De Via Augusta in Spanje

Gepubliceerd op 5 december 2018 om 14:22


De via Augusta, wilt u ook eens gaan wandelen in de voetsporen van het Romeinse rijk

De via Augusta, wilt u ook eens gaan wandelen in de voetsporen van het Romeinse rijk - De wandeling op de VIA Augusta is een wandeling terug in de tijd, deze wandeling over de via Augusta brengt u meer als 2000 jaar terug en u bent omringd door fascinerende landschappen.
Wilt u een fantastische reis terug in de tijd maken naar het Romeinse rijk? Kom dan naar Spanje dan kunt u dit alles doen en de aangegeven wandelroute afleggen over de Via Augusta en u voelt u zich een echte keizer.

 

De Arc de Berà, een Romeinse triomfboog, staat langs de Via Augusta (nu N-340) bij Roda de Barà.

 

De Via Augusta wordt ook wel Via Herculea of Via Exterior genoemd die het hele Iberisch Schiereiland doorkruiste.

De Via Augusta was vernoemd naar de Romeinse keizer Augustus, die de weg tussen 8 v.Chr. en 2 v.Chr. liet opknappen.

De weg liep over een veel oudere, waarschijnlijk Griekse weg die volgens de overlevering door Herakles was aangelegd en die door Hannibal zou zijn gevolgd. Het was de belangrijkste handels- en communicatieroute langs de steden en havens aan de Spaanse Middellandse Zee-kust, ook ver na het einde van het Romeinse tijdperk.

 

De Via Augusta had een lengte van zo'n 1500 kilometer, van Gades (Cádiz) naar Carthago Nova (Cartagena), Valentia (Valencia), Saguntum (Sagunto), Tarraco (Tarragona), Barcino (Barcelona) en Gerunda (Gerona). De weg stak de Pyreneeën over bij de bergpas Coll de Panissars en ging daar over in de Via Domitia door zuidelijk Gallië. Aftakkingen van de Via Augusta liepen naar Hispalis (Sevilla), Corduba (Córdoba) en Emerita Augusta (Mérida).

 

De autosnelwegen N-340, A-7 en AP-7 volgen voor een groot deel het traject van de Via Augusta. In Barcelona is de Via Augusta een hoofdstraat die vanaf de E-9 naar de Avinguda Diagonal in het centrum leidt. Ook in Badalona (nu vastgegroeid aan Barcelona) is de straatnaam Via Augusta nog steeds in gebruik. In Gerona loopt de Carrer de la Força over wat oorspronkelijk de Via Augusta was.

 

De Puente del Diablo ("duivelsbrug") over de rivier Llobregat in Martorell werd in de 13e eeuw gebouwd op de plek waar de Via Augusta de rivier overstak. De Arc de Berà, een Romeinse triomfboog, staat langs de Via Augusta (nu N-340) bij Roda de Barà.

 

Deze weg, waarlangs meer dan 96 monumenten verspreid liggen, maakt deel uit van het initiatief "Romeinse via's in het Middellandse Zeegebied" van de Europese Unie en heeft naast een uitgebreid cultureel aanbod ook mooie landschappen waarvan u te voet, te paard of op de fiets kunt genieten. Ga voor de delen die u het meest aanspreken of maak uw eigen route, omdat het hoogteverschil op deze weg gering is en daarom zonder moeite kan worden afgelegd. Door het zachte Middellandse Zeeklimaat kunt u deze reis praktisch in ieder jaargetijde maken. Hieronder vindt u de hoofdpunten van deze reis waarin natuur en cultuur hand in hand gaan.


Altijd een camper die bij u past

Bent u op zoek naar een luxe camper voor uw gezinsvakantie of kiest u liever voor een budgetmodel? Een campervakantie is Spanje hoeft helemaal niet zo duur als u denkt. Boek bijvoorbeeld een goedkope last-minute vliegticket en kies voor een 4-persoons camper van Hostel on Wheels. Daarnaast leveren de kleinere verhuurders, net als OrsonRent, ook een persoonlijke topservice. Zo zit de transfer van het vliegveld naar de verhuurlocatie, een gratis GPS of kinderspeelgoed bij sommige verhuurders gewoon in de prijs.


Wijnlandschappen in Catalonië

U kunt de route beginnen via een natuurlijke doorgang die de Romeinse keizer Augustus al in de periode tussen 2 en 8 vóór Christus gebruikte en die door Catalonië loopt in het noordoosten van Spanje. In deze eerste etappe van bijna 700 kilometer loopt de via door Girona, Barcelona en Tarragona. Tijdens uw reis kunt u zowel de wijnlandschappen als de monumenten bewonderen die teruggaan tot het oude Romeinse rijk, zoals de triomfboog van Barà in Roda de Barà (Tarragona). Hier in Tarragona, die de Romeinen Tarraco noemden, vindt u een indrukwekkend archeologisch complex dat door de UNESCO is uitgeroepen tot werelderfgoed en dat heel dicht bij de Via Augusta ligt.

 

De autonome regio Valencia, aan de Middellandse Zeekust

Het volgende grote gebied die de Via Augusta doorkruist is Castellon, Valencia en Alicante in de autonome regio Valencia. Deze route is 425 kilometer lang en loopt deels, ten minste 25 kilometer, langs de Middellandse Zee. Overblijfselen van villa's, monumentale bruggen en triomfbogen, zoals die van Cabanes (Castellon), zijn onderweg te bezichtigen op een onvergetelijke reis die door de plaatsen loopt zoals Javea en Elche (Alicante) of Sagunto (Valencia), waar u het Romeinse theater kunt bezichtigen. De landschappen van fruitbomen, vooral de sinaasappelplantages, zijn een constante onderweg. Vergeet vooral ook niet de prachtige landschappen te bewonderen die de Via Augusta omringen, zoals de Desierto de las Palmas (Palmwoestijn) in Castellon of de natuurparken van Albufera in Valencia en Carrascal de la Font Roja in Alicante.

 

Reeds in Andalusië

De derde etappe van deze eeuwenoude route loopt door Andalusië, in het zuiden van Spanje, en wel door de plaatsen Jaen, Cordoba, Sevilla en Cadiz en volgt de loop van de rivier de Guadalquivir. De eerste aangename verrassing vindt u in Linares (Jaen), waar zich de Romeinse ruïnes van Cástulo bevinden. Hoewel de best bewaard gebleven en interessantste delen zonder meer te vinden zijn tussen Sevilla en Carmona. Hier kunt u de Romeinse necropolis en de Poort van Sevilla bewonderen.

Na het doorkruisen van een deel van de moerasgebieden, het bergachtige gebied van de Sierra Morena en de zuidelijk wijngaarden van Spanje, komt de via uit in Cadiz. Hier vormt de delta van de rivier de Guadalquivir in Sanlucar de Barrameda het eindpunt van een onvergetelijke reis over de Via Augusta, een venster op het verleden.

 

Bron: Spain.info   en  Wikipedia