Ontdek Spanje » palmas - klappen


Flamenco -  Palmas ( klappen)Flamenco -  Palmas
Tegenwoordig bestaat een flamenco uit cante ( zang ), baile ( dans ), toque ( gitaar ), jaleo ( aanmoediginggen ), palmas ((handgeklap) Flamenco is beleven duende.

 

Duende is een soort magisch moment waarop het publiek de adem inhoudt, geroerd is door de flamenco en waarop je hart sneller gaat kloppen.

In het jargon zegt man - een stem hoeft niet mooi te zijn, maar een stem moet pijn doen een stem moet de ziel als een vurige dolk doorboren. Een flamenco hoef je niet te begrijpen als je het maar vóélt en er van kunt genieten.

Palmas

Palmas betekent  klappen van flamenco-ritmes met je handen. De basis van de flamencoer. Er zijn verschillende technieken om te klappen; o.a.  de 'fuertes' (harde / felle klap) en 'sordas' (zachte / doffe klap). bij de sordas sla je alleen met de handpalmen, waarbij de palmen kleine kuiltjes vormen. Bij de fuertes - de harde felle klap - sla je met de vingers van de ene hand in de palm van de andere hand. Dit klappen bestaat  uit drie palos ( stijlen ) maat soorten in tweeën, drieën en twaalven.

De tango en rumba zijn b.v. palos in tweeën
De fandangos en de sevillanas zijn b.v. palos in drieën
De Bulerias en Alegrías zijn b.v. palos in twaalven.

 

Bij palmas zijn er normaal twee palmeros ( handenklappers ) een voor de basisritme en een die tussen de maten in klapt (contra slaat ) ter ondersteuning.

 

Toeristen denken “oh dat beetje klappen kan ik ook” en gaan dat dan ook maar mee doen als ze bij een voorstelling zijn. Dit is en kan erg vervelend en irritant zijn voor de anderen maar vooral voor de artiesten.


Ook genieten van een flamencoshow maak een leuke stedentrip naar een van deze steden.ACSI Kampeerreizen

Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt