Siesta

Gepubliceerd op 6 juni 2018 om 18:59
Siësta in Spanje

Siësta in Spanje - In Spanje wordt op de meeste plaatsen nog Siësta gehouden, een siësta is een middagdutje, iedereen lijkt te slapen tijdens de siësta, om daarna fris aan de 'tweede dag' te beginnen. De Siësta wordt vaak gehouden na de lunch als de zon zijn hoogste positie heeft bereikt.



De Siësta in Spanje

Ook in Spanje zie je dat rond 14.00 uur het rustig wordt vele winkels, zeker de kleine winkels laten de rolluiken er onder.  In de grote winkelstraten zijn zeker de grote winkels gewoon geopend alleen het is heel rustig behalve wat toeristen is er niet veel te beleven. Rond 17.00 uur komt de stad weer tot leven opeens lopen de straten en terrasjes weer vol mensen.

 

Wat is een Siësta en waar komt dit eigenlijk vandaan.
Een siësta is een middagdutje, vaak na de lunch als de zon zijn hoogste positie bereikt heeft. Dit is een veel voorkomende traditie in warme landen, die heden ten dage voornamelijk nog in Spanje in ere wordt gehouden; het woord wordt dan ook voornamelijk met dat land in verband gebracht. Door Europese regelgeving is het algemeen houden van de siësta in Spanje onder druk komen te staan. Veel bedrijven willen bovendien niet van 's ochtends vroeg tot 's avonds 21 uur open blijven, met een siësta als onderbreking. In de zomermaanden blijven in Spanje veel winkels dicht tijdens de siësta (doorgaans tussen 14 en 17 uur). Grotere supermarkten en horeca-gelegenheden blijven vaak wel open gedurende de heetste uren van de dag.

Siësta in Spanje

Rop Zoutberg stelt in zijn weblog bij het NOS-journaal daarentegen dat de siësta een typisch Spaans gebruik is en in de naburige landen zoals Portugal onbekend is. Bovendien was het, getuige de kranten uit einde van de 19e eeuw, in die tijd nog een onbekend verschijnsel. De siësta zou pas in de loop van de jaren twintig ontstaan zijn doordat hogere ambtenaren hun middagpauze begonnen te verlengen. Dit werd nagevolgd door hun ondergeschikten, waardoor er een dagritme ontstond waarbij gewerkt werd tussen negen uur tot middagpauze, en pas vanaf vijf uur tot een uur of zeven of acht weer werd doorgewerkt.

 

Onderzoek heeft aangetoond dat het houden van een siësta gezond is. Zoutberg stelt daarentegen dat de siësta slecht is voor het gezinsleven omdat de middag wordt gebruikt voor het heen en weer rijden naar huis en een korte slaap en van de avond weinig meer overblijft. Er worden dan ook pogingen ondernomen om de Spaanse werktijden te rationaliseren wat echter op tegenstand stuit.

Dagelijks zie je tegen een uur of twee het leven in de dorpen maar ook steden langzaam stilvallen. Vele winkels sluiten, rolluiken voor de ramen gaan dicht, en iedereen haast zich naar huis. Daar wacht moeder de vrouw met een lekkere maaltijd.

Siësta in Spanje

Werklui die geen mogelijkheid hebben om naar huis te gaan, eten een stokbrood met Jamón Serrano en doen hun ogen dicht waar het uitkomt. Langs de kant van de weg, languit onder een boom, op een bankje in het park...of gewoon in de auto. Tot een uur of vijf is er geen mens op straat te bekennen. Dé beste tijd dus om in de supermarkt, die vaak wel open blijft, je boodschappen te doen. Geen lange wachtrij bij de verse vis of de slagerij. En ook aan de kassa ben je zo aan de beurt.

 

Wij noorderlingen snappen überhaupt niet dat je na een goede maaltijd en een lekker glas bier aan het eind van de middag weer zin hebt om aan het werk te gaan. Ach, begrijpen zullen we het waarschijnlijk nooit, we zijn er niet mee opgegroeid, het behoort niet tot onze cultuur. Maar wanneer je dan toch besluit om een middagdutje te doen...slaap dan niet langer dan een half uur. Want dat is volgens wetenschappers de ideale tijdsduur om je daarna weer helemaal fit en helder te voelen, en weer lekker aan de slag tegaan!

Bron: Hasta Pronto en wikipedia