Villajoyosa - La Vila Joiosa

Gepubliceerd op 27 juli 2018 om 11:01
Villajoyosa - La Vila Joiosa

Villa joyosa in het Valenciaans: La Vila Joiosa - Villajoyosa ligt aan de Costa Blanca en is gelijktijdig de hoofdstad van district  La Marina Baixa. La Vila Joiosa, betekend  "de met Juwelen bezette Stad" andere zeggen "de vrolijke stad". Maakt niet uit alle twee betekenissen staan de stad goed, het is een juweeltje met vele vrolijke mensen. Een kleurige en charmante stadje, een stadje gewoon om lief te hebben. De smalle straatjes .....en trapjes   nauw en eng...toch?


Villajoyosa - La Vila Joiosa
Villajoyosa - La Vila Joiosa

De koelte in de nauwe straten met de  felle gekleurde huizen hangend boven de Rio de Amadério, balkons vol met bloemen. De levendige gesprekken van de inwoners, geschreeuw van de kinderen en dan weer de stilte tijdens de siesta. Dit maakt de charmes uit van dit prachtig gerestaureerd stadje. De huizen gebouwd op de vestingwerken, de gezellige winkeltjes in de nauwe straten en zijn typische markt die ondertussen wel een nieuwe plaats heeft vlakbij het station. Waar zo langzaam aan het nieuwe la villa ontstaat, met zijn nieuwe theater en veel andere vernieuwingen.

Door de kleur van de huizen konden de vissers van zeer ver hun huizen herkennen.Vandaag is het een bron van inspiratie voor vele kunstenaars.

 

Vilajoyosa heeft nog steeds zijn  scheepswerf en bouwt  nog steeds geheel houten schepen. De haven waar elke middag rond 5 uur de trawlers met vis binnenkomen, waar de talrijke vissoorten worden geveild en afgevoerd na te zijn verkocht op de vis afslag.

 

Moros y Cristianos

Villajoyosa - La Vila Joiosa - De beroemde feesten "Moros y Cristianos

De beroemde feesten "Moros y Cristianos" in de laatste week van Juli. De parades, de défilé's met een paar 1000 gekostumeerde  deelnemers. De processie van de heilige Marta, de patrones van het dorp. De muziek van de "bandas de musica", de geur van buskruit, het lawaai van het schieten en de prachtige kleuren van de kostuums. De herdenking van een mislukte aanval van de Arabische troepen van El Azzag op de Christenen in 1538. Het is dan een grote en vrolijke janboel en met een echte zeeslag, waaraan wel tot 50 schepen aan deelnemen. Deze bereikt zijn hoogtepunt  met de overwinning van de Christenen op de troepen van de ongelovigen.

 

Zijn lange zandstranden
Met Playa Centro, Parais, Charco, Etudiants, beschikt de Vila over verscheidene kilometers fijn zandstrand en over kreken met ronde keitjes, een paradijs voor de vissers.  Kristal helder water en een aangename temperatuur, als garantie wappert de blauwe Europese vlag hier aan het strand.

 

De gezellige drukte in de nauwe straatjes, het bergachtige achterland, en het nabij gelegen Benidorm maken van dit schilderachtige stadje een heel leuke verblijf plaats

 

Vergeet niet  de beroemde "chocolate con churros" te proeven, specialiteit van het stadje waar de vorige eeuw nog 20 chocolade fabrieken waren. Voor de stout moedigen is er de sterke "nardo" koffie-likeur,  een andere specialiteit uit Vilajoyosa, een mengsel van absint en koffie.