El Mèdano -Surfen en Kitesurfen op Tenerife

Gepubliceerd op 30 januari 2019 om 08:15


El Mèdano -Surfen en Kitesurfen op Tenerife

El Mèdano -Surfen en Kitesurfen op het Canarische eiland Tenerife - Het authentieke vissersdorpje El Mèdano, wat in het Nederlands betekend" Het Duin",  ligt in het zuid-oosten van het Canarische eiland Tenerife, onder surfers vooral bekend als een van de beste plekken om te surfen. Het kustplaatsje El Mèdano heeft prachtige surf omstandigheden waar al velen jaren lang de surfers komen, en behoort zeker tot de beste plekken op Tenerife om te watersporten. Het plaatsje El Mèdano heeft een mooi breed strand en ideale windomstandigheden met een goede parkeergelegenheid.

 

Vroeger was dit een klein vissersdorp, nu een surf paradijs

El Médano stond vroeger te boek als een van de best bewaarde geheimen van het zuiden van Tenerife. Kort na de boom van het toerisme (in de vroege jaren tachtig) begon het kustplaatsje echter de aandacht te trekken van vakantiegangers.

 

De charme van El Médano kan je goed samenvatten in twee woorden: toegankelijkheid en sfeer. Daar zit de nabijheid van de zuidelijk gelegen Reina Sofia-luchthaven ongetwijfeld voor iets tussen. Dat is immers de plek waar iedereen aankomt om vervolgens zijn weg naar zijn vakantiehuis in het zuiden van Tenerife voort te zetten. Ook de sfeer die er hangt, is voor heel wat vakantiegangers een van de grootste trekpleisters. Anders dan in de wat hoger aangeschreven bestemmingen van Tenerife, hangt in El Médano een uitnodigende hippie sfeer die ontspannend werkt.

 

El Médano is het hele jaar door een toevluchtsoord voor (wind)surfers en liefhebbers van andere watersporten. Heel wat Europese windsurfers nemen El Médano dan ook steevast op in hun lijstje met hun favoriete surf plekken in Europa. Er worden elk jaar ook verschillende wedstrijden georganiseerd.

Bijna de helft van de inwoners is niet afkomstig van El Médano. Het ooit zo rustige vissersdorpje haalt de meeste inkomsten uit toerisme en mensen die hun dagen doorbrengen in de vakantiehuizen in El Médano

Vandaag de dag zijn er echter nog steeds vissers die elke ochtend richting zee gaan op zoek naar verse vis voor de lokale restaurants.


zonvakantie-tui, Spanje zonvakantie-Spanje Reisburo-zonvakantie
sunweb-zonvakantie-Spanje
kras-vakantiereizen Spanje Trivago hotel vergelijker De Jong- zonvakanties Spanje Eliza was here!

Een rustig strandleven

In El Médano vind je geen uitbundige of chique bars zoals in Playa de las Américas. Het is een typisch surfstadje met winkels met natuurlijke producten en chille bars met live muziek.

 

Je vindt er bovendien enkele uitstekende, goed geprijsde restaurants. Heel wat vakantiegangers en locals komen er genieten van een heerlijke lunch in een van de visrestaurants aan het strand. El Médano is de perfecte uitvalsbasis voor reizigers die graag surfen, willen genieten van de gastronomische specialiteiten van de Canarische Eilanden en het echte Tenerife ver weg van de drukte willen ervaren.

 

Activiteiten in El Médano

El Médano is een paradijs voor watersportliefhebbers en dan vooral voor kite- en windsurfers. Om materiaal te huren kan je terecht in een van de vele bedrijfjes aan het einde van de strandboulevard, aan het begin van het Playa Leocadio Machado (ook wel El Médano genoemd). Ook paddleboarden en kajakken behoren tot de populairste activiteiten in El Médano.

 

Playa Leocadio Machado is een uitstekend strand waar al jaren een Blauwe Vlag wappert en waar je gebruik kan maken van tal van voorzieningen (o.a. openbare douches en toiletten). Verschillende scholen bieden er lessen en cursussen aan voor wie graag wil leren surfen.

 

Wie liever fietst dan surft, kan terecht bij een van de lokale fietsverhuur bedrijfjes. We raden je aan om met de fiets koers te zetten richting Playa Montaña Pelada of om het charmante vissersdorpje Los Abrigos te ontdekken.

 

Plaza El Médano is dan weer het kloppende hart van El Médano waar veel concerten en andere festiviteiten plaatsvinden. Rond het plein en het strand dat ernaast ligt, liggen heel wat cafés, bars en restaurants. Hier kan je terecht voor heerlijke lokale specialiteiten van de Canarische Eilanden om duimen en vingers bij af te likken.


El Mèdano -Surfen en Kitesurfen op Tenerife

Foto TripAdvisor


De prachtige Montaña Roja ligt bovendien op maar enkele kilometers van El Médano. Deze vulkanische berg van 171 meter hoog ligt in het hart van het gelijknamige natuurpark Reserva Natural Especial Montaña Roja. De berg is het resultaat van een uitbarsting die ooit plaatsgevonden heeft aan de kust. Die heeft voor een fascinerend landschap gezorgd met natuurlijke zwembaden, spectaculaire gekleurde zand- en rotsformaties en verborgen grotten. Je kan de berg ook beklimmen tot aan de top, maar wees voorzichtig want de rotsachtige paden kunnen glibberig worden na hevige regenval. Het zicht op de zee, het eiland en de Teide zijn de klim meer dan waard.

 

Aan de andere kant van Montaña Roja zal je het langste en breedste natuurlijke strand van Tenerife aantreffen: La Tejita. La Tejita omvat een naturisten gedeelte dat heel populair is onder de lokale inwoners. Het kan soms heel winderig zijn op het strand, maar het oostelijke deel wordt beschermd door de berg en is schaduwrijk.

 

Aan het westelijke gedeelte van La Tejita bevindt zich Chiringuito Pirata waar een ontspannen sfeer hangt. Deze chiringuito serveert uitstekend huisgemaakt eten en verfrissende drankjes aan betaalbare prijzen. Probeer er zeker de ceviche en geniet van de ontspannen sfeer die toeristen (voorlopig) links laten liggen.

 

El Médano is een geweldige bestemming voor wie zijn vakantie op een board in het water wenst door te brengen. Naast El Médano moet je vast en zeker ook tijd uittrekken om de andere mooie dorpjes in het zuiden van Tenerife te ontdekken.

 

Bron:


De kaart van El Médano