Tinto de Verano - Rode wijn van de zomer of zomerwijn

Gepubliceerd op 9 juni 2018 om 10:05
Tinto de Verano

Tinto de Verano een Spaans zomerdrankje. 'Si el mar fuera vino, todo el mundo sería marino.' Was de zee van wijn, zou iedereen zeeman zijn. Een leuk gezegde maar Tinto de Verano dit zomers drankje gemaakt van rode wijn heeft een ieder weleens gedronken die in de zomer met vakantie is geweest in Spanje Het lijkt heel erg op de Sangria.

Het wordt gemixt van rode wijn, Casera Gaseosa, Sprite, 7-up, Fanta citroen of Bitter lemon, ijsklontjes en een schijfje citroen.Tinto de Verano letterlijk betekend het 'rode wijn van de zomer'.

Neem een groot en hoog glas vul met ijsklontjes daarna de helft met rode wijn van een tempranillo druif is lekker fruitig of een tafelwijn en vul de rest op met een frisdrank.

Zo heeft elke regio in Spanje zijn eigen recept voor dit zomerse drankje.

Geschiedenis van Tinto de Verano

In het begin van de 20e eeuw creëerde Federico Vargas een mix van een rode wijn en frisdrank, die hij serveerde bij zijn beschermheren bij Venta Vargas, bij El Brilliante in Cordoba, Spanje. De drank die in eerste instantie "un Vargas" heette maar al snel bekend werd als: "Tinto de Verano" of Rode wijn van de zomer.

Een andere versie is...

Het drankje zou ontstaan zijn op het platteland waar de boeren naast hun eten in de zomer ook een fles wijn naar de akkers meenamen. Hun vrouwen die steeds vaker zagen dat de siësta steeds langer werd (de alcohol in de wijn zorgde daarvoor), wilde daar een stokje voor steken en deden limonade in de wijn. En zo zou Tinto de Verano zijn ontstaan: “wijn van de zomer”.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.