Ontdek Spanje »  DigiD aanvragen in Spanje


Hoe vraag ik een digid aan in Spanje

Lees hier hoe u in Spanje een DigiD kunt aanvragen

Als je in Spanje woont en de Nederlandse nationaliteit bezit, kun je een DigiD aanvragen, dit kun je doen bij een aantal gemeenten in Nederland en dit kun je ook doen bij de Nederlandse ambassade in Madrid.

 

Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden

  • Je moet in het buitenland wonen
  • de Nederlandse nationaliteit bezitten
  • een geldig Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart bezitten
  • een burgerservicenummer (BSN) hebben
  • een mobiele telefoon hebben die je ook in het buitenland gebruikt
  • Je hebt een e-mailadres
  • Je staat ingeschreven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI)*

 

*) Als je belastingplichtig bent, of je bent na 1 oktober 1994 verhuisd naar het buitenland, dan sta je zeker ingeschreven in de RNI. Ben je niet belastingplichtig en voor 1 oktober 1994 verhuisd naar het buitenland of heb je nooit in Nederland gewoond, controleer dan bij de gemeentebalie of je ingeschreven bent in de RNI. 

Let op: Tussen inschrijving in de RNI (waarbij je, je BSN ontvangt) en het aanvragen van uw DigiD moet om technische redenen minimaal één werkdag zitten.Wanneer je in Spanje woont, en met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een AOW-pensioen ontvangt, kun je dit ook bij de SVB aanvragen, aanvragen via de website DigiD.nl is heelaas niet mogelijk als je in Spanje woont.

Voordat je – via het afspraken systeem op de betreffende website - een afspraak maakt bij de consulaire afdeling voor het ophalen van uw DigiD-activeringscode, moet je eerst het DigiD- aanvraag proces doorlopen hebben.

 

Je DigiD vanuit het buitenland online aanvragen doet u op digid.nl. Daar lees je wat je moet doen en hoe je een  DigiD aanvraagt.

 

Activeringscode ophalen bij DigiD-balie in Nederland

Uw activeringscode ontvang je pas nadat je zich persoonlijk bij een van de DigiD-balies meldt. 

 

Pas op! Het bestaat de mogelijkheid dat je eerst een afspraak moet maken met de balie om voorbij te kunnen komen voor het uitreiken van je DigiD activeringscode. Dus informeer je bij de betreffende balie.

 

Bij de volgende Balies kun je terecht

 

AOW’er in het buitenland

Woont u in het buitenland en ontvangt u een AOW-pensioen via de Sociale Verzekeringsbank (SVB)? Dan geldt een uitzondering en mag je uw DigiD bij de SVB aanvragen. Je hoeft dan niet speciaal naar een DigiD-balie om een activeringscode op te halen, maar regelt alles online.

 

 

DigiD verplicht?

DigiD staat voor Digitale Identiteit. Uw DigiD gebruikt u om u te legitimeren op internet. Zo weten organisaties dat ze ook echt met u te maken hebben. U bent niet verplicht een DigiD te gebruiken, maar inmiddels werken veel overheidsorganisaties met DigiD. Bijvoorbeeld de Belastingdienst, de SVB en het UWV. Met uw DigiD kun je gebruikmaken van hun online dienstverlening. Meer informatie over DigiD lees je op rijksoverheid.nl.Misschien ook interessant: