Ontdek Spanje » Andalusië » Provincie Málaga » Reisimpressies van de stad Vélez-Málaga


Reisimpressies van de stad Vélez-Málaga

Vélez Málaga aan de Costa del Sol

Spanje › Andalusië › Provincie Málaga › Vélez Málaga - Reisimpressies van stadje Vélez Málaga met Informatie en bezienswaardigheden. Hier leest u nuttige reisinformatie, over de leukste plekken en dingen om te doen tijdens u bezoek aan Vélez-Málaga.Vélez-Málaga is de hoofdstad van de Axarquía,  het oostelijke deel van de provincie Málaga en ook Torre del Mar als Caleta de Velez die een sport en vissershaven heeft, horen officieel bij de gemeente Vélez-Málaga.

Rond de stad Vélez-Málaga bevindt zich een groot landbouw gebied waar op veel moscatel druiven geteeld worden voor de beroemde Malaga-wijnen.

 

Vooral de oude stad, met zijn prachtige gebouwen is zeker een bezoek waard. Nog steeds vindt u er ook heel ongerepte stranden.

 

Vélez-Málaga is een rustige plaats in het zuiden van Andalusië. Dankzij een hoge gemiddelde temperatuur van 18 graden Celsius en de geringe neerslag heerst bijna elke dag een aangenaam klimaat. Vooral de overzichtelijkheid en merkbare kalmte maken Vélez-Málaga aantrekkelijk voor bezoekers. De inwoners van Vélez-Málaga hadden het in de geschiedenis niet altijd even gemakkelijk. In het jaar 1487 verdreef  Ferdinand II de Moorse heersers en de islamitische inwoners. De stad werd vervolgens gedomineerd door christenen. Bijzonder hard getroffen werd de stad in de 19e eeuw getroffen door de gele koorts, meer dan de helft van de bevolking stierf daardoor. De stad kon zich echter herstellen, waarbij het toerisme zorgde voor een opleving vanaf de jaren 60.  Het christelijke karakter wordt duidelijk zichtbaar. Zo staan er vier kerken in Vélez-Málaga.

 

Semana Santa
 

De optochten tijdens de paasweek Semana Santa zijn in deze plaats erg sfeervol. Er is ook een speciaal Semana Santa museum geopend zodat je het hele jaar door de sfeer kunt proeven van dit religieuze spektakel.

Geschiedenis

Vélez-Málaga, oorspronkelijk de Romeinse nederzetting Mainoba. Van uit deze plaats is goed te zien dat dit gewest op een gigantisch, meer dan duizend vierkante kilometer groot amfitheater lijkt met bergen rondom die aflopen in de richting van de zee. Qp de Monte de Veas staat het kasteel oftewel vesting van Vélez Málaga waarnaar de stad vernoemd is. Het oude stadsgedeelte is tot kunsthistorisch monument verklaard met als belangrijkste bouwwerk de parochiekerk van Santa Maria la Mayor, in gotische mudejarstijl, gebouwd op de funderingen van een voormalige moskee. Ook de kloosters van San Francisco, Las Claras en Las Carmelitas zijn de moeite waard, evenals de kerken van San Juan Bautista en San José de la Soledad en de beroemde wegkapelletjes. De belangrijkste civiele gebouwen zijn het Huis van Cervantes en het Hospitaal van San Marcos.

In  Vélez-Málaga valt gelijk de resten van een  Moorse Alcazar vesting, die hoog boven de stad troont in het oog. Vroeger was de stad veel kleiner en door stadsmuren en vier stads torens omgeven.

Boven aangekomen hebt u een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.

Waar vandaag, de Kerk St. Juan Bautista uit de 16. eeuw staat was vroeger een Moskee. Er zijn archeologisch sporen gevonden uit de tijd van o.a. de Feniciërs, Carthagenen en de Romeinen.  

Bij de geschiedenis van Vélez-Málaga hoort ook dat Ferdinand de katholiek,  in 1487 terug veroverde en het rijk  van de Nasriden in twee delen deelde. (was een Arabische dynastie binnen het rijk van Granada, die regeerde van 1237 tot 1492). Tijd getuigen uit deze, en latere epoche zijn het klooster St. Francisco uit de 15de eeuw, met  bogen versierde kruis gang, of  het denkmaal Klarissen Klooster uit de 16 eeuwzoals Iglesia de Santa María,  een kerk uit de begin van de 16de eeuw in Mudéjar-stijl gebouwd.

 

La Viñuela

Achter de stad Velez-Malaga ligt het meer La Vinuela dat als waterreservoir en – krachtcentrale wordt gebruikt.

 

De tram Vélez-Málaga - Torre del Mar

De burgemeester van Vélez-Málaga heeft wel een heel creatieve oplossing bedacht, de onrendabele tramlijn in de stad is verhuurd aan Australië. De trams zijn gedemonteerd en naar Australië verscheept, waar ze nu worden ingezet in Sydney.

De gemeente Vélez-Málaga, die zich gedwongen zag om de tramlijn met kustplaats Torre del Mar stil te leggen. Voor iedere passagier die met de tram reisde moest de gemeente namelijk 50 cent bijleggen en na vijf onrendabele jaren was dat niet langer houdbaar.

De trams zijn verhuurd, niet verkocht. Zodra Vélez-Málaga weer meer geld inneemt wil de burgemeester de tramlijn van Vélez-Málaga naar Torre del Mar namelijk weer in ere herstellen.

 

De markt van Velez-Malaga is op donderdag ochtend. 
Feria Velez-Malaga: begin meiSpanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt