Ontdek Spanje » Spanje en zijn kersttradities

Spanje en zijn kersttradities

Kerstfeest en de kersttradities in Spanje

Kersttradities in Spanje - Kerstfeest en traditie. Kom met de kerst naar Spanje. Hier kunt u vieringen meemaken met een keur aan Spaanse tradities. Rond deze tijd van het jaar hebben de straten van steden en dorpen een magische sfeer, vol kleur, licht en kerstversieringen. Zorg ervoor dat u tussen de vele vieringen ten minste twee hele bijzondere gelegenheden niet mist: oudejaarsavond en drie koningen. De moeite waard.

kersttradities in Spanje - In deze tijd van het jaar is Spanje zeer zeker een bezoekje waard. De steden en dorpen zijn dan prachtig verlicht, de winkels mooi versierd én je kunt de Spaanse tradities rondom kerst en oud & nieuw meemaken.

SPANJE EN ZIJN KERSTTRADITIES

Kerstmarkten
In veel Spaanse steden vind je kerstmarkten zoals op Plaza Mayor in Madrid, of de populaire Fira de Santa Llúcia in Barcelona. Op die laatste koop je poepende beeldjes (caganer) van diverse beroemdheden zoals de Paus, Barack Obama of een voetbalheld. Poep wordt gezien als teken van geluk.

 

Levende kerststallen
In bijna elke stad of dorp kun je wel een levende kerststal (belenes vivientes) bewonderen. Bijvoorbeeld op Metropol Parasol in Sevilla, een van de grootste van Andalusië. Of in Bàscara (Girona), waar meer dan 300 acteurs aan meewerken.

 

Een lotje uit de kerstloterij
Vol spanning zitten veel Spanjaarden op 22 december voor de tv voor de trekking van de kerstloterij, ook wel El Gordo (de dikke), genoemd. Bijna 90% van de Spanjaarden koopt een lot in de hoop een grote geldprijs te winnen.


Veilig, vertrouwd en 100% zorgeloos een auto huren doe je bij Sunnycars

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Nochebuena
In Spanje is het traditie om Nochebuena (kerstavond) met familie te vieren en te genieten van een groot kerstdiner. Na het diner gaan ze naar de kerk om de nachtmis (la Misa del Gallo) bij te wonen.

 

Dia de Navidad
Op Dia de Navidad (kerstdag) bezoeken Spanjaarden familie, eten ze een feestmaaltijd en op sommige plaatsen krijgen kinderen cadeautjes van Papa Noel (Kerstman). De meeste kinderen krijgen hun cadeautjes echter van de Drie Koningen (Los Reyes Magos) op 6 januari. In Spanje kennen ze geen 2e kerstdag.

 

Dia de los Santos Inocentes
Op 28 december is het Dia de los Santos Inocentes (dag van de onschuldigen). Deze dag is te vergelijken met onze 1 april. Er worden de hele dag door grappen gemaakt en mensen worden voor de gek gehouden. De traditionele grap is om een papieren mannetje op iemands rug te plakken.

Booking.com

Nochevieja (oudjaar)
In Spanje wordt om middernacht geen vuurwerk afgestoken maar eet men 12 druiven. Bij elke klokslag eentje en als dit lukt binnen de tijd volgen 12 maanden van geluk. Voor extra geluk dragen Spaanse vrouwen rode lingerie tijdens de jaarwisseling. Het bekendste plein van Spanje waar velen zich verzamelen is Puerta del Sol in Madrid.

 

Los Reyes Magos
Na oud & nieuw is het nog niet gedaan met de festiviteiten. In de avond van 5 januari is er namelijk de optocht van de Drie Koningen (los Reyes Magos). Caspar, Melchior en Balthazar gooien handenvol snoep naar de kinderen die langs de kant staan. Weer thuis zetten de kinderen hun mooiste schoentje met daarbij melk en koekjes voor de Drie Koningen en water voor hun kamelen. Zijn de kinderen lief geweest? Dan vinden zij in de ochtend van 6 januari cadeaus. Zijn ze stout geweest? Dan krijgen ze steenkool, tegenwoordig geen echte meer maar gesuikerde.

 

Roscón de Reyes
Op 6 januari eten de Spanjaarden traditioneel Roscón de Reyes, een ringvormige cake waarin 2 dingen verstopt zitten: een figuurtje van een koning en een boon. Zit de koning in jouw stuk? Dan word jij gekroond tot koning van die dag. Vind je de boon? Dan moet jij het volgende jaar voor de Roscón de Reyes zorgen.

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’!

Misschien ook interessant:

Bron: Worldwife.nl