Home » Spanje informatie - vakantie Spanje » Het klimaat en het weer in Spanje

Het klimaat en het weer in Spanje

Het weer en klimaat van Spanje - Hoewel de meesten denken bij Spanje aan zon en warm zomers weer, is dat echter niet zo. De zomermaanden zijn in het algemeen droog en warm tot zeer warm.

Daar tegen zijn de wintermaanden in vele delen van  Spanje echt winters zijn. Dat komt veelal door de berggebieden en de invloed van de Middellandse Zee ontbreekt

Het klimaat en het weer in Spanje kan in drie delen gedeeld worden, het binnenland, kust samen met de Balaeren en het noorden en noordwesten.

Nieuwsgierig wat voor weer u te wachten staat? Hoe warm of koud het wordt in Spanje, regio, stad of dorp? Hier vindt u alle informatie over het klimaat in Spanje zoals: temperaturen, zonneschijn, neerslag en de beste tijd om Spanje te bezoekenWeer Spanje – klimaat en temperatuur

Het weer en klimaat in Spanje. Hoewel velen bij Spanje denken aan warm zomers weer, gaat dat niet altijd op. De zomermaanden zijn inderdaad droog en warm tot zeer warm, maar in de wintermaanden kan het in grote delen (erg) winters zijn. Dat heeft vooral te maken de aanwezigheid van berggebieden en het ontbreken van de invloed van de Middellandse Zee in het binnenland en noordwesten van Spanje.
Volgens het Sydow - Wagner klimaatsysteem heeft Spanje 3 klimaatgebieden:
- de eilanden en de kustgebieden in het zuiden en oosten hebben een mediterraan klimaat
- het centrale binnenland heeft een landklimaat
- het noorden en noordwesten heeft een zeeklimaatWinter in Spanje
Tijdens de wintermaanden kan het in delen Spanje vrij koel zijn. Het noordelijke gelegen deel (ten zuiden van de Pyreneeën) en centraal Spanje heeft een vergelijkbaar weertype als dat van ons. Temperaturen die gemiddeld enkele graden boven het vriespunt liggen, geregeld nachtvorst en kans op winterse neerslag in de vorm van sneeuw, hagel en ijzel.
Ook de noord-oostkust (Catalonië) en de noordkust (Baskenland) kunnen te maken krijgen met winterse buien en overlast als gevolg van dat weer.

Wintersport
In de Pyreneeën in het noorden en de Sierra Nevada in het zuiden kan tijdens de wintermaanden en het voorjaar aan wintersport gedaan worden. Ook de bergen ten noorden van Madrid bieden mogelijkheden om te skiën in de winter. In het voorjaar kun je zelfs een wintersportvakantie met een winterzon vakantie combineren als je gaat skiën in de Siera Nevada en overnacht langs de kust ten zuiden van de bergen. Temperatuurverschillen van zo'n 25 graden zijn binnen een uur rijden dan zeer goed mogelijk.


Overwinteren
Spanje is een populaire bestemming om te overwinteren. De Costa Blanca aan de oostkust is erg populair onder overwinteraars vanwege het aangename milde klimaat tijdens de wintermaanden. De temperatuur zit dan gemiddeld zo rond de 15 tot 18 graden en deze streek is ook tijdens de wintermaanden vrij droog. De Costa del Sol biedt vrijwel gelijke temperaturen, maar is in de winter iets natter.


Vergelijk gratis goedkope vliegtickets


Hoewel de Canarische Eilanden officieel bij Spanje horen, is het klimaat afwijkend van het vasteland van Spanje. Dit is omdat de eilanden geografisch bij Afrika liggen. In de wintermaanden is het gemiddeld warmer dan op het vasteland, in de zomer is het meestal minder heet dan langs de Spaanse costa's.
Uitzonderingsgevallen zijn oostenwinden die zeer warme lucht uit de Sahara meenemen en de temperaturen op kunnen laten lopen tot boven de 40 graden. Deze wind wordt sirocco genoemd, indien het gepaard gaat met vele woestijnstof noemt men dit verschijnsel Calima. Je ziet dan vrijwel geen hand voor ogen en dat in combinatie met extreme hitte maakt het zeer onaangenaam. Zulke omstandigheden duren gelukkig nooit lang.
In de winter is het op de Canarische Eilanden vaak lenteachtig, hoewel slecht weer met veel wind en neerslag zeker tot de mogelijkheden behoren. Vooral als er boven West-Europa sterke hogedrukgebieden liggen zorgt dat tijdens de periode november tot en met februari geregeld voor veel regen en wind.


HET WEER VANDAAG IN SPANJE

Zoom in en klik op stad of plaats

Neerslag
Gemiddeld genomen is Spanje een vrij droog land, waarbij er een redelijk grote variatie is in de plekken en periodes waar en wanneer de neerslag valt. De autonome regio's Castilla-Léon en Aragón in het noordelijke binnenland zijn relatief droog, net als delen van Andalusië, de Costa Blanca en het binnenland ten oosten en zuid-oosten van Madrid. In deze gebieden valt op jaarbasis minder dan 500 mm neerslag, waarvan het grootste deel in de winterperiode.
Het noordelijk en noord-westelijke deel van Spanje is relatief het natste, ook in het voor- en najaar valt daar geregeld neerslag.
De periode mei tot oktober is de droge periode, hoewel in vrijwel heel het land er altijd kans is op een stevige onweersbui. Soms kan slecht weer tijdens de zomermaanden zelfs een paar dagen aanhouden.


Veilig, vertrouwd en 100% zorgeloos een auto huren doe je bij Sunnycars

Spanje autohuur

Hitte
De eerste voorjaarswarmte wordt normaal gesproken waargenomen in het uiterste zuiden van Spanje en op de Canarische eilanden. In maart kan de temperatuur daar al richting de 25 graden gaan. Voor het grootste deel van Spanje geldt dat het vanaf mei vrijwel overal warm wordt en die warmte houdt over het algemeen tot september aan, in sommige gebieden zelfs tot eind oktober.
Hittegolven zijn in delen van Spanje tijdens de zomer ook geen uitzondering. Langs alle costa's en centraal-Spanje heb je kans op hittegolven met temperaturen rond of zelfs boven de 40 graden. In de zomer betekent een vakantie in Spanje vrijwel gegarandeerd warm weer.
De stad Sevilla in het zuidwesten behoort zelfs tot één van de warmste steden ter wereld tijdens de maanden juli en augustus. Temperaturen boven de 35 graden zijn heel normaal en regelmatig zijn er uitschieters richting de 44/45 graden. Niet voor niets dat heel veel locals de siësta hier in ere houden.

Misschien ook interessant:

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’!