Ontdek Spanje » De patroonheilige van de hoofdstad Madrid

San Isidro de patroonheilige van de hoofdstad Madrid

San Isidro het volksfeest in de Spaanse hoofdstad Madrid

Op 15 mei is er een groot volksfeest in de Spaanse hoofdstad Madrid, deze dag is de verjaardag van de patroonheilige van de hoofdstad Madrid, San Isidro Labrador in het Nederlands Isidorus van Madrid heet.

De veel festiviteiten van dit festival vinden plaats in de wijk San Isidro in het district Carabanchel dat is zuidwestelijk van Puerta del Sol.



Activiteiten San Isidro

Het feesten van San Isidro bestaat hoofdzakelijk uit bedevaarten, dansfeesten ( chotis) . Ga tijdens het feest naar de wijk San Isidro dit is in zuidwestlijk van de stad Madrid hier zul je zeker je chulapos en oyescos tegenkomen, dit zijn madrileños gekleed in traditionele klederdracht.

San Isidro het volksfeest in de Spaanse hoofdstad Madrid

Ook is het park Pradera de San Isidro een trefpunt. Het park Pradera de San Isidro ligt tegenover het voetbalstadion van Atlético Madrid, het Estadio Vicente Caldarón, direct aan aan de rivier Manzanares. Dit noemt man ook wel La Pradera de San Isidro. Wat vrij overzet zo ongeveer betekent “De Weide van San Isidro”. In dit zelfde park is ook een kapel genaamd Ermita de San Isidro en Cementerio de San Isidro ( begraafplaats).

 

Op vele plaatsen in de stad zie je straattheater, stand-up comedy en vooral vele muziekvoorstellingen. De Isidro feesten beginnen al op vrijdag een week voor de grote feestdag. Het is een officiële vrije werkdag in de stad Madrid.


Boek je hotel en jouw huurauto voor de beste prijs

Ontdek Madrid op een leuke en gemakkelijke manier

Zoek je hotel in Madrid, Spanje

Hier vind je de beste accommodaties in Spanje, hier vind je van goedkope overnachtingen in een hostel tot 5 sterren hotels in Spanje Reserveer hier een overnachting vlug, goed en voordelig tegen de laagste tarieven en de beste aanbiedingen! Vergelijk en  reserveer voor de beste prijs .. Boek nu en betaal Later!

Booking.com

Met een huurauto van Sunny Cars hoef je je nergens druk om te maken. Je huurauto is namelijk standaard optimaal verzekerd. Dus ook tegen schade aan glasbanden-bodem-dak en diefstal. Gaat er toch iets mis? Geen paniek. Tenzij je het zelf wel heel bont gemaakt hebt, betalen we het eigen risico gewoon aan je terug.

Historie San Isidro

San Isidro, geboren in 1082 in Madrid, had de gave om gemakkelijk water te vinden. Volgens de legende verliet hij samen met zijn vrouw María Madrid om een paar jaar als boer en boerin  te gaan werken een klein stukje buiten de stad Madrid.

 

In 1119 keerde hij terug naar de stad en ging wonen vlakbij de kerk Iglesia de San Andrés, die hij samen met zijn vrouw vaak bezocht.

Er wordt gezegd dat San Isidro diversen wonderen heeft verricht. Een van deze wonderen was het redden van zijn zoon uit een diepe put door zijn gebeden.

Vanaf deze tijd gaan de Madrileños op 15 mei op bedevaart, deze bedevaart eindigt bij de bron in het stadspark om het heilige agua del santo te gaan drinken.



Isidorus van Madrid wordt ook wel Isidoor genoemd, en is de beschermheilige van de boeren. Isidorus werd heilig verklaard op 12 maart 1622 door paus Gregorius XV. In vrijwel elk bisdom wordt Isidorus, een boer van eenvoudige komaf, wel op een één of andere dag in april of mei gevierd. In Madrid is dat op 15 mei.

 

De Fiestas de San Isidro (Labrador) vinden plaats tussen de 11e en 15e mei (de maand van de bloemen) waarbij 15 mei de dag van de beschermheilige San Isidro Labrador is. Na de heiligverklaring van San Isidro kwamen er pelgrimstochten naar de kapel van San Isidro in het centrum van Madrid en al gauw werd dit een volksfeest.

 

De bedevaart is nog steeds het belangrijkste maar ook het genieten van een middagmaaltijd in de natuur is een belangrijk onderdeel van de festiviteiten. Zo worden er typische snacks gegeten zoals de ‘listas’, ‘tontas’, ,francesas’ en de ‘Santa Claras’s’ wat verschillende soorten ‘rosquillas de San Isidro’ zijn.

San Isidro het volksfeest in de Spaanse hoofdstad Madrid

Misschien ook interessant in Grandioos Madrid