Ontdek Spanje » Spaanse weetjes, feitjes en nieuwtjes


Spaanse weetjes, feitjes en nieuwtjes

Hier vindt u leuke nieuwtjes, feitjes en weetjes over Spanje!Nederland wil meer geld zien van gepensioneerde in het buitenland

Rentenieren aan costa duurder

AMSTERDAM - Het wordt de komende jaren minder aantrekkelijk om in het buitenland te rentenieren. Nederland aast steeds meer op belastingheffing over de pensioenen van mensen die hun oude dag aan de Spaanse kust of in een Frans chalet willen doorbrengen.

Nederland is met veel Europese landen in overleg over belastingverdragen die zij hebben gesloten. Daarbij zet ons land in om vaker belasting te kunnen heffen op gepensioneerden over de grens die in hun woonland niet genoeg betalen.

Nederland is met veel Europese landen in overleg over belastingverdragen die zij hebben gesloten. Daarbij zet ons land in om vaker belasting te kunnen heffen op gepensioneerden over de grens die in hun woonland niet genoeg betalen.

 

„Ik denk dat je wel kunt stellen dat, als je binnen Europa kijkt, het in sommige landen minder aantrekkelijker lijkt geworden om er je pensioen te vieren”, zegt Bas Dieleman, pensioen- en belastingadviseur bij Loyens & Loeff.

Verdrag

Nederland heeft met veel landen een belastingverdrag gesloten. Daarin maken de landen afspraken over wie belasting over welke inkomens mag heffen. Hiermee willen landen voorkomen dat mensen met bezittingen in of inkomsten uit een ander land dan waar ze wonen dubbel belasting moeten betalen. Of juist in beide landen helemaal geen belasting betalen.

Die verdragen stammen uit verschillende tijden. Die met landen als Spanje en Frankrijk bijvoorbeeld nog uit de jaren zeventig, die met België uit het begin van deze eeuw en die met Duitsland uit 2016.Oosterburen

En in dat laatste geval heeft Nederland in het nieuwe verdrag afgedwongen dat het belasting mag heffen op het pensioen van Nederlanders die bij de oosterburen wonen. Dieleman: „Daar is het zo dat wat je in Nederland betaalt in mindering wordt gebracht op wat je in Duitsland betaalt. Maar in Duitsland is de heffing op pensioenen relatief laag. Dus is het gevolg voor sommigen dat ze nu meer belasting betalen.”

Het valt Sander Suurmond van J.C. Suurmond & zn. Belastingadviseurs ook op dat Nederland steeds scherper is. „Wat ik zie is dat er steeds beter wordt gekeken of er over de grens wel belasting wordt geheven. Het gebeurt steeds vaker dat belastinginspecteurs vragen of er belasting over de grens betaald is en beter kijken of er niemand tussen wal en schip valt en helemaal nergens belasting betaalt.”

 

Onderhandelingen

Edwin van Overmeire van belastingadvieskantoor Bolwerk 7 zegt dat Nederland in de onderhandelingen over nieuwe belastingverdragen steeds vaker probeert een zogenoemde bronstaatheffing te regelen. Dat betekent dat het land waar het inkomen vandaan komt, in het geval van het pensioen van mensen die hun oude dag in het buitenland gaan vieren is dat Nederland zelf, belasting mag heffen.

„Dat wil niet zeggen dat het ook gaat lukken, andere landen zullen ook aan het rekenen slaan. En een land als Spanje zal doorhebben dat er weinig Spaanse gepensioneerden in Nederland wonen bij wij zie belasting mogen heffen. Maar als Nederland zijn zin krijgt, en ons land is in dat opzicht een drammer, ziet het fiscaal landschap er over tien jaar heel anders uit.”Logisch

Dat Nederland meer belasting wil heffen op de oudedagsvoorziening van pensionado’s over de grens is volgens Dieleman van Loyens & Loeff niet onlogisch. „Als je pensioen opbouwt, worden de premies afgetrokken van het salaris. Daardoor betaal je op dat moment minder belasting. Dat werkt prima, omdat Nederland na je pensioen de uitkeringen belast. Maar als je emigreert en een ander land over je pensioen mag heffen, neem je dat weg.”

Suurmond zou graag zien dat mensen niet om belastingtechnische redenen Nederland achter zich laten. „Ik vind dat emigratie niet alleen een fiscale vraag is, het is een persoonlijke wens.” Zeker in deze tijden waarin Nederland graag belastingverdragen wil openbreken en wil aanpassen moet de fiscale component niet de overhand krijgen, vindt ook Van Overmeire.

 

Terugkomen

„Het fiscale voordeel mag een reden zijn, maar niet de belangrijkste. Als je alleen daarom gaat verhuizen en Nederland mag over een paar jaar ineens een bronstaatheffing doorvoeren, kan het niet zo zijn dat je daarom terug wil komen.”

Je moet zelf ook niet zomaar ondoordacht naar het buitenland willen vertrekken, want dat levert een flinke administratieve klus op, weet Olaf Simonse van Wijzer in Geldzaken.Uitschrijven

„Je moet je in Nederland uitschrijven en je adreswijziging in elk geval aan de Sociale Verzekeringsbank (die de AOW-uitkering regelt, red.) en je pensioenfonds doorgeven”, zegt hij. „En je moet goed checken wat voor verzekeringen je hebt, welke je op kunt zeggen en welke nieuwe je misschien weer in het buitenland af moet sluiten.”

Bij die boodschap sluit Suurmond zich aan. „Je moet wel je huiswerk doen”, zegt hij. „Er zijn mensen die halsoverkop vertrekken of het ’eventjes proberen’. Dat kan ik niet aanraden. Emigreren kan heel complex zijn. Je moet je goed laten informeren.” Simonse raadt aan: „Het is zeker handig om je financieel adviseur te raadplegen.”

 

Bron: Telegraaf


sunweb-zonvakantie-Spanje zonvakantie-tui, Spanje zonvakantie-Spanje Reisburo-zonvakantie Met Neckermann naar Spanje
De Jong- zonvakanties Spanje
Eliza was here!
vakantiereizen PrijsVrij
Trivago hotel vergelijker
Solmar Zon bestemmingen - Spanje
Traveltroef-koffer vol kortingen