Ontdek Spanje » Día de la Constitución - Dag van de Grondwet (Spanje)


Dia de la constitución - De dag van de Spaanse grondwet

De Spaanse grondwet van 1978

Dag van de Spaanse Grondwet - Dit jaar wordt voor de 40ste keer de Dag van de Grondwet (Spaans: Día de la Constitución) gevierd. Het is een Spaanse nationale feestdag op 6 december, die het goedkeuren van de Spaanse grondwet op 6 december 1978 herdenkt. Op die dag werd de huidige, post-Franquistische grondwet per referendum met een grote meerderheid aangenomen.Op deze feestdag worden er in het hele land verschillende ceremonies en activiteiten georganiseerd, die alle in het teken staan van deze grondwet.

Spanje is een constitutionele monarchie met een koning als staatshoofd. Het Spaanse parlement (Cortes Generales) bestaat uit twee kamers en wordt voor vier jaar gekozen: het Congres van Afgevaardigden (350 leden) en de Senaat (208 direct gekozen en 51 regionale vertegenwoordigers). De Minister-president (Presidente del Gobierno) wordt gekozen door het Congres van Afgevaardigden.

 

De Spaanse grondwet omschrijft de eenheid van de natie Spanje. Daarbij hebben alle 17 regio's, en de 'autonome deelstaten' waaruit het land bestaat over een extra Statuut waarin alles is vastgelegd van de treffende regio. Daarbij hebben de regio's Catalonië en Baskenland het meeste en vergaande autonome status. Daarbij hebben de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla, in Noord-Afrika, vanaf 1995 een beperkte vorm van autonomie gekregen.De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’

Misschien ook interessant:

Bron: Beleven.org/