Ontdek Spanje » Het Woud  Selva de Irati (Navarra)


Het Woud  Selva de Irati (Navarra)

Het Woud  Selva de Irati (Navarra)

De deelstaat Navarra is bij de meeste mensen bekend vanwege de stad Pamplona en de jaarlijks terugkerende San Fermín feesten met als hoogtepunt het stierenrennen. Navarra heeft de bezoeker echter veel meer te bieden zoals het prachtige Olite en de Selva de Irati, Spanje’s grootste en meest magische bos. Voel je even thuis in een magisch sprookje of in een fantasiefilm. De Selva de Irati is het tweede grootste en best bewaarde berkenbos van Europa en heeft een omgeving die puur en onaangetast is. Voel je eventjes ver weg van alles en iedereen en geniet van de stilte, maak mooie wandelingen, fantastische foto’s en geniet van een uniek gebied. Een van de mooiste tijden om dit bos te bezoeken is de herfst wanneer het hele bos geel en bruin gekleurd is.Ontdek dit droomlandschap waar legendarische personages hebben geleefd zoals heksen en lamias (fantasiewezens met vrouwenhoofd en drakenlijf), die gebruik maakten van de mist om de geest van Juana de Labrit - de vergiftigde koningin van de Hugenoten in Parijs - rond te dragen en om degenen die zij onderweg tegenkwamen te laten verdwijnen. Vergeet ook niet dat hier Basajaun, woont, de heer van het bos. Dit is een grote gestalte met lang haar en wonderlijke krachten, die leniger is dan de herten. Komt u hem op uw wandeling tegen, sla dan niet op de vlucht maar luister naar zijn bevelen. Dan zal hij u tijdens uw bezoek aan het bos begeleiden en beschermen.

 

Het Woud van Irati is na het Zwarte Woud in Duitsland het grootste en best onderhouden beuken- en sparrenbos van Europa. Deze immens uitgestrekte groenzone van ongeveer 17.000 hectare is vrijwel ongerept. Het woud ligt in de oostelijke Pyreneeën van Navarra, in een stroomgebied omgeven door bergen ( Ori, Abodi...), aan de voet van de Pyreneese valleien Aezkoa en Salazar.


Veilig, vertrouwd en 100% zorgeloos een auto huren doe je bij Sunnycars


Het Woud van Irati is een natuurlijke schat met een hoge ecologische waarde waar verschillende beschermingsfiguren zoals de natuurreservaten Mendilatz en Tristuibartea en het integrale natuurreservaat Lizardoia naast elkaar bestaan. Dichtbegroeide beukenbossen, weidegronden, sparrenbossen en fris water verschaffen het landschap levendige kleuren die elk seizoen weer veranderen.

 

Het is een bos waar u vele indrukken zult opdoen: de ontmoeting met de natuur, het wilde gekabbel van het water dat tussen beuken en sparren stroomt, de koelte van de rivier de Irati of van het stuwmeer van Irabia, het vluchtige geluid van de dieren en de vallende bladeren in de herfst, de geur van de bosvruchten en de zachtheid van de grasdeken die deze juweel van de Pyreneeën afdekt. Pak een fototoestel en bergschoenen en wandel langs een van de afgebakende wandelpaden door het bos.
Het Woud van Irati is op twee plaatsen toegankelijk: aan de westelijke zijde vanaf Orbaizeta en aan de oostkant vanaf Ochagavía, waar zich bovendien het Interpretatiecentrum bevindt. Dit is een goed vertrekpunt om informatie in te winnen over het bos en zijn omgeving.

Er zijn ontelbare afgelegen hoekjes tussen de dichte begroeiing van de bossen en de met licht overspoelde weidegronden in de hoge delen die als schuilplaats en habitat dienen voor waardevolle populaties wilde dieren. Vogels zoals goudhaantjes, vinken, roodborstjes, zwarte spechten en witrug spechten, waterdieren zoals forellen en andere diersoorten zoals ossen, everzwijnen, reebokken en herten... Deze laatste zijn de hoofdrolspelers van de herfst in het Woud van Irati, aangezien dit de bronsttijd is en het gebrul waarmee de mannetjes de vrouwtjes proberen te veroveren door het hele bos klinkt.De flora is net zo rijk en afwisselend. Ondanks het feit dat de bosactiviteiten op gecontroleerde wijze zijn uitgevoerd en dat sommige plekken praktisch in hun oorspronkelijke staat bewaard worden, is het bos langzaamaan veranderd. Tegenwoordig groeien er naast beuken en sparren tevens lindebomen, hazelaars, olmen, wilgen, esdoorns, buksen, jeneverbesstruiken, varens, korstmos, mos, sleedoorns en verlaten eiken die ons eraan herinneren dat deze boom aanvankelijk de overhand had. De vele verschillende kleuren van het zo afwisselende landschap bereikt zijn volle ontplooiing in de herfst wanneer de boomkruinen worden gehuld in warm bruine, intens gele of bedwelmende rode kleuren .

De hoge neerslaghoeveelheid in dit deel van de Pyreneeën zorgt ervoor dat het landschap overladen is met beekjes en bergstromen die het steile reliëf ervan doorklieven. Hieronder bevinden zich de Urbeltza en de Urtxuria, die aan de voet van de kapel van de Virgen de las Nieves samenvloeien en daar de rivier de Irati vormen.

 

Teneinde dit natuurgebied te handhaven zijn er drie beschermde gebieden te onderscheiden: de natuurreservaten Mendilatz en Tristuibartea en het integrale natuurreservaat Lizardoia. Het natuurreservaat van Mendilatz ligt op de gelijknamige berg, in Orbaitzeta, en beslaat 119 hectare op een hoogte van 1.100 meter. Men kan om deze berg heen lopen over een niet al te moeilijk 14 km lang bewegwijzerd wandelpad, dat begint bij de Wapenfabriek van Orbaitzeta. Het natuurreservaat van Tristuibartea bevindt zich op de noordhelling van de berg de Petxuberro, in Hiriberri/Villanueva de Aezkoa, op een hoogte van 940 meter. Het integrale natuurreservaat van Lizardoia op de berg La Cuestión, op een hoogte van 850 tot 1.125 meter, is het gedeelte met het hoogste ecologische belang van het Woud van Irati, met stukken ongerepte beuken- en sparrenbossen. U kunt aan de hand van een eenvoudig wandelpad van 7 km, dat bekend staat als de Senda de Contrasario en dat begint aan een kant van het stuwmeer van Irabia, een bezoek brengen aan dit deel van het woud. Ook kunt u een 9 km lange wandeling maken langs de rustige omgeving van het stuwmeer.


Boek je hotel en huurauto vlug, goed en goedkoop

Ontdek Spanje op een leuke en gemakkelijke manier

Zoek je hotel in Spanje

Hier vind je de beste accommodaties in Spanje, hier vind je van goedkope overnachtingen in een hostel tot 5 sterren hotels in Spanje Reserveer hier een overnachting vlug, goed en voordelig tegen de laagste tarieven en de beste aanbiedingen! Vergelijk en  reserveer voor de beste prijs .. Boek nu en betaal Later!

Booking.com

Huur een huurauto zonder zorgen

Met een huurauto van Sunny Cars hoef je je nergens druk om te maken. Je huurauto is namelijk standaard optimaal verzekerd. Dus ook tegen schade aan glasbanden-bodem-dak en diefstal. Gaat er toch iets mis? Geen paniek. Tenzij je het zelf wel heel bont gemaakt hebt, betalen we het eigen risico gewoon aan je terug.


Daarnaast is er bovendien een uitgebreid netwerk van bewegwijzerde paden van verschillende moeilijkheidsgraden en lengtes. Aan de hand van deze paden kan de bezoeker andere hoekjes van het bos dat in elk seizoen natuurspektakels laat zien, ontdekken. Kies zelf de manier waarop u door het Woud van Irati wilt reizen: te voet, met de fiets, met sneeuwrackets of ski's.

Misschien ook interessant:

Bron: Turismo.navarra.es en Spanjetoptien.nl Foto: Lisette van Travellust.nl

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’!