Costa de Huelva

Gepubliceerd op 8 februari 2019 om 13:53


La playa de Isla Cristina

Costa de Huelva, het iets andere en verrassende regio voor Spanje-fans  - Het iets andere vakantieland Spanje - Nou, ik ga je verrassen met één van de prachtigste regio’s in Spanje, namelijk de Costa de la Luz. Het betekent ‘kust van het licht’, als je er eenmaal geweest bent, zie je het licht, net als ik, en ben je voor altijd fan!

 

Zeggen we Costa del Sol, dan zeg jij Torremolinos. Zeggen we Costa Blanca, dan zeg jij Benidorm. Zeggen we Costa Brava, dan zeg jij Lloret de Mar. Maar wat als we Costa de Huelva zeggen? Doesn’t ring a bell bij de meeste mensen. Tijd om je virtueel mee te nemen naar deze verrassende Spaanse regio.Costa de Huelva in een vogelvlucht

Waar je de meeste Costa’s aan de oostkust en direct aan de Middellandse Zee vindt, ligt de kust van Huelva meer naar het westen. Sterker nog; het loopt helemaal door vanaf nabij Cádiz tot bijna aan de Portugese grens.

De Costa de Huelva is onderdeel van de Costa de Luz en je kunt hier – net zoals in deze regio – rekenen op fel zonlicht en brede, witte zandstranden. En rust. Want de Costa de Huelva is een stuk minder druk dan de bekende Costa’s aan de oostkust.

Overvolle stranden zijn hier een uitzondering, er zijn maar weinig torenhoge flats en wij hopen persoonlijk dat deze vorm van massatoerisme ook nog wel even wegblijft. De charmante Spaanse huizen in Huelva en de kleine vissersdorpjes zijn echter niet uitgestorven; gezelligheid staat in de hele regio voorop.

Een kijkje in Huelva

De hoofdstad van de regio is het gelijknamige Huelva. De stad ligt niet aan de kust, maar aan de oevers van de rivier de Odiel. Over deze rivier en het omliggende natuurgebied kun je mooie boottochten maken. Je kan zomaar ineens oog in oog staan met een flinke lepalaar of flamingo.

Én je kunt een flinke dosis cultuur snuiven in Huelva. Veel staat er in het teken van Christoffel Columbus, die naar verluidt vanuit hier een aantal van zijn ontdekkingsreizen plande. Neem een kijkje bij de replica’s van zijn boten of ga op bezoek in het klooster van La Rábida.

Het stadscentrum wordt daarnaast gekenmerkt door witte, sfeervolle plein en karakteristieke gebouwen. Een goed voorbeeld daarvan is de Iglesia de San Pedro. Gebouwd in Mudejar-stijl en met een gouden altaar is dit een plaatje om te zien.


Een dagje relaxen aan het strand? Zodra je de stad uit rijdt, kom je uit bij de wijk Altavista. Deze biedt een lange kustlijn. Ruimte genoeg om jouw badhanddoeken uit te vouwen en te genieten van uitzicht op prachtige kliffen.


Strandvakantie pur sang: Isla Canela

Eén van de mooiste stranden van de Costa de Huelva vind je direct bij de grens met Portugal.

Isla Canela, een schiereiland dat bij het typisch Spaanse vissersdorpje Ayamonte hoort, beschikt over een kilometerslang zandstrand, waar je in alle rust kunt genieten van een zonvakantie. In alle luxe overigens ook.

De badplaats wordt gekenmerkt door luxe hotel resorts, een jachthaven en golfbanen. De wandelboulevard langs het 7 km lange strand is uitgerust met tal van (lokale) restaurants en de zon lacht je bijna altijd toe. Dit is wat ze het goede leven noemen!

Levendigheid in Isla Cristina

Reis je vanaf Isla Canela af naar het westen, dan kom je uit bij het grotere en bekendere plaatsje Isla Cristina Dit van oorsprong vissersdorpje is met dank aan de komst van toerisme, bars, restaurants en winkels één van de meest levendige badplaatsen aan de Costa de Huelva. .

Verspreid over de kustlijn vind je diverse goudgele stranden, samen goed voor een totale lengte van zo’n 12 km. Alle ruimte om te zonnen, snorkelen, duiken, kajakken en windsurfen.

In de omgeving vind je daarnaast een prachtige natuur. Ga er te voet of te fiets op uit en bezoek bijzondere natuurgebieden of zoek verkoeling in de pijnboom bossen.

Proeven in Huelva!

Oeh, Spaans eten; altijd goed! Tijdens een vakantie aan de Costa de Huelva doe je daar nog een schepje bovenop door salmorejo te bestellen. Deze sterke variant van gazpacho heeft als basis brood, tomaten, knoflook en olijfolie. Het wordt afgemaakt met gekookt ei en serranoham.

 

Op naar de Costa de Huelva! De regio zal je als Spanje-liefhebber verrassen.

Geschreven door: Laura