El Ejido in de provincie Almería

Gepubliceerd op 4 september 2018 om 18:37


 El Ejido in de provincie Almería

El Ejido is een gemeente in de Spaanse provincie Almería, Andalusië met ongeveer 83.000 inwoners. El Ejido, is een unieke en veelzijdige gemeente in Andalusië, met het beste klimaat van Europa.  Almería was mij al enigszins bekend, onder andere vanwege het befaamde en prachtige Cabo de Gata Níjar Natuurpark (sinds 1997 staat dit Natuurreservaat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO), maar deze keer heeft El Ejido mij verrast.

Wat een bloeiende en moderne gemeente binnen de regio Andalusië. Deze gemeente bezit niet alleen ruim 150 km2 aan landbouwkassen, maar heeft als toeristenplaats ook de minste regenval van heel Europa, 27 kilometer aan ongerepte kuststrook, geen hoogbouw, indrukwekkende flora en fauna, goed onderhouden golfterreinen, prachtige, goed begaanbare en vlakke fiets- en wandelroutes, watersporten kun je hier volop beoefenen én liefhebbers van cultuur en geschiedenis kunnen er ook hun hart ophalen. Een goed bewaard geheim; een paradijs voor een zeer divers publiek, maar niet georiënteerd op massatoerisme, zoals in het merendeel van de toeristenplaatsen aan de Spaanse kust.De gemeente El Ejido

De gemeente El Ejido ligt ten zuidwesten van de provincie Almería en bestaat uit tien plaatsen: El Ejido, Almerimar, Balerma, Matagorda, Las Norias de Daza, Pampanico, San Agustín, Santa María del Águila, Tarambana en Guardias Viejas.

Drie plaatsen liggen aan de ongerepte kust van de gemeente El Ejido (Balerma met ruim 4500 inwoners, Guardias Viejas met 450 inwoners en Almerimar met bijna 7000 inwoners), de andere zeven plaatsen zijn meer landinwaarts gelegen en zijn meer gericht op landbouw.

 

Cultuur en geschiedenis

El Ejido heette in de Romeinse tijd Murgi en was destijds een van de belangrijkste steden van het zuiden van Spanje. Jaarlijks worden nog vele archeologische vondsten gedaan en El Ejido kan dan ook trots zijn op zijn historisch Erfgoed. Monumenten die je in El Ejido kunt bezichtigen zijn onder andere: 'Sala de Historia Local', een permanente expositie van archeologische opgravingen.

 

De belangrijkste vondst die in El Ejido te bezichtigen is, is wel het indrukwekkende 'Romeinse mozaïek van Ciavieja'. Het mozaïekstuk werd in 1984 bij toeval ontdekt tijdens een niet-archeologische opgraving. Het is de bedoeling dat het gebied waar het mozaïek is gevonden uiteindelijk een Archeologisch Park wordt, aangezien het de belangrijkste Romeinse vindplaats in de provincie betreft. De expositie van het mozaïekstuk is te zien in het 'Teatro Auditorio Ciudad de El Ejido'. De toegang is gratis. De openingstijden zijn op te vragen bij de gemeente: 950 541 014.El Daimún is een monumentaal mausoleum uit de derde eeuw, gelegen vlak bij het centrum van El Ejido. Het maakte vroeger deel uit van een van de begraafplaatsen van de Romeinse stad Murgi (El Ejido). El Daimún staat symbool voor de gemeente El Ejido.

 

Door de gemeente worden regelmatig culturele evenementen georganiseerd. Eind mei/begin juni vindt er ieder jaar een groots evenement plaats, het 'Festival de Teatro'. Gedurende een maand zijn in het 'Teatro Auditorio Ciudad de El Ejido' vele optredens te zien.

 

In de plaats Balerma is midden 18e eeuw de 'Torre Fortificada de Balerma' gebouwd; deze was onderdeel van het defensief tegen het Rijk van Granada.

 

De plaats Guardias Viejas staat bekend om zijn prachtige 'Castillo de Guardias Viejas', een kasteel uit midden 18e eeuw. Een fort was noodzakelijk om de stad en de inwoners te beschermen. Het gerestaureerde kasteel is tegenwoordig een monument waar men een zeer goede indruk krijgt van de historie van Guardias Viejas; de militaire uniformen en wapenuitrustingen zijn hier allemaal te bezichtigen. Het kasteel wordt ook gebruikt voor concerten en andere culturele evenementen. De entree is gratis. Toerisme

De rust die vijftig jaar geleden heerste aan de Costa del Sol vind je terug aan de kustplaatsen van de gemeente El Ejido (Balerma, Guardias Viejas en Almerimar), nu met de meest moderne installaties en accommodaties van de 21e eeuw.

 

De kuststrook van de gemeente El Ejido is voor velen nog een onontdekt Spanje. Een regio bovendien waar je het echte Spanje zult herkennen, waar men respect heeft voor de natuur en waar men geniet van het leven. Je proeft in dit gedeelte van Almería nog de gemoedelijke mediterrane sfeer en je voelt je er in alle opzichten welkom.

 

Iedere plaats aan de mediterrane kust binnen de gemeente El Ejido biedt weer andere mogelijkheden en de meeste stranden dragen het kwaliteitskeurmerk 'Q' (Qualidad) en de Blauwe vlag (Bandera azul) hangt er uit.

Het gedeelte van Balerma tot aan Punta de Entinas (gemeente El Ejido) is helemaal vlak. Hier kun je kilometers fietsen en wandelen langs de kust.

In Balerma vind je een erg mooi natuurgebied,'la Rambla del Sentir'.

 

En bij het prachtige natuurgebied Punta de las Entinas zijn zelfs nog ongerepte stranden te vinden. Punta Entinas-Sabinar is beschermd gebied en is door Natuurbeheer van de regio Andalusië erkend als Natuurlandschap én als Natuurreservaat. Dit gebied heeft een zeer gevarieerde flora en fauna en gedurende het hele jaar kun je hier flamingo's zien.

 

Bron: Zigtema.com     |      Geschreven door: Hester Zigtema


ACSI Kampeerreizen