Ontdek Spanje » Midzomernacht - El Noche de San Juan


Midzomernacht - el noche de San Juan

Midzomernacht - El Noche de San Juan 

Midzomernacht of in het Spaans Noche de San Juan - De midzomernacht of de nacht van San Juan is een Spaanse traditie, wat trouwens ook in vele andere landen wordt gevierd.  Het is een oud en traditioneel feest om de zomer welkom te heten wat gepaard gaat met kampvuur op de stranden, wat vooral op de stranden van Barcelona, Alicante, Valencia en Málaga nog steeds gebeurt. San Juan wordt gevierd tijdens de nacht van 23 juni op 24 juni terwijl eigenlijk de kortste nacht  21 juni is.In vuur en vlam voor San Juan

Vuur heeft eigenlijk nog nooit ontbroken tijdens dergelijke zomerfeesten. De verering van dit rode element is niet alleen een zuiverend ritueel; vuur staat ook symbool voor de kracht van de zon – een kracht die vanaf het feest met steeds kortere dagen steeds verder afneemt, tot de winter zonnewende.

In vuur en vlam voor San Juan

Zelfs de oudste beschavingen vierden de komst van de zomer al met het stoken van vuur. In Rome was het de god Janus die de seizoensveranderingen beheerste. De komst van de zomer werd er ‘janua inferni’ genoemd, die van de winter ‘janua coeli’, en met vuurtjes gaf men de zon meer kracht!

 

De Noche de San Juan gaat over het vieren van het leven. Over geluk, gezondheid, vrienden en familie. Vuur en water. Het vuur zuivert lichaam en geest; het water herstelt, verfrist en verjongt. Traditioneel wordt er over de brandende vuren gesprongen om zo weer een gezond en gelukkig jaar tegemoet te kunnen zien en bovendien mag je dan tevens drie wensen doen. Papieren poppen worden verbrand en ook een duik in de zee nemen is een geliefde bezigheid tijdens de festiviteiten omdat dit je eeuwige jeugd en schoonheid zal bezorgen.

 

Het verhaal gaat dat wanneer je precies om middernacht de zee in gaat, je gezegend zult zijn met eeuwige schoonheid. Bovendien zou het ook de kwade geesten uit het lichaam verdrijven. Het is een erg bijzonder gezicht om de zee vol te zien staan met mensen, terwijl het felle licht van de vuren weerkaatst op het water.

 

Drie keer over het vreugdevuur heen springen dan word je lichaam gezuiverd en al je problemen zijn verdwenen.


Spanje autohuur

Op Wikipedia staat geschreven over San Juan: De Geboorte van de Heilige Johannes de Doper is een hoogfeest in de Katholieke Kerk dat op 24 juni wordt gevierd. Rond dit feest zijn nog vele gebruiken, zoals vreugdevuren, die teruggaan op voor-christelijke midzomerfeesten die gehouden werden rond de zomerzonnewende.

Het Sint-Jansvuur is zo een vreugdevuur, genoemd naar Johannes de Doper dat in vroegere eeuwen deel uitmaakte van de midzomerfeesten en reeds sinds de voor-christelijke tijd in vrijwel alle landen van Europa op 23 of 24 juni werd ontstoken.

De rituelen zijn in Spanje per regio verschillend. In het midden staat overal water en vuur, symbolisch voor zuivering. Tijdens de magische zomernacht zijn er op vele stranden van Spanje veel brandstapels te zien. 

 

Andalusië

In de deelstaat Andalusië vinden vele traditionele feesten plaats zoals in Cádiz waar men poppen genaamd juanillos verbrand op straat en er groot gefeest wordt met rotjes, vuurwerk en muziek. In Almería is het de gewoonte om net zoals in Málaga te feesten op de stranden met moragas en kampvuren. Ook hier ontbreken de rotjes en het vuurwerk niet om de zomer in te luiden.

Ook is het hier traditie om in de nacht van 23 op 24 juni om middernacht de ogen nat te maken of te zwemmen in de zee om zo de volgende dag vers en fris te beginnen. In de gemeente Lanjarón in de provincie Granada viert met het Fiesta del Agua y del Jabón ofwel het feest van water en zeep wat al genoeg zegt natuurlijk, een grote natte en gladde kliederboel.Balearen

Terwijl er op de eilanden Mallorca en Ibiza veel gefeest wordt in de nacht van 23 of 24 juni staat alles op het eiland Menorca in het teken van de paarden in de stad Ciutadella en in de gemeenten daaromheen. De berijders (ook wel jinetes of caixers genoemd) van de stoere paarden zitten in het zwart - wit gekleed op hun paarden waarmee ze door de straten rijden en af en toe het paard laten steigeren op de maat van de muziek.

Dit feest is niet geheel ongevaarlijk omdat veel mensen proberen de borst van de paarden aan te raken waarbij dit soms dodelijk afloopt omdat ze geraakt worden door de bewegende voorpoten of het paard naar beneden gaat.

 

Catalonië

In Catalonië zegt de traditie dat de avond van San Juan (Nit de Sant Joan) de jeugd van een dorp de hoogste boom moet zoeken, die op het stadsplein moet plaatsen en deze in augustus terug moet geven aan de eigenaar. Dit gebeurt echter niet zoveel meer. Daarnaast is het traditie het feestelijke avondmaal te beëindigen met coca de Sant Joan, een speciale cake, en Cava, de Spaanse Champagne, te drinken.

Uiteraard worden er volop rotjes gegooid, is er veel vuurwerk te zien (soms meer dan met de jaarwisseling), worden de Diablos ingezet voor de Correfocs (zie foto) en is er groot feest met live muziek op pleinen of op het strand en gaat men pas laat slapen.

 

Galicië

In Galicië (en eigenlijk in heel Spanje) wordt de San Juan nacht (Noite de San Xoán) gevierd met Hogueras, kampvuren, die meestal op het strand aangestoken worden. Deze kampvuren worden in principe na middernacht op 24 juni aangestoken om de zomer te verwelkomen. Als men negen keer over dit kampvuur springt, zou dat zogenaamd goed geluk brengen of de vrouwen vruchtbaar maken (?).

Daar waar in Catalonië Coca wordt gegeten, eten de Galiciërs cachelos, ongepelde aardappelen die men in het vuur roostert en opeet. Daarnaast eet men gegrilde sardientjes.

Booking.com

Alicante

De Hogueras in Alicante hebben van origine te maken met het vieren van de langste dag op 23 juni waarop veel oogst binnengehaald kon worden en de kortste nacht van 23- op 24 juni om alle dingen te vernietigen. Sinds 1928 is het feest echter een officieel stadsfeest geworden wat een beetje lijkt op de Fallas in Valencia. Grote papier-maché poppen worden verbrand om zo Sant Joan te vieren.

In Alicante zijn deze dagen uitgeroepen tot nationaal interessant feest die al op 19 of 20 juni (afhankelijk van het jaar) beginnen met vele activiteiten voor jong en oud. Uiteraard komen er veel toeristen op de feesten af. Soortgelijke festiviteiten vinden ook plaats in andere gemeenten zoals Torrevieja, Guardamar del Segura, Jávea, Denia, Benidorm, Elche en San Juan de Alicante.


De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’


Zoals bij veel christelijke feestelijkheden werd de San Juan-datum overgenomen van een oudere feesttraditie - een van de vele zogenaamd ‘heidense’ praktijken die het christendom vooraf gingen. In dit geval was het een ceremonie die de zomer verwelkomde. 
 
Het was onder meer het ‘vurige’ symbool dat de Kerk ertoe bracht deze vieringsceremonie te ‘christianiseren’ door ze aan de geboorte van Johannes te linken. Want strikt genomen klopt die datum natuurlijk niet. De Bijbelse kalender verschilt immers met onze huidige.
 
Om de echte reden te kennen, moeten we dus naar het Bijbelse verhaal kijken. Dat zegt dat Johannes’ moeder Isabel onvruchtbaar was. Tot volgens het Evangelie van Lucas de aartsengel Gabriel met heuglijk nieuws kwam aanzetten: Isabel was zwanger en zou een zoon krijgen, Johannes genaamd. Vader Zacarías was met stomheid geslagen – omwille van de vergevorderde leeftijd van zijn vrouw - en werd prompt door de engel gestraft voor zijn ongeloof met … stomheid. Hij kreeg zijn stem pas terug toen zijn eerstgeborene er was, en dat vierde hij enthousiast met hogueras of vuurtjes. Zo kreeg iedereen er weet van en konden ze de heuglijke gebeurtenis vieren!
 
Vandaag is San Juan behalve Kerstmis het enige christelijke feest dat de geboorte en niet de dood van een heilige viert! Johannes de Doper was een half jaar ouder dan Christus, dus dat kwam mooi uit. En wat St. Jan voor de zomer werd, is het kerstfeest voor de winter als je kijkt naar de bijzondere positie van de aarde tegenover de zon op die momenten.

Misschien ook interessant: