van oldtimers kunnen in september in de gehele Costa Brava
talrijke oude auto’s over de wegen van Girona aanschouwen, dit is namelijk een optocht in het teken van een kleurrijk verleden. 


Veilig, vertrouwd en 100% zorgeloos een auto huren doe je bij Sunnycars

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

GASTRONOMIE
Onder de belangrijkste gerechten van de keuken van de Costa Brava bevinden zich tomáquet (op brood
bestreken verse tomaten met ham), escudella (Catalaanse soep), escalivada (stoofgerecht met aubergine,
ui en parika), esqueixada (kabeljauwsalade) en zoals in geheel Spanje heeft men een zeer uitgebreide
sortering aan smakelijke bereide vis-, schelp- en schaaldiergerechten. Onder de nagerechten schaart zich
het uitstekende fruit uit elk seizoen, terwijl men in de zomer kan genieten van verfrissende ambachtelijk
bereide ijssoorten en sorbets.

BEKENDE BADPLAATSEN
Lloret de Mar, is een typisch beeld van het massatoerisme aan de Costa Brava

Blanes, Sant Antoni de Calonge, Llançà, Lloret de Mar, Palamós, Calonge, Roses,
Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar, l'Estartit, L'Escala

Bron: Blog Nicla Casas


Voordelige vakanties naar de Costa Brava - Hier schijnt de  zon!!!

sunweb-zonvakantie-Spanje zonvakantie-tui, Spanje zonvakantie-Spanje Reisburo-zonvakantie
kras-vakantiereizen Spanje
Eliza was here!
Solmar Zon bestemmingen - Spanje
Parkeren op Schiphol Vliegtickets Spanje
De Jong- zonvakanties Spanje

Traveltroef-koffer vol kortingen

 Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt