Ontdek Spanje » Natuurpark Cabo de GataReisimpressies in Natuurpark Cabo de Gata

Natuurpark Cabo de Gata

Vakantie in natuurpark Cabo de Gata in de provincie Almeria · Andalusië - Ontdek en beleef natuurpark Cabo de Gata met de leukste tips en de mooiste bezienswaardigheden en nog veel meer leuke informatie voor een heerlijke verblijf in natuurpark Cabo de Gata!

 

Cabo de Gata

Wanneer je de kustweg vanuit Almería naar het oosten volgt, dan kom je in een van de meest desolate plekken van Andalusië terecht. Het natuurpark Cabo de Gata-Níjar strekt zich uit langs beide zijden van een landtong.

Hier vind je ook de 'Desierto de Tabernas', een van meest ruige en rotsachtige gebieden met veel cactussen, struiken en ravijnen. Het is geen zandwoestijn, maar wordt vergeleken met het type woestijn van de 'Far West'. Menig western werd hier opgenomen zoals, 'Once upon a time in the west' en 'The good, the bad and the ugly'.

Vandaag de dag kan je nog steeds een route volgen langs deze oude filmlocaties en de decors van de bekende films zien. Sommige filmstudio's zijn te bezoeken.

De natuur in dit gebied is vulkanisch met kliffen, baaien, rotsformaties en zoutpannen. Om een bezoek te brengen aan het park van 45.000 hectare start je het best bij het bezoekerscentrum in Retamar.

 

Cabo de Gata is een gebied van vulkanische oorsprong in de provincie Almería in het zuidoosten van de Spaanse regio Andalusië met een oppervlakte van 45.663 ha. Het is tevens een beschermd Nationaal Park en het grootste beschermde kustgebied van Andalusië.

Landschap
Het ruige berg- en rotsachtige landschap van dit gebied ligt geïsoleerd en is in geologisch opzicht een van Europa's meest bijzondere. De bergketen Sierra de Gata is de grootste vulkanische rotsformatie van Spanje, met scherpe pieken en okerkleurige steile rotsen (schelpenzandformaties). Aan de kust stijgen de rotsen steil op uit zee. Ze creëren soms wel 100 m hoge, hoekige en gekartelde kliffen, welke zijn gespleten door ravijnen en geulen die leiden naar afgelegen inhammen met witte zandstranden. Voor de kust liggen tevens vele kleine, rotsachtige eilandjes en onderwater groots opgezette koraalriffen met een rijk onderwaterleven.


Geologie
Geologisch gezien is de Cabo de Gata ontstaan ten gevolge van de Neogene vulkanische activiteit tussen de Eurazische plaat en de Afrikaanse plaat. Het gebied bestaat uit andesieten en dacieten van midden- tot laat-Miocene ouderdom, naast sedimentaire gesteenten als (rif-)kalken en dolomiet.

Klimaat
De Cabo en Sierra de Gata kennen hoge temperaturen (een jaarlijks gemiddelde van 18 °C) en de laagste regenval van het Iberisch schiereiland (200mm gemiddeld per jaar). Dit resulteert in een groot semi-woestijnachtig gebied met bijbehorende karakteristieke vegetatie waaronder gedrongen waaiervormige palmen.

 

Structuur
Het park omvat een gevarieerd gebied van kustduinen, stranden, steile kliffen, zoutpannen, een aanzienlijke waterwereld van 12,200 ha, zoutmoerassen, in het binnenland gelegen droge, dorre steppen en droge rivierbeddingen. Dit natuurpark is in 1997 benoemd tot UNESCO Biosfeerreservaat en het park herbergt een buitengewone rijkdom aan de dierenwereld, inclusief vele zeldzame en inheemse planten.

Vogels
De Salinas de Cabo de Gata is een van de belangrijkste moerasgebieden van Spanje voor broedende en overwinterende vogels. Het is een zoutwaterlagune die parallel loopt aan het strand en daarvan is gescheiden door een 400 m brede zandbank. Gelegen tussen de plaats San Miguel en het Cabo de Gata voorgebergte is deze lagune van buitengewoon ecologisch belang, vooral voor vogels. De salinas (zoutpannen) zijn de enige, nog in bedrijf zijnde, in oost-Andalusië.


Naamgeving
Cabo de Gata is Spaans voor Poezenkaap. De naam komt echter oorspronkelijk van 'Cabo de Agata', de kaap van agaat, een steensoort die je veelvuldig tegenkomt op de stranden rondom het natuurgebied.

Paardrijden in Cabo de Gata
Een unieke ervaring in dit gebied is het paardrijden. Hier heb je de mogelijkheid om op het strand te galopperen en te genieten van de ongerepte natuur. De stranden 'Playa de los Genoveses' en 'Playa Mónsul' zijn zonder twijfel de laatste maagdelijke stranden langs de Middellandse Zeekust. Met witte zandduinen waar films zijn opgenomen als 'Indiana Jones' en 'Laurence of Arabia'.


Ontdek en Beleef Almeria

de stad Madrid de stad Madrid Overnachten-madrid de stad Madrid de stad madrid
de stad Madrid
de stad Madrid de stad Madrid auto-verhuur
de stad Madrid