Spanje: 3 maanden Schoolvakanties?

Gepubliceerd op 26 augustus 2018 om 08:29


Gaan Spaanse schoolvakanties veranderen?

Gaan Spaanse schoolvakanties veranderen?  Gaan Spaanse schoolkinderen minder dan drie maanden zomervakantie krijgen in de toekomst? Op dit moment hebben de schoolkinderen in Spanje zomervakantie van half juni tot half september, dat zijn dus drie maanden non-stop zomerplezier.

Voor veel kinderen is het geweldig om zo lang vrij te hebben maar volgens experts hebben deze lange vakantieperiodes een negatief effect op het studeren en is de tijd rijp om te veranderen.

 

De meeste schoolkinderen zijn nog steeds erg blij met drie maanden zomervakantie aan een stuk door terwijl er toch ook kinderen zijn die liever naar school gaan met hun vriendjes of vriendinnetjes. De ouders zijn eigenlijk ook niet echt blij met drie maanden kinderen om hen heen, als ze al tijd hebben voor hun kinderen. In veel gevallen zijn de opa’s en oma’s de klos want de ouders moeten wel gewoon werken.

 

Als het aan Carlos Martinez, hoofd van de internationale IMF Business School, ligt moeten kinderen veel minder lang vakantie hebben en moet het Spaanse schoolsysteem zich meer gaan aanpassen aan de zomervakantieperiodes die ook in andere Europese landen gelden. Spanje is op dit moment het land binnen Europa met de langste schoolvakanties.WAAROM

Waarom hebben Spaanse schoolkinderen nu eigenlijk zo lang vrij? Een van de belangrijkste redenen was/is de hoge temperatuur gedurende de zomermaanden maar dat is allang niet meer zo lastig op de scholen vanwege de airconditioning die de meeste scholen wel hebben. Daarnaast vielen vroeger de lange schoolvakanties beter in de agrarische kalender vanwege de aanplant en oogst periodes in de zomermaanden terwijl de winter rustiger was. Vroeger moesten kinderen naast school ook meehelpen op de boerderij en op het land. Uiteraard is dat tegenwoordig al lang niet meer zo maar het Spaanse schoolsysteem is een beetje blijven hangen.

 

Volgens studies zijn lange onderbrekingen van school niet goed aangezien de routine wegvalt en de leerlingen simpelweg vergeten wat leren is. Ook veel ouders willen graag dat het huidige systeem veranderd en dat de scholen, net zoals in de meeste Europese buurlanden, na elk trimester een kortere periode dicht gaat zodat de studenten tot rust kunnen komen en de schoolkalender beter verdeelt wordt over het jaar.

 

Cantabrië is anders

Enkele jaren geleden is men in de regio Cantabrië begonnen met het verdelen van de vakantieweken. Zo zullen de schoolkinderen elke keer twee maanden les hebben en dan een week vrij, een wat meer Europees model wat ook in Frankrijk gehandhaafd wordt. Volgens de Cantabrische regionale overheid is een verdeling van de vrije dagen beter voor de kinderen waarbij men de druk van het leren even wegneemt.

 

Wie weet in de toekomst gaat het veranderen en er wordt nu veel over gesproken maar net zoals in veel andere gevallen van het veranderen van tradities en gewoontes duurt dit wat langer in Spanje

 


ACSI Kampeerreizen