De Spaanse Costa de la Luz - De Spaanse Kust van het Licht

Gepubliceerd op 3 november 2018 08:12



De Spaanse Costa de la Luz - De Spaanse Kust van het Licht

De Spaanse Costa de la Luz - De Spaanse Kust van het Licht. De Costa de la Luz ligt in het zuidwesten van Spanje aan de Atlantische oceaan.  De kust van het Licht zoals de  Costa de la Luz in het Nederlands heet, gaat vanaf Portugese grens tot het plaatsje Tarifa. De schitterende, uitgestrekte stranden van deze prachtige kust zijn in het algemeen heerlijk rustig. 

 

De Costa de la Luz wordt in tweeën gedeeld door de rivier Guadalquivir, die uitmondt in het park Nationaal park Doñana. In dit gebied, dat wat grootte en belangrijkheid betreft met de Waddenzee te vergelijken is, zijn veel vogels te vinden die 's zomers in Noord-Europa voorkomen en hier overwinteren of op hun tocht van Noord-Europa naar Afrika hier een rustpauze inlassen.

 

Cádiz is een van de oudste steden van Europa. Columbus vertrok er op ontdekkingsreis naar Amerika. De stad was ook het vertrekpunt van een deel van de Spaanse Armada. In de periode 1810-1813, tijdens de regeerperiode van koning Jozef Bonaparte, was Cádiz kortstondig de hoofdstad van Spanje.

 

Vlak bij de stad Tarifa bevinden zich de resten van de Romeinse stad Baelo Claudia.

 

De meeste plaatsen aan de Costa de la Luz zijn van oorsprong vissersdorpjes en hebben een centrale kern met restaurantjes, bars en winkels.  Een typisch Spaans vissersdorpje is Ayamonte, direct over de Portugese grens. Het dorpje heeft nog altijd een vissershaven en er hangt nog steeds een Spaanse sfeer. In het centrum kun je tijdens je vakantie aan de Costa de la Luz gezellig wat drinken in één van de bars en letterlijk de Spaanse cultuur proeven 



Tapas en Meer

In het centrum van Punta Umbria maak je eveneens kennis met het echte Spaanse leven. Bestel een lekker portie tapas en geniet van de relaxte sfeer die hier hangt. Bijzonder is het dorpje El Rompido. Aan de overkant van dit plaatsje ligt een landtong die de scheiding vormt tussen rivier Piedras en de zee. De twee stranden die hier liggen, worden gevormd door zandbanken. Wil je naar het strand, dan brengt een bootje je ernaartoe. Landinwaarts ligt de plaats Cartaya, voor als je op zoek bent naar wat vertier of graag wilt winkelen.

 

Smalle straatjes en sherry

Een dagje iets anders dan luieren en tapas uitproberen? Jerez de la Frontera heeft  een prachtig, historisch centrum, maar is vooral wereldberoemd vanwege de sherry die hier geproduceerd wordt. Bijna vanzelfsprekend is het mogelijk om een tour te maken in een bodega met aansluitend een sherry-proeverij.

 

Flamenco tijdens jouw vakantie aan de Costa de la Luz

Wil je naast smakelijke tapas en huis gemaakte sangría nog meer van de Spaanse cultuur proeven? Bezoek dan een authentieke flamenco-show! Ritmisch geklop en -geklap, gitaren, zang, snelle danspassen en vrouwen in prachtige, felgekleurde jurken zijn dé ingrediënten die zorgen voor een waar spektakel, geweldig! De oorsprong van de flamenco ligt in Andalusië, voor een goede show zit je in Zuid-Spanje dan ook precies op de juiste plek.

 

Jerez de la Frontera hier zie je de meest indringende beelden en emoties, alom beroemd door zijn flamenco, feestdagen, stieren, paarden, sherry en pure hartstocht. Andalusië sowieso een bijzonder gebied, waar Oost West zich ontmoet en vermengt in een intrigerend mozaïek van Joodse, Moorse, Christelijke en Zigeuner cultuur.

 

Als wij door de stad wandelen, en geconfronteerd worden onderweg met de onweerstaanbare verlokkingen. In de straten ruikt man de geur van Sherry door de wit gekalkte Bodega's  heen. En dan de heerlijk en lekkere tapas, restaurants, souvenirshops, musea en prachtige kerken, beladen met wierook en goud.

 
En als je 's avond door de zigeuner wijk Santiago loopt dan hoor je zingen, gitaren vurige flamenco ritme die op zwepen tot handgeklap en deinende passie hier waar de essentie van de "canto jondo" (diepe zang) bewaard is gebleven.Proef de sfeer op de Plaza's de la Asuncion en Plateros of ga naar de markt halle in en rond de hallen hier is een bijna kermisachtige sfeer. Hier vindt je Andalusië puur!
 
Bron: Wikipedia en Sunweb



«