Sangría - een typisch Spaans drankje

Gepubliceerd op 27 augustus 2018 om 10:12


Sangria (Spaans: Sangría) is een Spaanse licht-alcoholische drank.  De basis bestaat uit rode wijn of witte wijn op smaak gebracht met vruchten, meestal sinaasappel, citroen, appel, perzik of ananas en soms ook, maar minder vaak, met meloen, mango of grap

Sangría - De oorsprong van de sangría is niet helemaal bekend maar algemeen gaat men er vanuit dat de sangría bedacht is ergens in de 18e eeuw door, en dat is de verrassing, door Britten die een drank genaamd sangaree bedachten in de Britse kolonies in de Amerika.

Sinds 1850 werd de drank meegebracht naar Spanje en sindsdien groeide deze uit tot wat het nu is. Een andere versie zegt dat bij de maaltijden tussen de middag veelal wijn werd gedronken en om deze voor de kinderen minder sterk te maken werd er gaseosa bijgedaan. Later wilde men de drank voor volwassenen weer sterker maken en werd er likeur of brandewijn bijgedaan.

Het woord sangría is afgeleid van het woord sangre, wat bloed betekent, dit met name vanwege de kleur.

 

Sangria (Spaans: Sangría) is een Spaanse licht-alcoholische drank.

De basis bestaat uit rode wijn of witte wijn op smaak gebracht met vruchten, meestal sinaasappel, citroen, appel, perzik of ananas en soms ook, maar minder vaak, met meloen, mango of grapefruit. Het wordt aangevuld met suiker, honing en vers vruchtensap. Soms wordt de sangria extra licht en fris gemaakt door toevoeging van koolzuurhoudend mineraalwater. Meestal wordt er extra alcohol aan toegevoegd, bijvoorbeeld likeur of brandewijn of andere sterk alcoholische dranken.

De drank wordt geserveerd in een karaf, traditioneel met ijs en een houten lepel om de vruchten van de bodem te halen.

In Catalonië maken ze een eigen variant op de sangria met de mousserende cava in plaats van rode wijn.Het toevoegen van fruit aan wijn

Het toevoegen van fruit aan wijn is mogelijk het eerst gebeurd in het zuiden van de regio Andalusië.  De mogelijkheid is dat de lokale bevolking fruit aan slechte wijn toevoegde en het een paar dagen heeft laten trekken. Daarna begonnen Spanjaarden kruiden, suiker, cognac en kaneel toe te voegen. Sangria werd vooral populair op en na de Wereldtentoonstelling van 1964 in New York.

 

Traditiegetrouw wordt de sangría geserveerd in een karaf met daarin ijsblokjes om de drank koel te houden en een houten lepel om zo de vruchten die erin zitten van de bodem te halen. Overigens worden de vruchten er meestal voor de toeristen ingedaan aangezien de Spanjaarden zelf daar niet zo gek op zijn.

 

Hoe het ook zij, sangría wordt veel gedronken in Spanje en is zeker bij de toeristen een populaire drank.

 

Bron: Spanje Vandaag   


ACSI Kampeerreizen