Ontdek Spanje » Mercado Central - Stadscentrum Alicante


Mercado Central - Stadscentrum Alicante

Alicante - Mercado Central in het Stadscentrum van Alicante

Mercado

De Centrale Markt (Mercado Central) is een markthallen complex van twee verdiepingen uit 1922.  De centrale markt van Alicante is een gebouw van eclectische stijl, met ornamenten van het Valenciaanse modernisme. Gelegen aan de Avenida de Alfonso el Sabio , werd het ontworpen door de architect Francisco Fajardo Guardiola in 1915 en gebouwd door Juan Vidal Ramos in 1922. Het arcade systeem structureert de binnenruimte met drie basilica-achtige beuken, waar de stallen gegroepeerd zijn en langwerpige blokken vormen in de richting van de lengteas."Mercado de Abastos", of te wel Mercado Central in het Nederlands de centrale markt. Mercado Central is een bruisende plek, en je moet deze markt echt bezoeken als je wilt weten hoe voorgaande generaties gingen winkelen. Hier vind je werkelijk alles; vis, vlees en groenten tot aan snoepgoed en bloemen. 

Aan de achterzijde van de markt ligt Plaza 25 de Mayo, wat ook wel bekend staat als Plaza de las Flores (de Bloemenmarkt). De naam van dit openbare plein is een eerbetoon aan de meer dan 300 mensen die overleden zijn na een bombardement. Die bomaanslag werd uitgevoerd door de luchtmacht van het fascistische Italië op 25 mei, 1938, tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Dit plein is nu een ontmoetingsplek voor jongeren, zij verzamelen zich hier voordat ze gaan stappen. Deze buurt is dé plek in Alicante als je echte tapas wilt proeven. Hier vind je namelijk de beste bars voor eenvoudig en goedkoop eten en drinken, maar met een grote variatie aan lekkere hapjes en kleine gerechtjes.Bovenop Monte Tossal (de Tossal-berg), op minder dan vijftien minuten lopen vanaf Mercado Central, ligt het Castillo de San Fernando (het Kasteel van San Fernando). Als je op de markt staat, loop dan richting Plaza de los Luceros aan het einde van Avenida Alfonso X El Sabio. Sla rechtsaf op Avenida del General Marva, en dan zie je aan het einde van de straat een aantal stenen treden. Neem de Escaleritas de Jorge Juan naar boven, en daar vind je het Kasteel van San Fernando. Het is ietwat vervallen en verwaarloosd, maar het fort – te midden van een woonwijk – is nog steeds een belangrijk element in de geschiedenis van de stad. Het kasteel werd gebouwd om Alicante te beschermen tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

 

TIP: De klok op de markt staat altijd op 11.20 uur ter nagedachtenis aan diegenen die ten gevolge van het bombardement in 1938 zijn overleden.

 

Misschien ook interessant:

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’!

Bron: Tix.nl     Author: Francisca Maciá