Een plastic dorp bij de kassen van Almería

Gepubliceerd op 4 september 2018 om 02:08

El Ejido - Afrikanen werken in de kassen van Almería. El Ejido is een plek vergelijkbaar met Ameland, met duizenden kassen. Daar weer naast zijn plastic dorpjes, vlak naast deze kassen bij Almería. Hier wonen Afrikanen; immigranten uit vooral Marokko en west-Afrika.Een plastic dorp in de provincie Almeria, Spanje - Afrikanen die werken in de kassen van Almería

Kassen bij El Ejido, Almería

Plastic kassen vol paprika's, courgettes en hekken eromheen, en huisjes in de buurt met erbarmelijke omstandigheden. Geen stomend water in de plastic hutjes, in de winter bedekt met dekens tegen de koude nachten. Overal afval en het zijn 1 kamer huisjes. Deze huisjes heten chabolas. Er is enkel een bus die naar de bewoonde wereld gaat. Een bus die te duur is voor de arbeiders om te nemen, want zij verdienen 4 euro per uur. Welkom in de wereld van de kassen bij Almería (El Ejido).

De gezichten van de arbeiders die er werken zitten vol met puisten en etterende bulten. Dit komt door de bestrijdingsmiddelen, het veroorzaakt huidklachten en andere gezondheidsklachten. Er wonen duizenden mensen in dit soort plastic dorpen, vlakbij de kassen van Almería in zuid-Spanje. Volgens de officiële gegevens werken er 50.000 mensen in de kassen van Almería. Lang niet iedereen die werkt in de kassen woont overigens in dit soort dorpjes, maar de schattingen lopen uiteen van 60 tot 80%. Maar het is wel een probleem. De groenten die hier worden verbouwd liggen overigens ook gewoon in de Nederlandse supermarkten. 


Bijzondere reizen met verblijf in traditionele en authentieke accommodaties boek je op www.elizawashere.nl.

Tuinders interesseert de plastic dorpen niet

Er zijn nu wel hulporganisaties actief die deze immigranten helpen. De immigranten worden bijgestaan door advocaten om zaken als bijvoorbeeld een verblijfsvergunning te regelen. Dit is hard nodig want ze verdienen zo'n 4 euro per uur. Een loon dat teruggaat naar familie in Marokko.

Het grote probleem: de omstandigheden waarin mensen leven. De tuinders van El Ejido interesseert het zich niet. Maar de mensen in de buurt van de kassen van Almería, die wonen in deze plastic dorpen, moeten elektriciteit aftappen om rond te kunnen komen. Met branden tot gevolg. Lokale politici hebben de situatie volgens de hulporganisaties helemaal geaccepteerd. Desondanks zeggen ze in officiële verklaringen dat de chabolas een probleem zijn en opgeheven moeten worden. Tuinders die illegalen in de kassen in dienst hebben kunnen boetes verwachten.

Immigranten in Almería

De immigranten wonen dan misschien onder erbarmelijke omstandigheden, met een loon van zo'n 700 euro per maand kunnen sommigen wel beter betalen. Toch willen sommigen dit juist om huur uit te sparen, er moet zoveel mogelijk geld naar huis gaan. Almería heeft al jaren een groot probleem met immigranten. In boten komen ze aan naar de havens, of gewoon op de stranden. Het doel: een verblijfsvergunning in Europa. Reactie plaatsen

Reacties

Lisa Goudzwaard
3 jaar geleden

Fijn dat er ook aandacht besteedt wordt aan dit probleem. Wij reizen rond in een camper en zijn net vanuit het westen in Motril aangekomen. We wisten wel dat dit bestond, maar pas als je het met je eigen ogen ziet, ga je er over nadenken. Nu met jouw verhaal erbij gaat het echt leven en snap je waarom eerlijke groenten zoveel duurder zijn. Het is niet alleen gezonder, je bespaart ook een hoop mensenleed, zoals gewoonlijk. Voor mij weer een stimulans om meer groenten van de kleine boeren op de mercado's te kopen.