De mooiste Spaanse bruggen

Gepubliceerd op 29 oktober 2018 om 19:10


De mooiste Spaanse bruggen

De mooiste Spaanse bruggen -  Maar wat is eigenlijk een brug? Volgens "Wikipedia" is een brug een vaste of beweegbare verbinding voor het verkeer, tussen twee punten die gescheiden zijn door een rivier, kanaal, kloof, dal, weg, spoorweg of een ander obstakel. Een brug kan ontworpen zijn om een spoorweg, rijbaan, kanaal (kanaalbrug) of waterleiding (aquaduct) te dragen.

 

Een lange brug wordt, als hij over een andere weg of spoorlijn loopt, ook wel een viaduct genoemd. Bruggen over een waterweg hebben soms een beweegbaar onderdeel; bij een kruising met een weg of spoorweg zal men de brug hoog genoeg maken of anders een gelijkvloerse kruising aanleggen.

 

O.K. zogoed maar als zo een brug zo spectaculair of zo mooi is dat deze constand bezocht en gefotografeerd word dat het een soort monument is geworden. En in Spanje zijn er van deze soort best een heleboel. Hier een kleine greep uit de mooiste bruggen van Spanje.


Puente Romano de Cangas de Onís, Asturië

De mooiste Spaanse bruggen

Dit is wellicht een van de mooiste bruggen om te zien, zeker in de avonduren omdat de brug mooi verlicht is. De brug staat weliswaar bekend als een Romeinse brug maar eigenlijk werd de brug gebouwd in de middeleeuwen toen Alfonso Xi de Koning was. De brug in de plaats Cangas de Onís staat in Spanje bekend als een van de mooiste en meest bezochte bruggen.


Puente Nuevo in Ronda, Andalusië

De mooiste Spaanse bruggen

Een van de bekendste bruggen van Spanje en daarnaast ook nog eens een van de spectaculairste om te zien en overheen te lopen. De enorme Puente Nuevo in de bergplaats Ronda in de provincie Málaga is de moeite waard om van boven, links, rechts en van onderen te bewonderen. De brug werd tussen 1750 en 1800 gebouwd en is zo’n 100 meter hoog. De brug verbindt twee delen van de stad Ronda met elkaar en legt een verbinding over de rivier de Tajo de Ronda die ver onder de brug te zien is. De brug die er nu staat is een vervanging van een brug die in 1740 in elkaar stortte.


Puente de San Pablo (Cuenca, Castilla la Mancha)

De mooiste Spaanse bruggen

De ijzeren en doorzichtige brug in Cuenca in Castilla la Mancha is niet weggelegd voor mensen met hoogtevrees. Het is echter wel de mooiste toegang tot de oude stadskern van Cuenca. Niet alleen is de brug prachtig om te zien maar ook het uitzicht op de stad en de bekende hangende huizen is meer dan de moeite waard. De ijzeren brug werd gebouwd in 1903 als vervanger van een veel oudere brug die gebouwd werd in 1589 maar in elkaar stortte. De Puente de San Pablo is 60 meter lang en overbrugt de Huecar rivier. Terwijl aan een kant het dorp Cuenca ligt kun je aan de andere kant van de brug de prachtige Parador bezoeken.


Puente Romano in Córdoba, Andalusië

De mooiste Spaanse bruggen

De stad Córdoba in Andalusië is voornamelijk bekend vanwege de mooie Moorse Mezquitamaar dat neemt niet weg dat er niet meer te zien is in deze Zuid Spaanse stad. De oude Romeinse brug of Puente Romano verbindt twee stadswijken met elkaar en staat al meer dan 2.000 jaar op dezelfde plaats. De brug is gebouwd in de Guadalquivir rivier en is 331 meter lang en 9 meter breed.


Puente de Triana in Sevilla, Andalusië

De mooiste Spaanse bruggen

De brug van Triana in het Zuid Spaanse Sevilla is een must om te bezoeken als je in de stad bent. De brug verbindt de stad Sevilla met de Triana wijk, de geboorteplaats van de Flamenco, en zorgt ervoor dat iedereen op een veilige manier de Guadalquivir rivier kan oversteken. Officieel heeft de brug de naam Puente de Isabel II gekregen maar in de volksmond wordt de brug de Puente de Triana genoemd. De bouw van de brug werd in 1852 afgerond en is 7 meter breed en 149 meter lang.Puente de Rande i Pontevedra, Galicië

De mooiste Spaanse bruggen

Deze 1.558 meter lange, 23 meter brede en 148 meter hoge brug wordt in Spanje ook wel de “Golden Gate Español” genoemd. De brug die in Pontevedra ligt ziet er ongeveer hetzelfde uit als de Golden Gate brug in San Francisco, behalve dan dat deze niet rood is. De brug is tussen 1973 en 1978 gebouwd boven de Ría de Vigo rivier en verbindt de plaatsen Redondela en Moaña.


Puente de Vizcaya in Getxo, País Vasco)

De mooiste Spaanse bruggen

De Puente de Vizcaya is niet de normaalste brug van Spanje en veel mensen weten niet eens dat deze bestaat. Het is echter wel een van de spectaculairste bruggen van Spanje waar je niet overheen kunt wandelen of rijden.  De Vizcayabrug is een brug die de plaatsen Portugalete en Las Arenas (deel van Getxo) verbindt over de Nervión rivier. Het is werelds oudste zweefbrug, gebouwd in 1893. De Vizcayabrug werd ontworpen door Alberto Palacio, een van Gustave Eiffel’s leerlingen. De brug is nog steeds in gebruik en elke 8 minuten verplaatst een gondel passagiers en maximaal 6 auto’s. De brug staat sinds 2006 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.


Puente Romano de Salamanca in Salamanca, Castilla y Léon

De mooiste Spaanse bruggen

Terwijl elke Salamanca bezoeker de kerken en kathedraal en het beroemde Plaza Mayorbezoeken wordt de Romeinse brug vaak overgeslagen. Dat is jammer want deze brug is een van de best bewaarde Romeinse bruggen van Spanje en dateert uit de eerste eeuw. Het is een 176 meter lange brug over de Río Tormes en is een van de mooiste plaatsen om een foto te maken van de skyline van Salamanca, zeker in de avonduren wanneer de brug een ontmoetingsplaats is van veel romantische stelletjes.


Puente de Piedra in Zaragoza, Aragón

De mooiste Spaanse bruggen

Met als uitzicht de enorme Pilar Kathedraal en de Ebro rivier verbindt de Puente de Piedra twee stadsdelen van Zaragoza met elkaar. Veel bezoekers menen dat het om een Romeinse brug gaat maar dat is niet zo. Weliswaar staat deze brug op de plaats waar vroeger een houten Romeinse brug te vinden was, de huidige brug werd echter in 1440 gebouwd en is 225 meter lang. Meerdere keren moest de brug gerestaureerd worden omdat sommige bogen weg waren geslagen door het wassende water van de Ebro rivier.


Puente de San Juan de Gaztelugatxe (Bermeo, País Vasco)

De mooiste Spaanse bruggen

Wellicht zegt de naam de gemiddelde lezer niet zoveel maar de Puente de San Juan de Gaztelugatxe is op het Guggenheim museum in Bilbao na het meest bezochte monument in het Baskenland. Het monument bevindt zich dichtbij de plaats Bermeo en verbindt via een natuurlijke weg het Spaanse vasteland met het kleine eilandje Gaztelugatxe. Als je de brug bent overgestoken staat je nog een klim over 241 traptreden te wachten voordat je bij het spectaculair gelegen kerkje San Juan komt. Absoluut een aanrader als je in de buurt bent.

 

Bron: Spanjetoptien.nl   en  Wikipedia