Ontdek Spanje » Pleinen in Barcelona Plaça del Pi


Pleinen in Barcelona - Plaça del Pi

Pleinen in Barcelona - in het Spaans  ‘plaza‘ - in het Catalaans  ‘plaça‘ - Plaça del Pi BarcelonaPlaça del Pi

Een gezellig plein in het historische centrum van Barcelona is de Plaça del Pi, waar zich ondermeer de kerk Santa Maria del Pi bevindt. “Pi” betekent in het Catalaans pijnboom en de oorsprong van de benaming van dit plein en de kerk is hieraan te danken.
Volgens de traditie was er in de tijd van de Moorse invasie een wijk van vissers op deze plek gelegen. De zee kwam toen namelijk nog tot dit punt. Toen de strijd naar aanleiding van de invasie achter de rug was, ontdekte één van de vissers, die een grote weerstand hadden geboden in de gevechten, de beeltenis van de Onze Lieve Vrouw in de kruin van een pijnboom. Ter ere hiervan werd bij deze boom een kapelletje gebouwd, op de plek waar uiteindelijk de huidige kerk Santa Maria del Pi zou opgetrokken worden.


Volgens de traditie was er in de tijd van de Moorse invasie een wijk van vissers op deze plek gelegen. De zee kwam toen namelijk nog tot dit punt. Toen de strijd naar aanleiding van de invasie achter de rug was, ontdekte één van de vissers, die een grote weerstand hadden geboden in de gevechten, de beeltenis van de Onze Lieve Vrouw in de kruin van een pijnboom. Ter ere hiervan werd bij deze boom een kapelletje gebouwd, op de plek waar uiteindelijk de huidige kerk Santa Maria del Pi zou opgetrokken worden.De pijnboom moest mettertijd vervangen worden. Deze nieuwe werd zo groot dat hij boven de huizen uitkwam en stond er nog steeds toen de Fransen Barcelona binnenvielen. Een soldaat van Napoleon zou toen de stam met een bajonet doorboord hebben zodat de boom doodging. Later werd een andere pijnboom geplant, en daarna nog een andere. De boom werd een symbool voor de vasthoudendheid waarmee getracht werd deze legende levend te houden.

De Plaça del Pi is zeker een bezoekje waard omwille van de bekende gastronomische markt. Tijdens de meeste weekends van het jaar staan er namelijk de hele dag verschillende marktkramen met Catalaanse specialiteiten, voornamelijk worsten, kazen, koekjes, honing en thee.

 

Net achter de hoek, eveneens tegen de kerk Santa Maria del Pi gelegen, vind je nog de Plaça de Sant Josep Oriol. Hier houdt men elke zaterdag en zondag (behalve in augustus) een kunstmarkt. Zeer diverse lokale artiesten tonen en verkopen hier hun werk. De tijden van deze markt zijn als volgt: zaterdag van 11 tot 20u en zondag van 11 tot 14u.( Geert )

 

Bron: Bezoek BarcelonaSpanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt