Ontdek Spanje » Nazomeren in Spanje


Nazomeren in Spanje

Lekker nazomeren in Spanje - Nazomeren kunt u lekker in Spanje, de temperaturen liggen dan bij ongeveer 25 graden. U kunt nog lekker van de zon genieten in de maanden september en oktober.

Hier vindt u voor de nazomervakantie informatie, inspiratie en tips voor een goedkope zonvakantie naar Spanje. Ontdek, beleef en geniet van een fijne onbezorgde vakantie in Spanje met de beste deals en een groot aanbod aan goedkope zonvakanties voor u nazomervakantie.De nazomer, oude wijvenzomer of sint Michiels zomer (soms ook wel als Été Indien of Indian Summer aangeduid) is de periode van eind september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn. Weliswaar daalt in deze tijd van het jaar de gemiddelde middagtemperatuur in De Bilt van ongeveer 20 graden naar 9 graden, maar er zijn ook regelmatig periodes die volledig aan de zomer doen denken.

 

Na zomeren in Spanje

Mijn idee van heerlijk na zomeren is dat we na de zomer,  september, oktober de zon nog eens gaan opzoeken in warme oorden, een stedentripje of een weekje vakantie naar zuid Spanje waar de temperaturen toch nog wel 25 graden of meer zijn.

Om daarna ons daarna maar overgeven aan de natte, grijze en stormachtige herfstdagen  in Nederland of België.

 

Naamgeving

De opleving van de zomer is zo opmerkelijk dat de nazomerperiodes in verschillende landen eigen namen hebben gekregen.

In het Nederlands spreken we van oude wijvenzomer naar het voorbeeld van het Duitse Altweibersommer. Oorspronkelijk komt het begrip uit de Noordse of Germaanse mythologie, waarin noodlotsgodinnen wevend of spinnend werden voorgesteld. Het spinnen van deze lotsgodinnen beeldde het spinnen van de menselijke levensdraden uit. De term oude wijven kan ook terug worden gevoerd op een vrouwelijke watergeest met lange witte haren. Later kreeg het betrekking op oude breiende vrouwen en veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen.

Verder wordt een zomerse periode rond 29 september ook Sint michielszomer genoemd. Minder gebruikelijk zijn kranenzomer (begin oktober), Sint gummarus zomer (rond 11 oktober) en Sint Maarten zomer (rond 11 november)


Ontdek Spaanse steden op z'n Hollands


 De Zweden noemen mooi nazomerweer Britt sommar, naar de heilige Brigitta (8 oktober). In Tsjechië spreekt men van de Babí léto, wat ook oude wijvenzomer betekent (patroon St. Wenceslaus, gevierd op 28 september). Engeland noemt het St. Luke's little summer, Sint Lucaszomer (18 oktober), Frankrijk l'été de St. Dénis (vanaf 9 oktober) en Italië noemt warmte rond midden oktober de zomer van Theresia. Duitsland kent naast de Altweiber sommer (eind september) ook Allerheiligensommer (begin november) en in het noorden van Noord-Amerika staat de nazomer bekend als Indian summer of été indien. Rusland heeft de babje ljeto, wat "(oude) vrouwenzomer" betekent. Een verklaring voor deze naamgeving is dat de Russische zomer maar kort zou zijn, net als het geluk dat een Russische vrouw in haar leven heeft.

 

Verklaring

Meteorologisch is het zomerse najaarsweer goed verklaarbaar. In deze tijd van het jaar vormt zich vaak een hogedrukgebied boven Midden-Europa. Boven West-Europa waait de wind daardoor uit zuidelijke richtingen, waarmee warme lucht uit het gebied van de Middellandse Zee wordt aangevoerd. Bovendien ontstaan boven de Atlantische Oceaan actieve depressies waarin de luchtdruk heel laag kan worden omdat de tegenstellingen in temperatuur tussen het noordpoolgebied en de tropen in het najaar groter worden. Boven de oceaan is de luchtdruk dan lager dan boven Midden-Europa waardoor de zuidelijke wind boven West-Europa toeneemt en de aanvoer van warme lucht nog sterker wordt.

Onder zulke omstandigheden kan de temperatuur in Nederland in september en oktober nog oplopen tot waarden tussen 20 en 25 graden. In november, als de zon al niet meer zoveel kracht heeft, wordt het dan 15 tot 20 graden. In extreme gevallen zijn in de afgelopen honderd jaar in het zuiden van Nederland in oktober zelfs nog tropische temperaturen gemeten van 30 graden. Zomers warm in oktober was het voor het laatst in oktober 2011. Op 1 en 2 oktober liep de temperatuur toen nog op naar 25 tot 27 graden. Het dagrecord voor november werd behaald op 1 november 2014 toen in Ell (Limburg) 22,0 graden werd gemeten, voor deze maand de hoogste temperatuur van de 21e eeuw. Het maandrecord voor september (sinds het begin van de regelmatige temperatuurmetingen in 1706) werd behaald in 2006, met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 17,9 graden tegen toen normaal 14,2 graden. zeer warme herfstdagen werden in 1937 gemeten op 27 oktober in Maastricht: 26.2 graden en in Venlo op 4 oktober 1983

 

P.S. Volgens weeronline.nl is in de Bilt op 16 oktober 2017 het kwik naar 24,4 graden gestegen en daarmee is het oude dagrecord van 21,2 graden uit 1949 van de eerste plaats gestoten. In het zuiden werd het zomers warm met in Eindhoven en Maastricht 25,5 graden. Daarmee is ook het record over alle weerstations in ons land verbroken. Dit stond op naam van Maastricht, in 1949 werd het 24,2 graden.


Reisaanbod voorjaarsvakantie Spanje

Bij de hieronder genoemde reisorganisaties vindt u een groot aanbod aan verschillende vakantieaanbiedingen en reisaanbiedingen voor u voorjaarsvakantie naar Valencia. Door op het logo van u keuze te klikken vindt u groot vakantieaanbod aan voorjaarsvakanties naar Valencia. Ben u op zoek naar een strandvakantie, stedentrip, last minute aanbieding of een all inclusive vakantie? Hier vindt u altijd wel een vakantie naar Valencia die aan al u wensen voldoet!

sunweb-zonvakantie-Spanje zonvakantie-tui, Spanje zonvakantie-Spanje Reisburo-zonvakantie
kras-vakantiereizen Spanje
Eliza was here!
vakantiereizen PrijsVrij
OAD reizen-Spanje
Tjing vakanties

De Jong- zonvakanties Spanje
Peter Langhout Busreizen

Solmar Zon bestemmingen - Spanje
Traveltroef-koffer vol kortingen
Vlieg vanaf Eindhoven
Trivago hotel vergelijker

Hotels-Booking.com
Ontdek de stad op zijn Hollands
Parkeren op Schiphol
Met Neckermann naar Spanje
Avontuurlijke activiteiten in Spanje

Vliegtickets Spanje

Met Vrijuit naar het zonnige Spanje