Wat zijn nu precies churros

Gepubliceerd op 13 augustus 2018 om 13:28


Traditioneel wordt Churros gegeten met lekkere dikke gesmolten chocolade,

Wat zijn nu precies churros?  Churros is een typisch traditioneel Spaans gerecht, die vaak in Spanje als ontbijt wordt gegeten met koffie en een lekkere dikke chocoladesaus,  Churros con Chocolate. De Churros wordt gemaakt van gefrituurd tarwedeeg, maar soms ook van aardappeldeeg. 

 

De geschiedenis van de Churros

De oorsprong van de Churros weet man niet zo precies er gaan diversen verhalen de ronde, ook de Provinciale Vereniging van Makers van Churros in Madrid weten het niet zo precies. Er wordt gezegd dat ze in begin van de negentiende eeuw eerst gegeten werden in Catalonië, anderen zeggen dat de Moren ze hebben geïntroduceerd. Maar een andere groep zegt weer dat het de Spaanse priesters waren die ze voor het eerst maakten, maar ja dan heb je het verhaal nog van reizende zigeuners, die churros op kermissen verkochten. Maar ze zouden ook uit China afkomstig kunnen zijn en door de Portugezen naar Europa zijn meegenomen. Maar het meest geloof waardige verhaal is dat de Churros door de herders werden gemaakt en gegeten omdat ze makkelijk te maken waren.

 

Des niet al te min zijn Churros in Spanje erg populair, maar ook in andere Spaanstalige landen en zelfs in Noord-Amerika. Churros is niet alleen een lekker en zoet Spaans ontbijtje, maar wordt ook als tussen doortje gegeten. Maar de churrerías zijn ook altijd vol tijdens la merienda, een tussendoortje tussen lunch en diner zo om ongeveer om 18:00 uur

Ondertussen zijn Churros ook in Nederland te koop!

 

Traditioneel wordt Churros gegeten met lekkere dikke gesmolten chocolade, maar Churros wordt ook vaak met kristalsuiker gegeten.

 

Er is ook een variant op de churro: de buñuelo. De buñuelo is een donut vormige snack, het verschil zit hem in dat er door het deeg pompoen of sinaasappel wordt verwerkt. Maar alle twee zowel de churros als de buñuelos worden in en met warme chocoladesaus gegeten of zoals gezegd met kristalsuiker. Er is ook nog een hele dikke churros, maar deze heten “porras”. het verschil met churros is dat hier een grote hoeveelheid tarwebloem wordt gebruikt.

 

De bekendste churrería van Spanje

De bekendste churrería van Spanje is te vinden in Madrid: Chocolatería San Gines, deze churrería is reeds vanaf 1894 geopend. Binnen in de Chocolatería San Gines hangen aan de wanden vele bekenden en beroemdheden die hier allemaal al een Churros gegeten hebben. Het is er wel erg druk dus een beetje tijd moet je wel meebrengen, maar ze smaken heerlijk!

Recept

Ingrediënten

 • 100 g boter
 • 100 ml water
 • 100 ml melk
 • zout
 • 100 g bloem
 • 4 eieren
 • Olijfolie om te frituren
 • 100 g suiker
 • 2 tl kaneelpoeder

 

Chocoladesaus

 • 130 g pure chocolade
 • 100 ml melk

Bereidingswijzen

Breng in een pan boter, water, melk en zout aan de kook. Voeg de bloem toe en laat het deeg al roerend in circa 5 minuten garen. Laat iets afkoelen en roer een voor een de eieren erdoor. Hak de chocolade. Verhit de melk in een pan en laat de chocolade hierin smelten. Verhit de olie tot 180 ºC. Schep het deeg in een spuitzak en spuit slierten deeg in de hete olie. Frituur ze goudbruin en laat de churros uitlekken op keukenpapier. Meng de suiker met de kaneel en rol de churros door de kaneelsuiker. Serveer de chocoladesaus als dip bij de churros.

 

Bron: Sprankelend Spanje


ACSI Kampeerreizen