De rivier de Algar provincie Alicante

Gepubliceerd op 26 oktober 2018 om 17:00


De rivier de Algar vind je in de Spaanse provincie Alicante.

De rivier de Algar - De rivier de Algar vind je in de Spaanse provincie Alicante. De rivier Algar ontspringt op de zuidelijke kant van de Serra del Ferrer en heeft een totale lengte van 20 kilometer en mondt bij het plaatsje Altea in de Middellandse Zee.

 

In de uitlopers van de Sierra de Bernia vlakbij het stadje Callosa d'en Sarrià vormt dit riviertje een serie watervallen, beter bekend als de Fonts de l'Algar of in het Catalaans, Fuentes del Algar. In deze kleine, natuurlijke maar ook kunstmatige poelen zijn door weelderige mediterrane vegetatie omgeven waar ook in gezwommen mag worden.

 

Eventjes voorbij de watervallen vloeien de Rio Bolulla en de Algar samen, ter hoogte van Santa Clara, bij de Ermita de San Lorenzo, volgt de Rio Guadalest.

 

Ten gevolge van klimatologische omstandigheden en de onttrekking van water ten behoeve van de drinkwatervoorziening en voor de irrigatie van landbouwgrond (vooral voor de teelt van mispels, sinaasappels en citroenen) staat de loop van de Algar echter vanaf de watervallen gedurende de meeste tijd nagenoeg droog. Het water van de Rio Guadalest wordt al bij het plaatsje Guadalest opgevangen in een stuwmeer.

 

Zowel de Fonts de l'Algar als de benedenloop van de Algar hebben de (beschermde) status van drasland (Engels: wetland) gekregen.